hirdetés
hirdetés

Online vs. élőben

Hogyan legyél jó virtuális vezető?

Az egymástól fizikailag távol lévő csapatok esetében különösen fontos, hogy egy rátermett vezető irányítsa őket. Ugyanakkor azok a tulajdonságok, amelyek sikeressé tesznek egy olyan vezetőt, aki személyesen irányítja a csapatot, nem feltétlenül tesznek valakit jó virtuális vezetővé. A nem szemtől szemben folyó közös munka esetén a vezetőket inkább a tetteik alapján ítéljük meg, és nem a személyiségük alapján – írja a Növekedés.hu.

Azok a vezetők, akik személyesen sikeresen vezetnek egy csapatot, nem feltétlenül tudnak továbbra is jó vezetők maradni abban az esetben, ha virtuálisan kell irányítaniuk a beosztottakat. Az a magabiztosság, intelligencia és extroverzió, amely általában az irodai hétköznapokban jónak tartott vezetőket jellemzi, az online térben gyakran már nem bizonyul elégnek – olvasható a BBC cikkében.

Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a nagyhangú vezetők helyett virtuális csapatok esetén azok a feljebbvalók bizonyulnak sikeresebbekek, akik valóban kiveszik a részüket a munkából. Ők azok az egyének, akik segítenek a csapat többi tagjának a feladatokban, figyelnek az ütemtervre, és a célokra összpontosítanak – mondja Radostina Purvanova egyetemi professzor.

Egy másik felmérés is alátámasztani látszik a fent említetteket. A Journal of Business and Psychology nevű folyóiratban megjelent tanulmány 220 amerikai csapatot követett nyomon, hogy kiderüljön, mely csapattagok emelkedtek ki vezetőként az egymással közvetlenül dolgozó, a virtuális és a hibrid csoportokban. A kutatást még a pandémia előtt folytatták le.

Személyiség vs. tettek

Amint az várható volt, a face-to-face dolgozó csapatok a magabiztos, határozott, intelligensnek tűnő, extrovertált  társukat választották vezetőnek, a legtöbbször ilyen emberek is kerülnek a cégek élére.

Akiket viszont a kutatás során virtuális vezetőknek választottak meg, inkább a tettek embereiként írhatók le: ők voltak azok, akik segítettek a tervezésben, erőforrásokkal segítették a csapattagjaikat, számon tartották a közelgő feladatokat, és ami talán a legfontosabb: ténylegesen részt vettek a munkafolyamatban. Ezeket a vezetőket a célorientált, eredményes, megbízható és segítőkész jelzőkkel illethetjük.

Lehull a lepel?

"A közvetlen kapcsolódás során legtöbbünket nagyon könnyen magával ragadja az egyén személyiségének ereje" – magyarázza Purvanova professzor. A virtuális térben azonban jóval kevésbé befolyásol minket a másik ember személyisége, ezért ilyenkor sokkal precízebben tudjuk felmérni, hogy valóban vezetői magatartást tanúsít-e valaki vagy sem. Ilyenkor sokkal inkább a tetteik alapján ítéljük meg az embereket, nem pedig a  kisugárzásuk, (elbűvölő) személyiségük és annak a ránk tett hatása alapján. Mondhatni: a virtuális térben a tetteink beszélnek helyettünk.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

hirdetés