hirdetés
hirdetés

A kiváló vezető hozzávalói

Így változtatta meg a vezetői profilokat a járványhelyzet

Létezik-e egyetlen jó vezetői profil? Mik ennek a hozzávalói? Szükséges-e újragondolni a jó vezető képét a mai világban? Ezekre a kérdésekre fókuszált Füzér Gábor, az Assessment Systems Hungary ügyvezetője a Vezetés és pszichológia online szakmai randi keretében.

Alapvetően a „jó vezető” kérdéskörében három uralkodó megközelítés létezik. Az első szerint egy jó vezető leírható bizonyos személyiségjegyek, kompetenciák és jellemzők segítségével. Ide tartozhat az ambíció, a magabiztosság, a nyitottság és az elmúlt időben a barátságosság és a kedvesség is nagyobb hangsúlyt kapott – hiszen egy vezető mégiscsak embereket vezet, ami miatt a törődés és az odafigyelés elengedhetetlen összetevő.

A második megközelítés szerint egy jó vezető képes arra, hogy a kontextusból kiolvassa, mi a megfelelő vezetői viselkedés és annak megfelelően rugalmasan képes azt megválasztani. A harmadik – legfrissebb – megközelítés szerint pedig egy jó vezető ismérve, hogy mentes bizonyos túlzásoktól, vagy legalábbis képes azokat kontrollálni.

Mely vezetői tendenciát erősítette fel a járványhelyzet?

Úgy tűnik, a 2020-as járványhelyzet az utolsó megközelítést domborította ki, ugyanis jelen helyzetben számos reakció és viselkedésforma jelenhet meg túlzott mértékben, legyen szó a stresszkezelésről, vezetői kontrollgyakorlásról (mikromenedzselésről) vagy érzelemszabályozásról (pl. düh, frusztráció, pánik megjelenése). Így ezeknek a „túlpörgéseknek” jobban útjába kell állni.

A jelenlegi helyzet azonban mindegyik vezetői megközelítést változásra sarkallta. Azoknak, akik abban hisznek, hogy egy jó vezető a személyiségvonásai és a jellemzői alapján írható le, sokkal rugalmasabb profilt kell kialakítaniuk. Akik a kontextushoz való alkalmazkodásban vélik felfedni a jó vezetőt, azoknak tudatosítaniuk kell, hogy a virtuális térbe költözött munkavégzés során sokkal nagyobb kihívást jelent a munkatársak monitorozása, motivációs szintjük megállapítása, a kollégák közötti kapcsolatok megértése vagy az esetleges konfliktusok felismerése. 

Rajtad áll, kifőzöd-e magadból a jó vezetőt 

El kell fogadnunk, hogy a változások és a kihívást jelentő helyzetek – mint amilyen a vírushelyzet is – hatnak ránk vezetőként. A nyomás alatti működés az új normális, s ebben kell kialakítanunk saját, sikert hozó vezetői profilunkat, működésmódunkat. A változás velejárója, hogy számos jól bevált módszer, vagy akár (eddig) előnyösnek bizonyult tulajdonság és kompetencia szerepe átalakul, azaz érdemes folyamatosan felülvizsgálni erősségeinket, mert előfordulhat, hogy egy bizonyos helyzetben az lesz a gyenge pontunk.

Ám a jó hír az, hogy kellő rugalmassággal, önreflexióval, nyitottsággal és tudatossággal felvértezve csakis rajtad áll, hogy kifőzöd-e magadból a jó vezetőt!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés