hirdetés
hirdetés
hirdetés

Meglepő kutatási eredmények

Izzasztó meleg van az irodában? Nem baj, van előnye is

A magas irodai hőmérséklet jót tesz a nők produktivitásának – állítják a kutatók. A nők gyakran panaszkodnak, hogy az irodai hőmérséklet túl alacsony nekik. Most több kutatási eredményből úgy tűnik, hogy ez nem is csak kényelmi kérdés…

A kutatók szerint a nők produktivitása javulhat, ha a termosztát melegebb hőfokra van állítva. Korábbi kutatások, melyekről a Karrier Plusz számol be, azt mutatatták, hogy a legtöbb modern iroda egy átlagos férfi szervezetének anyagcseréjére épülő klímavezérlő rendszereket használ, csakhogy a legtöbb nő ennél legalább 5 fokkal melegebb hőmérsékletet igényelne. Ha tehát a munkavállalók teljesítményéről van szó, érdemes megemelni az irodaházak hőmérsékletét.

Jobban oldották meg a matematikai feladatokat a nők a nagyobb melegben

Mintegy 543 berlini diák vett részt egy olyan laboratóriumi kísérletben, amely a matematikai, verbális és kognitív problémákra irányult. A teszteket különböző hőmérsékletű helyiségekben végezték, 16,19 Cﹾ foktól egészen 32,57 Cﹾ fokig. A matematikai teszteket végző hallgatóknak kalkulátor nélkül kellett kiegészíteniük egy összeadást, a szóbeli tesztben 10 megadott betűből kellett annyi német szót kirakniuk, amennyit csak tudtak, a kognitív reflexiós teszten pedig kérdésekre kellett válaszolniuk. A kutatók a helyiség hőmérséklete és a matematikai és verbális tesztek pontszámai között találtak kapcsolatot, a kognitív reflexiót egyik nem esetében sem befolyásolta a hőmérséklet. Ugyanakkor a hőmérséklet 1 Cﹾ fokkal való emelkedése 1,76%-kal növelte a nők matematikai feladatokra adott helyes megoldásait. Ez pedig statisztikailag szignifikáns eredmény” – ismerte el Agne Kajackaite, a tanulmány társszerzője, a berlini Szociális Tudományos Központ (WBZ) kutatócsoportjának vezetője. A férfiak 0,63%-kal kevesebb helyes választ adtak ugyanezen a hőmérsékleten, amely statisztikailag jelentéktelen eredménynek számít.

„Dokumentálható, hogy a nők jobban szeretik a melegebb beltéri hőmérsékletet, mint a férfiak, de mai napig az az elképzelés él, hogy ez személyes preferencia kérdése – mondja Tom Chang, a Dél-Kaliforniai Egyetem üzleti szakának docense. Chang szerint a kutatás egyik meglepő megállapítása az volt, hogy a jobb teljesítményhez nem kell szélsőséges hőmérsékleti különbségeknek lenniük. „Ha 15ﹾC fokról 21ﹾC fokra melegítjük az irodát, ami viszonylag egy normális hőmérsékleti tartomány, már akkor is jelentős változást tapasztalatunk a teljesítményben” – mondja a docens.

További érdekes részletekért olvasd el az eredeti cikket, itt!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

hirdetés