hirdetés
hirdetés

6 tipp az év végi feltöltődéshez

Idén karácsonykor máshova kell helyeznünk a fókuszt

A legtöbbünk nagy-nagy készülődéssel várja az év egyik legünnepibb időszakát, azonban idén mindannyiunk számára egy kicsit más élményt fog jelenteni a karácsony. Ebben az évben azoknak az értékeknek, melyek egyébként a karácsony lényegét jelentik, nagyobb hangsúlyt kell kapniuk: a megértésnek, a szeretetnek, a nyugalomnak, a harmóniának és a minőségi pihenésnek. Cikkünkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek abban, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az év utolsó napjaiból.

Fordítsunk nagyobb figyelmet önmagunkra is!

Mivel idén legtöbbünk nem tervez nagy családi összejöveteleket, az elkövetkezendő napok ahhoz is nagyszerű alkalmat biztosíthatnak, hogy egy kicsit önmagunkkal is törődjünk. Ennek része lehet a hálagyakorlás, amikor sorra vesszük, hogy ebben a nehéz, kihívásokkal teli évben mi az, amire büszkék lehetünk, amiben sikerült előre haladnunk. Készíthetünk évértékelést is, amihez számos nagyszerű, ingyenesen letölthető évtervező áll rendelkezésre, melyekben kérdések irányítják gondolatmenetünket, emellett a jövő évi céljainkat is meghatározhatjuk. Az ünnepi időszak tökéletes eleme lehet az öngondoskodás, azaz olyan tevékenységek beiktatása, melyek önmagában örömet okoznak nekünk: legyen ez egy kellemes olvasmányélmény meleg takarókba burkolózva, filmnézés a kanapén, egy séta vagy testmozgás, esetleg a kedvenc ételünk elkészítése. Az idei év mindannyiunkat próbára tette, így a mentális egészségünk védelme kiemelt fontosságú - ehhez pedig hozzájárul a minőségi pihenés is.

Kicsit másképp, de kapcsolódjunk!

Bár a jelen korlátozások és a megbetegedés miatti félelem átírja a kapcsolódási lehetőségeinket, a szeretteinkkel való időtöltés  - ha nem is személyesen -, továbbra is lehetséges. A karácsony a szeretet ünnepe, amikor lehetőségünk van köszönetet mondani egymásnak és nyugodt körülmények között beszélgetni. Szervezhetünk online társasjátékozást, házhoz vihetjük az ünnepi menüt vagy egyszerűen csak felhívhatjuk egymást, hogy tudassuk, gondolunk egymásra. Bár nem ugyanaz az élmény, mint amikor felszabadultan ölelhetjük át egymást, tudatosítanunk kell: ez egy átmeneti időszak, és ha most még egy kicsit kitartunk, hamarosan visszaállnak a dolgok a régi kerékvágásba. Különösen figyeljünk oda azokra a családtagjainkra és barátainkra, akik egyedül töltik az ünnepeket, mivel karácsonykor a magány érzése egyébként is felerősödik.

Tartsuk tiszteletben egymás határait!

Eltérő lehet akár még egy háztartáson belül is a komfortzónánk határa azzal kapcsolatban, hogy mennyire kényelmes számunkra egy-egy találkozás, összejövetel. Vegyük figyelembe egymás igényeit és igyekezzünk kompromisszumos megoldást találni, hogy a karácsonyunk ne a feszengésről és a szorongásról szóljon. Nem könnyű nemet mondanunk, de kifejezhetjük, hogy számunkra sem könnyű ez a helyzet, mégis fontosabb számunkra az egészség, a biztonság és egymás védelme.

Engedjük el az elvárásokat!

Egyes kutatások szerint a karácsony beletartozik a top 50 legstresszesebb eseménybe az életünkben! Miért lehet ez? Hiszen a karácsony egy pozitív hangvételű ünnep, amikor mindenki végre kiengedheti a gőzt... Ezzel együtt azonban a karácsony rengeteg stresszforrással is együtt járhat: a hatalmas tömeg okozta stressztől kezdve a családi konfliktusokig, a magány érzésével összekapcsolódó szorongástól a tökéletes menü elkészítéséből fakadó elvásárokig. Szintén arra utalva, hogy idén nem kell hatalmas menüket készítenünk, igyekezzünk arra koncentrálni, ami jól esik, elvárások nélkül. Nem baj, ha nem tökéletes a bejgli vagy ha nincs tökéletesen kitakarítva a lakás... Az ünnep lényege a belső béke megteremtése, s ehhez figyelnünk kell arra, mi esik jól nekünk és mi az, ami feszültséget kelt.

Keressünk kreatív tevékenységeket!

A kikapcsolódásnak nagyszerű módja, ha egy lelassulást segítő és egyben kreativitást igénylő tevékenységet keresünk. Ilyen lehet a mézeskalácssütés, a saját készítésű ajándékok, a dekorálás, a puzzle, a festés vagy bármilyen alkotótevékenység.

Tanuljunk a dánoktól: legyen hyggelig a karácsony!

A dánok boldogságérzése, a hygge igen felkapott lett az elmúlt időszakban. Van jó néhány olyan praktika, amit érdemes is ellesni a világ egyik legboldogabb nemzetétől. A dánok például kifejezetten hangsúlyt fektetnek a minőségi kikapcsolódásra, s ennek körülményeire is nagyon igényesek: kedvelik a puha, kényelmes darabokat, a meleg takarókat és pulcsikat, a gyertyát és a háttérben szóló lágy dallamokat. Hisznek az igazán „elmerülős” élményekben, legyen az egy olvasmányélmény vagy egy finom étel elkészítése. Érdemes a főzés tekintetében olyan fogást választani, melynek már az elkészítése is örömöt okoz, s ha lehet, ehhez természetes alapanyagokat szerezzünk be.

Mindenkinek kellemes, lelassulós, szeretetteljes, meghittségben és apró örömökben gazdag karácsonyt kívánunk!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés