hirdetés
hirdetés
hirdetés

Haladjunk a korral!

Ideje elfelejteni ezt az 5, nemrég még fontosnak hitt karriertippet!

Számos, egyébként jó szándékú karriertanács született az elmúlt évtizedekben, amelyekre most már nem árt szkeptikus szemmel nézni. Néhány közülük továbbra is érvényes maradhat ránk a munkakörünk jellegénél fogva, míg mások nyugodtan félredobhatók vagy felcserélhetők egy kevésbé elavult tanácsra - írja a Karrier Plusz.

1. Ne beszélj a magánéletedről!

„Nyugodtan társalogj a főnököddel, de legyél óvatos, hogy ne hozd nyilvánosságra magánéleted egyes részleteit. Semmi szükség nincs arra, hogy elmeséld, mit csináltál a hétvégén vagy a szabadságod alatt” – hangzik az elavult tanács. Bármennyire vagyunk „dolgozó emberek”, „professzionális munkaerők”, nemcsak ebből állunk. Mi és a felettesünk is egy teljes ember, mindkettőnknek van élete (jobb esetben) a munkán kívül is. Miért fogjuk vissza magunkat, ha szeretnénk megosztani pár jó dolgot a magánéletünk területéről is? 

2. Tégy úgy, mintha nem lenne szükséged segítségre!

„Játszd el, hogy képes vagy elvégezni a feladatot, és idővel valóban menni fog! Tettesd, hogy tudod a választ!”– Inkább tartózkodj az ilyen tanácsoktól, és emlékezz arra, hogy rengeteget tanulhatsz a kollégáidtól, amikor segítséget kérsz tőlük, és nyugodtan bevallhatod a főnöködnek, ha valamivel kapcsolatban összezavarodtál, máskülönben sokkal kellemetlenebb helyzetbe hozod magad előtte, ha rosszul végezted el a feladatot. 

3. Vigyázz a közösségi médiában való kapcsolattartással!

„Ne jelöld ismerősödnek a főnöködet a Facebookon, ne kövesd az Instagramon. Csak a LinkedIn az egyetlen biztonságos és professzionális oldal, feltéve, ha csupán munkavégzés céljából használod, és nem viszel bele semmiféle személyes dolgot.” Amíg nem fejtesz ki elfogadhatatlan, vállalhatatlan vagy a cég kultúrájával ellentmondó nézetet, véleményt, nyugodtan barátkozhatsz a menedzsereddel, vezérigazgatóval, követheted a céget, lájkolhatod és kommentelheted a kollégák posztjait. 

4. Vigyáznod kell a munka-magánélet egyensúlyára

„A munkanap általában délután 5 és 6 között végződik, majd másnap reggel 8 és 9 között minden elölről kezdődik. A szabadidőben semmiképp sem e-mailezz, és ne vegyél tudomást a munka vonatkozású ötleteidről, gondolataidról. Miközben az irodában tartózkodsz, tégy úgy, mintha a barátaid és családtagjaid nem léteznének, és csak a munkán járjon az eszed.” Bár elsőre jól hangzik mindez, a valóságban sajnos kivitelezhetetlen. Simán eszünkbe juthatnak kreatív ötletek kutyasétáltatás közben is, amelyeket muszáj lejegyeznünk a telefonunkba, ha nem szeretnék másnapra elfelejteni. Ugyanígy nem ignorálhatjuk a társunk hívását vagy levelét sem például az esti összejövetelről, csak azért, mert éppen szorít a határidő. 

5. Soha ne kérdőjelezd meg a feletteseid döntéseit

„Amit a főnököd mond, az szentírás. Ő a felelős mindenért, és bármiféle utasítást is kapsz tőle, hajtsd végre vakon. Ő jobban tudja nálad, nem véletlenül van ebben a pozícióban.” Nem nehéz belátni, miért maradt életben olyan sokáig ez a tanács. Tény, hogy a lista minden egyes elavult javaslata közül ez az egyetlen, amellyel továbbra is küzdhetsz, főként, ha a szervezet, ahol dolgozol, autokratikus felépítésű. Pedig ha egy helytelen útmutatás tiszteletteljes elutasítása az egész cég javát szolgálja, akkor képesnek kell lenned arra, hogy kiállj a meggyőződéseid mellett. 

A cikk eredeti, teljes verzióját itt olvashatod el.

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés

Címkék

hr
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés