Komócsin Laura 2021. január 12. 13:00
Jelentősen előrelépett Magyarország a coach képzések terén
20 éve a Magyarországon működő multinacionális vállalatok felsővezetői legtöbbször expatok voltak, de ha még meg is szavazták a bizalmat egy magyar vezetőnek, az executive coacha akkor sem lehetett magyar. Legtöbbször Svájcból, Németországból, Angliából repültek be a coachaik, és nem választhattak magyar coachot, márcsak azért sem, mert nem volt olyan, akinek lett volna nemzetközi akkreditációja. Ez inspirált számos magyar coachot arra, hogy megszerezzék a nemzetközi minősítést és így alakult meg Magyarországon is a világ legnagyobb coaching szervezetének, az International Coaching Federationnek (ICF) a magyar tagozata. Abban az időben nem volt még zoom, viber, skype és más hasonló alkalmazás, ezért 400Ft/perces telefondíjon kellett angolul coacholni, hogy valaki levizsgázhasson.

15 éve tehát a nemzetközi minősítés megnyitotta azt a kaput, hogy elkezdhettek dolgozni a magyar coachok is a Magyarországon működő külföldi nagyvállalatok felsővezetőivel. Nagy hozzáadott értéke volt annak, hogy egy magyar vezető az anyanyelvén kaphatott coaching támogatást, az expatok pedig azért voltak hálásak, hogy olyan coacholja őket, aki ismeri a magyar üzleti környezetet, szokásokat.

Utána jött a következő ugrás, kb 10 éve, amikor az első magyar nyelvű coaching szakkönyv angol fordítása megjelent, és az Amazonon elérhetővé vált. Már a londoni könyvbemutató napján érkezett megkeresés, mert aznap résztvevő volt egy nagy globális vállalatnak a HR igazgatója. Épp akkor írtak ki coaching tendert annál a vállalatnál, amely 160 országban van jelen, és mindegyik vezérigazgató kaphatott maga mellé egy coachot. Ez megint egy nagy kaput nyitott meg, mert ugyan még a technológia nem járt ott, mint ma, de már „titkosított telefonvonalon” (azaz még mindig csak hangalapú volt a kommunikáció) lett magyar coachnak ügyfele brazil, dél-koreai, belga, amerikai, angol, kanadai… vezérigazgató.

Ezt követte egy újabb nagy hullám, kb 5 éve az Európai Unióban úgy döntöttek, hogy azoknak a KKVknak, akik EUs pályázati pénzt nyertek, csak akkor folyósítják az összeget, ha az ügyvezetőjének van coacha. Természetesen nem akárki, csak olyan, akit az EU kiválasztott, kiképzett Brüsszelben. Büszkék lehetünk rá, hogy ezen a vizsgán több magyar coach is megfelelt. Még ebben az időszakban is preferálták a személyes találkozókat, így az EU finanszírozta a coach vagy ügyfelének repülőjegyét, útiköltségét, szállását, de a számok bizonyították, megérte az invesztíció, mert sokkal több KKV élte túl a kritikus első éveket, mint abban az időben, amikor még nem kaptak coaching támogatást a cégek vezetői. Így repkedtek a magyar coachok Európaszerte Rómától Madridon át Londonig. 

2020 pedig egy újabb sorsfordító év lett a coaching exportálásában. Azoknak, akik tudtak adaptálódni, és akik az online világban tudtak érvényesülni, tényleg nagy kitörési lehetőség lett. Sok sztereotípia, vagy önkorlátozó hiedelem volt azzal kapcsolatban, hogy a coaching csak személyesen hatékony, de kiderült, hogy mégiscsak lehet online is és persze nem csak az országon belül, hanem innentől a határok is lebomlanak. Laptopon keresztül bárki elérhetővé válik, teljesen mindegy milyen országból jelentkezik be Zoomon, Teamsen vagy Skypen. Ez egy nagyszerű lehetőség azoknak, akik megcsinálják a nemzetközi coach vizsgájukat és jól beszélnek egy idegen nyelvet, ők onnantól bárkivel tudnak versenyezni a világban és exportálhatnak coaching szolgáltatást a világ minden tájára.

És mi várható a jövőben? Ma már Magyarországon több mint 200 ICF által minősített coach van és közülük 20-an a legmagasabb, mester szintű fokozattal rendelkeznek, ami a nemzetközi piacon is kiemeli Magyarországot, így 20 év alatt importőrből exportőrré válhatott az ország. Magyarország nem csak coachingban, de coach képzésben is exportőrré tud válni. 20 éve, ha valaki coach képzésre akart járni, legtöbbször Angliába vagy az USAba kellett utaznia, majd ezeket a nagy nemzetközi coach képzéseket importáltunk angolul és itthon tartották meg nagyon borsos áron. 15 éve megjelentek a magyar nyelvű coach képzések és így már nem kellett külföldre utaznia, vagy angolul tudnia annak, aki ezt a szakmát akarta elsajátítani. 5 éve már Magyarországon is vannak angol nyelvű coach képzések, de ahhoz ide kellett, hogy utazzanak a résztvevők a környező országokból. 2020-tól már erre sincs szükség. Az online világ lehetővé teszi, hogy a világon bárki bejelentkezhessen egy angol nyelvű online egyetemi szakirányú továbbképzésre is, azaz bízunk benne, hogy ebben is fel tudjuk venni a versenyt és coach képzésben is exportőrré tudunk majd válni.