hirdetés
hirdetés

Cégek Éjszakája

Legyen gyanús, ha az állásinterjú megizzaszt! – üzeni Ráskó Eszter

Habár pszichológusi végzettsége is van Ráskó Eszternek, a Dumaszínház stand up-osának, álláskereső élményeit és munkahelyi tapasztalatait leginkább a HR világából gyűjtötte össze az elmúlt évek során. A Cégek Éjszakája egyik arca úgy látja: a humor és a kötetlen hangulat egy munkahelyen fontosabb, mint bármelyik cafeteria.

Pályája kezdetén gyakornoki pozícióra jelentkezett egy céghez, az állásinterjúra három órát várt, mint mondja, teljesen feleslegesen. „Végig az volt bennem, hogy felállok és hazamegyek, de arra is gondoltam, hogy a kitartásomat tesztelik. A rossz hangulatú interjú mindössze 15 percig tartott, felvettek, de életem legrosszabb munkahelyi élménye maradt.”

Így kell öt munkahely közül a padlóra esni

Ráskó Eszter nem szívesen emlékszik vissza arra a több körös interjúztatásra sem, aminek a végén egy komplett HR-stratégiát tett le az asztalra, négy igazgatóval találkozott, és amikor már úgy tűnt, mindenben megállapodtak és fel is vették, a megbeszélt fizetés töredékét ajánlották fel. „Épp akkor négy másik helyre is felvettek volna, amelyeket emiatt az egy miatt visszamondtam. Öt munkahely közül estem a padlóra” – meséli most már nevetve.

A humorista sokáig keresgélt, de végül megtalálta azt a munkahelyet, ahonnan stand up-os sikerei miatt sem állt fel, szülni is innen ment el. „Az állásinterjún úgy éreztem, hazaérkeztem. Itt partnert kerestek, nem pedig egy arcnélküli beosztottat. Tele van az iroda jókedvvel és humorral, ami nekem nagyon fontos. A befogadó baráti közeg többet ér, mint a cafeteria.”

Álláskeresési horrorsztorik: ezért mérd fel előre a környezetet

Ráskó Eszter szerint ha egy állásinterjú nem más, mint egy izzasztó beszélgetés, az mindig legyen gyanús! „A Cégek Éjszakája éppen arról szól, hogy laza, kötetlen formában ismerkedhetnek egymással a munkaerőpiac szereplői. HR-esként is úgy látom, így sokkal könnyebb egymásra találnia cégnek és embernek. Ezen az eseményen informális keretek között még körbe is nézhetünk a cégeknél. Én egyszer elkövettem azt a hibát, hogy nem mértem fel előzetesen a környezetet. Az első napomon derült ki, hogy egy sötét, linóleumos „kaptárban” kell töltenem a mindennapjaimat ötven másik nő között. Az asztalomra egy darab fotót tehettem ki, nehéz volt megállni, hogy ez ne Kim Dzsonguné legyen” – mesélte el Ráskó Eszter.

Érdemes megnézni az esemény kapcsán készült videót is Eszterrel, vicces és tanulságos:

Magyarországon először rendezik meg tavasszal a Cégek Éjszakáját

Minden vállalat számára komoly kihívást jelent az ideális munkaerő megtalálása, miközben a leendő új kollégáknak egy-egy interjú, felvételi beszélgetés során nehéz elképzelniük, milyen légkör várja őket leendő munkahelyükön. Felmérések bizonyítják, hogy a well at work (w@w) fogalma egyre nagyobb vonzerővel bír a piacon, a hangulat és a közös értékrend gyakran fontosabb szempont, mint az elvégzendő munka részletkérdései. Erre a problémára kíván választ adni a Cégek Éjszakája rendezvény, amelynek "pilot" verziója Kolozsváron már bizonyított.

Informális módon tekinthetnek be az érdeklődők a cégek életébe

Április 2-án 16 és 24 óra között kitárulnak a cégek kapui a város különböző pontjain, hogy informális módon betekintést engedjenek az életükbe. A cégek közötti gyors és kényelmes közlekedést buszjáratok szolgálják majd, amelyek egyben ismerkedési, networking lehetőséget is biztosítanak. Erre az estére mindenki eldobja a zakót és a feszengést, a vállalatok és az érdeklődők is megmutathatják, milyenek ők valójában.

A Cégek Éjszakája egy különleges lehetőség arra, hogy a munkaerőpiacon aktív szereplők megmutassák, milyen értékrendet, körülményeket, perspektívát, szakmai és emberi fejlődési lehetőségeket kínálnak a leendő munkatársaiknak. Nagyszerű lehetőség ez az alkalom arra is, hogy belső sikertörténeteiket, eredményeiket a leendő pályázók elé tárják – írják a szervezők sajtóközleményükben. A jelentkezők várhatóan oldott hangulatban mérhetik fel a lehetőségeket, betekinthetnek nagy presztízsű vállalatok életébe és bizonyíthatják rátermettségüket egy 21. századi "interjún".

Kolozsváron 24 vállalat képviselte magát az első Cégek Éjszakáján, amelyen 1380 érdeklődő vett részt. A budapesti Cégek Éjszakájára 50 céget és 2000 résztvevőt várnak a szervezők. Az esemény érdeklődőknek ingyenes, a céges résztvevők különböző csomagok közül választhatnak.

UPDATE:

Most kaptuk a hírt, hogy az egészségügyi helyzet miatt szeptemberre halasztják a Cégek Éjszakáját. Az új dátum szeptember 24.

 "Nehezen hoztuk meg a döntést, de mindannyian egyetértettünk abban, hogy a mostani egészségügyi helyzet nem kedvez egy ilyen jellegű nagyszabású, több helyszínen zajló eseménynek. A Cégek Éjszakája lényege az, hogy emberek ismerkedjenek egymással és a vállalatok kultúrájával. Úgy érezzük, hogy ősszel nyugodtabb körülmények között, biztonságban tarthatjuk meg a rendezvényt. Ez segített, hogy még időben felelős döntést hozzunk” - mondta el Deák-Nagy Csilla, a rendezvény főszervezője.

 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés