Inspirálódj mások könyvespolcáról! Olvasnivaló krízis idejére
Új rovatunk indításával segítséget szeretnénk nyújtani olvasóinknak az eligazodáshoz abban, hogy miket érdemes olvasni és hallgatni ebben a rendkívüli helyzetben, és hogy melyek azok az olvasmányok, tartalmak, amik később is elővehetők lesznek, ha egy újabb(fajta) válság köszöntene ránk. Az első részben Kun-Nagy Klára Contact Center értékesítés támogatás vezető, munkahelyi mentálhigiénés szakértő ajánl olyan olvasmányokat, amelyek előrevitték őt az elmúlt hetekben.

Meredith BelbinA team, avagy az együttműködő csapat

Mindannyian olyan csapatról álmodozunk, ahol a csapattagok könnyedén, örömmel és hatékonyan működnek együtt. Ez azonban nagyban múlik a vezetőn. A könyv segített engem abban, hogy feltérképezzem a teamem tagjainak erősségeit, motivátorait, és ezeket hiteles esetleírásokkal fűszerezte úgy, hogy közben egyre tisztábban láttam a saját csapatomat és a bennük rejlő potenciált. Érdemes végiggondolnod, hogy a csapatod tagjainak egyénileg mik az erősségei, és megtalálni az őhozzájuk leginkább passzoló kihívásokat, hogy így hosszú távon elkötelezett, motivált munkatársakkal valósíthasd meg a közös célokat. Te mennyire látod tisztán a teamedben, hogy kire miben számíthatsz?

Jean Shinoda Bolen – Bennünk élő istennők

Imádom ezt a könyvet! Bolen szerint minden nőben ott élnek az istennők! A könyv egy komoly önismereti utazás, melynek során megismerkedhetünk a különböző női alaptípusokkal a görög mitológia női szereplőin keresztül. Ki bújik meg bennünk, kinek a működése jellemző leginkább ránk? Démétér az anyaság jelképeként, Héra mint az elkötelezett asszony és örök nő vagy Aphrodité, az érzéki és kreatív nő? A könyvből rájöhetünk arra is, hogy a körülöttünk élő nőkkel hogyan lehet harmonikusabb a kapcsolatunk. A könyv azoknak a férfiaknak is sok érdekességet tartogat, akik szeretnék jobban megérteni a nőket. Amennyiben ők is szeretnének többet megtudni magukról, számukra elérhető a Bennünk élő istenek című könyv, hasonló megközelítésben.

Stephen R. Covey – A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása

A 7 szokás egy szisztéma az eredményes működéshez. Ha elolvasod, olyan egyszerűnek tűnik az egész. Sokan mondják, hogy „jó, ezt tudom, ez evidens”, mégis, amikor megkérdezem, hogy melyik szokást alkalmazod szokásként, többnyire azt a választ kapom, hogy egyiket sem. A 7 szokás arra ösztönöz, hogy légy proaktív, döntsd el, hogy merre tartasz, vedd előre a legfontosabb lépéseket. Ha ezekkel megvagy, akkor nézz körbe, és működj együtt másokkal úgy, hogy az mindkettőtöknek eredményes legyen, közben arra is figyelj, hogy megértsd a másik felet! Miután sikerült megteremtened a szinergiát, arról se feledkezz meg, hogy Te hogyan tudsz ezekkel párhuzamosan feltöltődni! Lehet, hogy közben paradigmát kell váltanod. Neked mik a paradigmáid?

Elliot Aronson, Carol Tavris – Történtek hibák (de nem én tehetek róluk)

„Igazad volt, én tévedtem!” Milyen gyakran hallod a családtagjaidtól, munkatársaidtól, üzletfeleidtől, illetve mennyire gyakran mondod ki azokban a helyzetekben, amikor teljesen indokolt lenne? És milyen gyakran érzed azt, hogy „pedig nekem volt igazam!”, és távozol úgy a helyzetből, hogy ezt senki nem mondta ki? Mindannyiunknak vannak olyan történetei, melyekben saját önigazolásaink mögé bújva kerüljük a felelősség vállalását. Így próbáljuk magunkat megkülönböztetni azoktól a másoktól, akik szintén hibáztak. Érdemes belenézni a tükörbe. A következő alkalommal, amikor hasonlót tapasztalsz és a tények is azt mutatják, tégy egy próbát, és mondd ki: „Igazad volt, én tévedtem.”

Tóth Balázs, Csányi Vilmos – Hiedelmeink

Ezt a könyvet azoknak a vezetéssel, mások támogatásával, fejlesztésével foglakozó olvasóknak és velük együtt bárkinek ajánlom, akik találkoztak már önmaguk, mások, akár csoportok vonatkozásában olyan elakadással, amelyen nem, vagy csak nagyon nehezen tudtak túllendülni. A hiedelmeink meghatározzák a működésünket, és ez megjelenhet egy szervezet működésében szervezeti hiedelmekként is. Ismerős a történet? „Ezt nálunk nem lehet megcsinálni!” – „Miért nem?” – „Azért, mert már tíz éve sem lehetett!” Ha hallottál már hasonló, önkorlátozó mondatokat a környezetedben, akkor érdemes elgondolkoznod, hogy ez megfelelő indok-e a számodra ahhoz, hogy ne tegyél semmit.