hirdetés
hirdetés

HR és otthoni munkavégzés

Így toborozz home office-ból: 5 hasznos videointerjú-tipp recruitereknek

A világméretű koronavírus-járvány miatt kialakult jelenlegi helyzetben fel kell készülnünk a személyes találkozást kiiktató toborzásra.

Akár csináltad már korábban, akár nem, íme néhány hasznos tipp.

1. Készítsd fel a jelöltet!

Ha minden jól megy, a videointerjú lehet az az eszköz, amely hatékonyságban és a jelöltélményt tekintve a leginkább megközelíti a személyes interjút. Igaz, sokminden félrecsúszhat, de ezeket a bakikat némi – mindkét oldalról megtett – előkészülettel megelőzhetjük. Ehhez érdemes némi időt szánni arra, hogy a jelöltünket is felkészítsük, aki jó eséllyel kevésbé mozog otthonosan a folyamatban, mint mi. Lássuk, hogyan tehetjük meg ezt!

  • Mindenekelőtt tudassuk vele, hogy videointerjún fog részt venni, és hogy a kameráját kell majd használnia. Nagyon fontos, hogy az interjú során mindketten webkamerát használjunk, hogy mindketten láthassuk a másik nemverbális jelzéseit is, ami megkönnyíti azt is, hogy ne vágjunk egymás szavába, és mindkettőnknek jobb interjúélményt biztosít.
  • Mondjuk el, milyen szoftvert használunk, hogy ő is előre letölthesse azt. A freemium alapon elérhető Zoom például kiválóan megfelel a célnak.
  • Lássuk el jótanácsokkal jelöltünket a megfelelő kamerabeállításra nézve, osszuk meg vele elvárásainkat a megvilágítást, illetve a felvétel szögét illetően.
  • Többször is csekkoljuk le, egyeztessük a jelölttel az időpontot (különösen akkor, ha  eltérő  időzónában vagyunk).

2. Előbb próbáld ki!

Ne csak a jelölttel töltessük le előre a használni kívánt eszközt, hanem töltsük le jó előre mi is, és próbáljuk ki, hogy biztosan megfelel-e a céljainknak, valamint hogy tudjuk-e kezelni. Érdemes teszthívást indítani egy kollégával, hogy még időben fény derüljön az esetleges technikai hibákra (működik-e a kép és a hang, tudunk-e linkeket küldeni stb.). Figyeljünk oda mi is a felvétel szögére és a megfelelő megvilágításra.

3. A csend hangjai

Fontos, hogy működjön a mikrofonunk, de legalább ennyire lényeges az is, hogy a minimálisra korlátozzuk a háttérzajokat. Ha más is tartózkodik velünk egy légtérben a hívás időpontjában, kérjük meg, hogy amennyire csak lehet, maradjon csendben, amíg a hívást lebonyolítjuk. Mindenki emlékszik erre a nagyon vicces bakira, amihez hasonlót nyilván nem akarunk elkövetni (bár a jelen helyzetben valószínűleg mindenki elnézőbb, de azért amennyire lehet, minimalizáljuk a hasonló "akciók" esélyét).

4. Ügyelj a háttérre!

Minden recruiter tudja, hogy ha valamit, akkor az első látásra hozott ítéleteket mindenképp el akarjuk kerülni. Érdekes módon amikor videointerjút készítünk valakivel az otthonában, ezek mégis sokkal nagyon hangsúlyra tesznek szert: de nemcsak mi figyeljük árgus szemekkel, hogy mi minden lóg be a képbe a jelöltünknél, hanem biztosak lehetünk benne, hogy ez fordítva is így van. Épp ezért figyeljünk nagyon oda arra, hogy mi milyen környezetben ülünk be a kamera elé: általánosságban minél semlegesebb a környezetünk, annál jobb!

5. Az első benyomás továbbra is számít

Épp ezért ha választanunk kell a hang- és a videohívás között, ha csak lehet, mindig az utóbbit válasszuk. Ne feledjük, attól még, hogy otthon vagyunk, ugyanúgy a vállalatunkat képviseljük, ezért a videointerjúhoz is öltözzünk megfelelően, a home office-hoz egész nap hordott macinaci nem biztos, hogy szerencsés választás ebben az esetben. Mondanunk sem kell, hogy ez a teljes öltözetünkre vonatkozik – vagyis hiába látszik a kamerában csak a felsőtestünk, ez ne akadályozzon meg abban, hogy teljesen felöltözzünk.

(forrás: SocialTalent.com)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés