hirdetés
hirdetés

Kutatás

Kevésbé dolgozhattak zavartalanul a kötelező home office-ban az anyák, mint az apák

Az anyák esetében valószínűbb volt, hogy elveszítik az állásukat a kötelező home office miatt, amelynek során több házimunkát végeztek, és rájuk hárult a gyereknevelés túlnyomó része is – mutatják egy friss brit kutatás eredményei.

A koronavírus miatti lezárások idején a dolgozó anyák átlagban csak egy órát tudtak zavartalanul végigdolgozni (a fizetett munkakörükben), míg az apák három órát – mutat rá egy közelmúltban lefolytatott brit kutatás.

A krízis az egyenlőtlenségek növekedéséhez vezet?

Az Institute for Fiscal Studies pénzügyi kutatóintézet (IFS) és a University College London egyetem kutatóintézetének közös jelentése arra is rámutat, hogy a Nagy-Britanniában élő anyák nagyobb valószínűséggel (23%) veszítették el állásukat a lezárások idején, mint az apák. Ez aggodalmakat ébreszt a tekintetben, hogy a koronavírus-válság az egyenlőtlenségek növekedéséhez vezethet, és a bérszakadék tovább növekedését is eredményezheti. Kutatásukban 3500 családot interjúvoltak meg, és azt az eredményt kapták, hogy az anyák többek foglalkoztak a gyerekekkel, és több házimunkát végeztek, mint az apák: közelebbről napi 2,3 órával többet foglalkoztak a gyerekekkel, mint az apák, és 1,7 órával több házimunkát végeztek náluk. Ott, ahol az apa elvesztette a munkáját, az anya pedig nem, az apák és az anyák átlagban ugyanannyi házimunkát végeztek – épp csak ehhez az anyák esetében még hozzáadódott átlagban napi öt óra fizetett munka!

A fenti kutatástól függetlenül a brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) jelezte, hogy a férfiak több mint egy órával kevesebb fizetetlen munkát végeztek naponta az elmúlt időszakban, mint a nők, függetlenül attól, hogy a lezárások alatt mindenkinek megsokasodtak az otthoni feladatai.

Hiába végeznek az apák is több házimunkát, ez nem elég

A kutatásokból kirajzolódik, hogy az anyák munkaórái nagyobb mértékben csökkentek a válság kezdete óta, mint az apák munkaórái, és még a megmaradt órákban is kevésbé tudnak zavartalanul dolgozni, mint az apák: mindenekelőtt a gyerekekkel kapcsolatos feladatok miatt kell megszakítani a munkájukat.

Azért az apák is több házimunkát végeznek a lezárások óta: az elmúlt hónapokban közel kétszer annyi órában foglalkoznak házimunkával és a gyerekekkel, mint 2014–2015-ben. (Ez az ONS kutatásából derül ki, amely március 28. és április 26. közt felvett kérdőívek eredményeit hasonlította össze a hasonló, 2014 áprilisa és 2015 decembere közti időszakból származó adatokkal.) Mindez egyébként az IFS kutatásának vezetői szerint (pozitív) változásokhoz vezethet el, ami az apák otthoni munkákban betöltött szerepét illeti, és abban, ahogy ehhez maguk az apák, az anyák, a gyerekek és a munkaadók viszonyulnak.

Megsokszorozódott hátrányok

A Fawcett Society nevű brit nőjogi jótékonysági szervezet vezetője, Sam Smethers szerint a fenti adatok azt mutatják, hogy az anyák hátrányai az elmúlt hónapokban megsokszorozódtak. "Ez évtizedekkel fogja visszavetni az anyák munkaerőpiaci részvételét – hacsak a kormány közbe nem avatkozik" – fogalmazott, hozzátéve: "Ez a kutatás azt mutatja, hogy hátrafelé haladunk, ami igencsak aggasztó."

A közeljövőben az is elképzelhető – Nagy-Britanniában –, hogy az apák visszatérnek a munkahelyekre, és eközben az anyák otthon maradnak a gyerekekkel, mivel az óvodák és iskolák esetleg még hónapokig nem fognak kinyitni.

Az is kiderült ugyanakkor az ONS kutatásából, hogy míg a gyerekekre fordított idő 35%-kal növekedett a karantén ideje alatt, addig az idősebb hozzátartozók gondozására fordított idő 90%-kal csökken.

Míg a lezárások előtt a nők 1 óra 50 perccel több időt töltöttek naponta (átlagban) fizetetlen munkával, mint a férfiak, addig ez az elmúlt időszakban a következőképpen változott: a férfiak 22 perccel több időt töltenek naponta fizetetlen munkával (amibe beletartozik a gyerek- vagy felnőtt hozzátartozó gondozása, a házimunka és az önkéntesség), így 2 óra 25 perc fizetetlen munkát végeznek átlagosan naponta. A nők munkaterhelése (a fizetetlen feladataikat tekintve) ezzel szemben napi 20 perccel csökkent, de még így is 3 óra 32 percet tesz ki: vagyis a fizetetlen munka még mindig 1 óra 7 perccel több időt tesz ki náluk, min a férfiak esetében.

(forrás: The Guardian)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés