hirdetés
hirdetés

STEM-szakmák

Lányok, matekozzatok! Közel egymillió állás vár rátok Európa-szerte

A digitális forradalom jelentősen átszabta a munkaerőpiacot. Statisztikák szerint közel egymilliós munkaerőhiány van az IT-iparban, Magyarországon körülbelül húszezer IT szakember hiányzik. Pont ezért kiemelkedően fontos, hogy az alapvetően sztereotipikus beállítódáson felülkerekedve a lányok előtt is megnyíljon az IT-szektor kapuja. A kapuhoz a kulcs pedig a matek.

A minap mutatkozott be a Morgan Stanley budapesti irodájában az idei Európai Lányok Matematikai Olimpiáján (EGMO) részt vevő magyar csapat: Janzer Orsolya Lili, Kerekes Anna, Kocsis Anett és Vankó Miléna. A lányok megismerésén túl, fontos jövőbe mutató munkaerőpiaci jellemzők is a terítékre kerültek. A STEM-szakmák (science, technology, engineering, mathematics) alapja a matematika. Minél kisebb korban találkoznak a gyerekek, kiváltképp a lányok a matematika szépségével és ragad rájuk a tantárgy szeretete, annál könnyebb lesz számukra a későbbiekben ezen a pályán elindulni.

Ezt érdemes elég korán kezdeni

A Morgan Stanley budapesti irodájának több programja is matematikához köthető készségek fejlesztését, és a matematika népszerűsítését célozza az általános- és középiskolás korú gyermekek számára. Ezen kívül informatikai foglalkozásokat is támogatnak, ezen a területen is jelentős a túlkereset a munkaerőpiacon. Azonban az IT szektorban a férfiak dominálnak. Egyelőre.

„Azért támogatjuk nagy örömmel a magyar EGMO-csapatot, mert a matematika és az informatika igen szoros kapcsolatban áll egymással, és ezúton is szeretnénk felhívni a továbbtanulás előtt álló lányok és szüleik figyelmét arra, hogy a STEM szakmák jó döntést jelentenek a jövőt illetően. Ma még mindig azt látjuk, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat, de azt reméljük, hogy egyre több fiatal nő ismeri fel: a matematika és az IT igen vonzó karrierutat kínál.” – mondta el Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley kockázatelemzési osztályának kvantitatív részlegének vezetője, hozzátéve: becslések szerint Magyarországon húszezernél is több informatikust fel tudna venni a munkaerőpiac, de egész Európát tekintve ez a szám akár az egymilliót is elérheti a következő években. Itt összegyűjtöttük, mik azok a szakmák, amelyekkel jó eséllyel el lehet helyezkedni IT területen.

A lányok babáznak, a fiúk autóznak?

Hiába van meg valakiben a matematikai iránti érdeklődés, lányként, majd később nőként komoly sztereotípiákkal kell szembenéznie. Vannak bizonyos szerepek és a szerephez köthető elvárások, amelyek a nemre kivetítve is érvényesülnek. Például a fiúk autóznak, katonákkal játszanak, építőkockáznak és inkább a fizika és matematika területén érvényesülhetnek. A lányok tipikusan „lányos” dolgokat csinálnak: babáznak, sminkelnek és jellemzően megmaradnak a humán területek talaján. Azonban ez nem törvényszerűen van így. Bár az agyi működésben mutatkozik néhány eltérés, ezeket leszámítva nem különböznek túlzottan nők és férfiak egymástól, így felesleges bizonyos készségeket és munkákat egy bizonyos nemre leszűkíteni.

Azonban még mindig élesen jelen van a társadalomban ez a polarizált gondolkodásmód. Többek között az, hogy az iskolában, sőt mi több társadalmi szinten a nemi sztereotípiáink mentén gondolkodunk, már önmagában meghatározza a fiúk és a lányok lehetőségeit. Ennek hátterében a pygmalion hatás áll, melynek pszichológiájáról itt írtunk részletesen. Azonban a Morgan Stanley által indított kezdeményezések és az ehhez hasonló törekvések egyre sikeresebben cáfolják meg a nemekhez köthető sztereotípiákat.

A jövő zsenijei

Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, melynek célja, hogy megerősítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. A kifejezetten lányoknak szóló megmérettetés egészen friss kezdeményezés, idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Az is a nemi egyenlőségre törekvést igazolja, hogy egyáltalán megszülethetett egy kifejezetten lányoknak szóló kiemelt színvonalú verseny. A jelenlegi egyenlőtlenség azonban erőteljesen megmutatkozik a matek tagozatok osztálytermeiben: körülbelül harminc fiúra jut öt lány. A természettudományos tárgyak felé fordulás hátterében korábbi családi minták és jelentős intrinzik motiváció állhat.

A versenyzők balról jobbra: Janzer Orsolya Lili, Kerekes Anna, Kocsis Anett, Vankó Miléna.

A lányokat a belső motiváción túl egy tapasztalt felkészítőkből álló csapat is támogatja. Fekete Panna, a lányok egyik felkészítő tanára, aki maga is részt vett már a versenyen kiemelte, hogy a matematikai felkészítésen túl, a mentális támogatás is nagy jelentőséggel bír. Nagy Zoltán Lóránt, a másik felkészítő hozzátette: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak az olimpiára képezzük ki a lányokat, hanem a matematika szeretetét és átfogó tudást adjunk át nekik, (…) Biztosak vagyunk benne, hogy a lányok befektetett munkája nemcsak a versenyen, de hosszú távon is kamatozik majd, akár tudományos, akár alkalmazott pályát választanak a későbbiekben.”

Így képezd ki saját gyakornokaidat!

A Morgan Stanley budapesti irodája innovatív toborzási módszerként is beemelte stratégiájába az iskoláskorú diákok vagy egyetemi hallgatók támogatását. Sok esetben a cég által támogatott programokban korábban résztvevő tanulók közül kerülnek ki a jövő tehetségei, akik később a vállalatnál különféle pozíciókat tölthetnek be, mivel ahogyan Európa-szerte, úgy a Morgan Stanley-nél is nagy igény van a STEM-szakmákban jártas munkavállalókra.

Molnár-Sáska Gábor elmondta: „A Morgan Stanley örömmel támogatja az EGMO-n induló magyar lányok csapatát. Nagyon fontosnak tartjuk a matematikai tehetséggondozást, és míg az olimpia - nevéhez híven – ennek a csúcsát jelenti, minden szinten támogatjuk a természettudományos utánpótlásnevelést. Idén indult el Smartiz néven készségfejlesztő programsorozatunk, melyben a matematika iránt érdeklődő középiskolás lányok délutáni foglalkozások során ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival.” A szakember hozzátette: a programban a matematikai fókuszú foglalkozásokon túl a lányokat mentorok segítik kommunikációs készségeik és technológiai ismereteik fejlesztésében, de abban is, hogy merre érdemes elindulniuk későbbi tanulmányaik során. „Szintén nagyon sikeres immár hatodik éve zajló ösztöndíjprogramunk, melynek keretében egyetemi hallgatók tartanak programozási szakköröket középiskolai diákoknak, és ezért a Morgan Stanley ösztöndíjat biztosít számukra. Jelenleg öt gimnáziummal működünk együtt a programban” – mondta el Molnár-Sáska Gábor.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés