hirdetés
hirdetés

Tanácsadás

Középkorú pályakezdőként mihez tudnék kezdeni?

Kérdés:

„Negyvenes éveim elején járok, tizenöt éve dolgozom a reklámszakmában, és úgy érzem, kezdem elveszíteni az érdeklődésemet, valami teljesen mást csinálnék leginkább. Nem tudom, hogy ez már az úgy nevezett élet közepi válság, ami a korommal jár, és békéljek meg ezzel, vagy esetleg kiégtem... És valójában azt sem tudom, hogy van-e értelme megtanulni egy teljesen más szakmát (konkrétan az optikus szakma érdekelne, de 45–47 évesen pályakezdőként mihez tudnék kezdeni? Ezekkel a dilemmákkal küzdöm, tudom, hogy nincs rá egyszerű válasz, de bármilyen válasz hasznos input lehet. Előre is köszönöm.”

Válasz:

Több ismerősöm is van, aki negyvenes éveiben „pályakezdőként” lett vállalkozó, nem is mindig az eredeti szakmájában. Ez talán túl sablonos válasz, de érdemes kicsit a mélyére nézni, mert ebben rejlik számos válasz az eredeti kérdésre.

Torma Kálmán
Torma Kálmán

Szakmánk (munkánk) műveléséhez szükséges egy belső indíték, amely önjutalmazó is egyben, mert örömérzetet okoz a tevékenység, de ez az indíték ingadozó lehet, és ki is merülhet. Ennek természetesen sok oka lehet, ám sokszor kapcsolódik a negyvenéves kor környékéhez. Hogy miért éppen a negyvenes évekhez kapcsolódik, annak oka, hogy egy szakmában átlagosan tíz-húsz év közötti időtartam alatt szerzünk annyi tapasztalatot, hogy már magas fokon jártasnak érezzük magunkat. Ez egyszerre jelent komplex, bonyolult tapasztalatot és rutint, de egyben jelenti az örömérzetet jelentő szakmai kihívások megoldásának készségét is. Idővel a kihívások számának csökkenését is megéljük, bár ez valójában nem a nehéz esetek számának csökkenését jelenti, hanem csak azokét, amelyeket nekünk nehéz megoldani. A csökkenő örömérzet mögött tehát kevesebb kompetenciaélmény húzódik meg, ez pedig motivációcsökkenést okoz. Hógolyóeffektusként ettől viszont gyakrabban következnek be kudarcok, amik viszont önértékelési gondokat okozhatnak, ez frusztrációhoz vezet, emocionális kitöréseket eredményezhet, majd végül megérkezünk az önfelmentő élet közepi válság címkéjéhez és széttárjuk kezünket, sajnáljuk magunkat, és mint a kérdésben is, megpróbáljuk megindokolni, miért lehetetlen ebből kilépni, hiszen „45–47 évesen pályakezdőként mihez tudnék kezdeni?”

Valóban, 45–47 éves pályakezdő kevés van a szó hagyományos értelmében, pedig életünk során számos pályakezdést élhettünk át, elég, ha csak egy munkahelyi új pozíció betöltésére gondolunk, ahol ismét zöldfülűnek számítottunk. És ez a lényeg: ha a fent leírt motivációvesztést élünk meg, érdemes olyan tevékenységet keresnünk, amely visszahozza örömérzetünket. Sokan erre a helyzetre munkahely-változtatással reagálnak, de ez kockázatos lehet. Persze van olyan eset is, hogy valaki új szakmát sajátít el. Szerencsés körülmények és nagy kitartás kell hozzá, viszont komoly sikerélményt tud biztosítani

A kézenfekvő megoldás, ha maradunk a szakmánkban, de olyan helyzetet keresünk, alakítunk ki, amely nem új szakma elsajátítását kívánja meg, hanem a régi szakma új környezetben, feladat- és célrendszerben való alkalmazását. Ilyenkor olyan készségek fejlesztésére van szükségünk, amelyet eddig kevésbé használtunk, de a szakmánkra viszont szükségünk van. Ilyen pl. a bevezetőben említett vállalkozás, mert azt egy szakma mély ismerete nélkül, a szakmára jellemző piaci finomságok megértése nélkül nehéz vállalkozóként jól menedzselni. Másik kitörési lehetőség a vezetővé válás, ahol bármennyire is külön szakmának számítják, de jó, ha van egy alaposan megismert alapszakma. És végül az is megoldás lehet, ha valaki tanácsadó lesz alaphivatását használva, mert igen jelentős segítséget adhat másoknak a szakmai problémák értelmezésében, vagy éppen tanítással adja át tudását. A tanítás az egyik leggyümölcsözőbb megoldás, mert szinte minden fontos készségünket mozgósítani kell hozzá és önmegerősítő lehet.

Torma Kálmán, vezetői tanácsadó, szervezetpszichológus, TMT Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Február 28-án a gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést a Facebookon és az Instagramon.

hirdetés