hirdetés
hirdetés
hirdetés

Pszichológiai biztonság

Így motivál a Google!

A googlerek bátran vállalnak kockázatot, mert a bizalom és a biztonság légköre veszi körül őket.

A Google-t a világ egyik legjobb munkáltatójaként tartják számon, céges kultúrája a legkiválóbb tehetségeket tudja bevonzani. A gigavállalat rendkívül erős csapatokat képes összeállítani és motiválni, és e tulajdonságában rejlik sikerének egyik titka – állítja Robert Bruce Shaw, az Extreme Teams: Why Pixar, Netflix, Airbnb, and Other Cutting-Edge Companies Succeed Where Most Fail (Extrém csapatok: a Pixar, a Netflix, az Airbnb és más csúcscégek miért sikeresek azon a területen, ahol mások elbuknak) című könyv szerzője.

„Az extrém csapatoknak vannak közös tulajdonságaik, de mindegyiknek egyéni a kultúrája – mondja Shaw. – A Google különleges csapattámogató kultúrát hozott létre.”

A Google saját maga tanulmányozására is használja az adatelemző módszereit, és az eredményeket közzéteszi. A cég sikere a kemény és puha elemek elegyítésének köszönhető, mondja Shaw.

Pszichológiai biztonság

A csapatok tanulmányozása során a Google arra jutott, hogy a pszichológiai biztonságnak köszönhető, hogy egyes csapatok jobb teljesítményt nyújtanak, mint mások – ezekben a szupercsapatokban a dolgozók bátran mernek kockázatot vállalni, mert biztonságban érzik magukat és nem kell tartaniuk a megszégyenüléstől, mondja Amy Edmondson, a The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth (A bátor szervezet: a pszichológiai biztonság megteremtése a tanulás, az innováció és a növekedés érdekében) című kötet szerzője.

„Felismerték, hogy még a legokosabb, leghatékonyabb dolgozóknak is pszichológiailag biztonságos munkakörnyezetre van szükségük ahhoz, hogy a maximumot hozzák ki magukból” – mondja Edmondson.

A Google kulturája arra ösztönzi a dolgozókat, hogy bátran kérdezzenek és osszák meg a birtokukba került információt. A siker megduplázása érdekében olyan légkörű csapatot kell létrehozni, ahol minden csapattag szabadon bedobja a közösbe a megszerzett tudást.

„Ez például úgy oldható meg, hogy az asztal körül mindenki szépen sorban elmondja, mi a véleménye az éppen szóban forgó kérdésről – magyarázza Shaw. – Azok a legjobb csapatok, ahol minden tagot sikerül bevonni a közös információmegosztásba.”

Kölcsönös bizalom

A csúcsminőségű munkához az szükséges, hogy a csapattagok feltétel nélkül megbízzanak egymásban. A Google kultúrjában a csapatokat és az egyéneket is térningeken képzik. A G2G – googler a googlernek – hálózatnak több mint hatezer tagja van, ők önkéntes alapon segítik a kollégáikat a fejlődésben és a tanulásban.

„A G2G tagjai személyes mentorálást végeznek és csapatokat is oktatnak a pszichológiai biztonsággal kapcsolatban, továbbá szakmai továbbképző tanfolyamokat tartanak a vezetői készségek fejlesztésétől a Python programnyelvig terjedő skálán – mondja Edmondson. – A G2G módszer segíti a számtalan Google-dolgozó készségeinek fejlesztését, miközben pszichológiailag biztonságos kultúrát épít, ahol bárki lehet tanuló és tanár egy személyben.”

A Google azt is lehetővé teszi, hogy a dolgozók a munkaidejük húsz százalékát a saját innovatív ötleteik fejlesztésére fordítsák, mutat rá Lucy Ford, a Saint Joseph’s Egyetem menedzsment tanszékének professzora.

„A Google számos, általunk naponta használt terméke ennek a húsz százaléknak az eredménye – mondja Ford. – Nagyon fontos momentum, hogy a Google dolgozóinak nem kötelező a munkaidejük húsz százalékában a saját projektjeikkel foglalkozni, de ha így döntenek, minden támogatást megkapnak. Igazából ez a húsz százalék csak útmutatásul szolgáló eszmei arány, mivel a Google alkalmazottai rengeteget dolgoznak a normál munkakörükben.”

A cikk eredeti, teljes verziója itt olvasható.

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés