hirdetés
hirdetés

Csak pozitívan!

Hogyan kovácsolj előnyt az elbukott lehetőségekből?

Ez egy olyan terület, amelynek mindannyian szakértői vagyunk, hiszen nehéz olyan embert találni, akit még soha nem utasítottak vissza életében, legyen szó szakmáról vagy magánéletről. Az alábbiakban a „mi lett volna, ha”-spirálról lesz szó, és arról, hogy mihez kezdj vele: azaz hogyan kerülj ki belőle megerősödve ahelyett, hogy még hónapok múlva is az orrod előtt becsapott ajtó előtt toporognál önmagadat sajnálva és azon rágódva, hogy történhetett meg ez.

Ha nem kapsz meg valamit, amire mindig is vágytál, az esélyt ad arra, hogy kipróbálhass valami újat.

Mi lett volna, ha megkapod azt a bizonyos munkát? Vagy ha igent mond az a bizonyos jelölt, akit nagyon szerettél volna megszerezni a cégnek? Ha sikerül megkapnod azt az előléptetést, vagy zöld utat szerezned ahhoz a projekthez?

Térjünk vissza a legelső példához: az álláslehetőséghez, amiről lecsúsztál. Az állásról, amiről úgy gondoltad: a következő nagy lépés lehet a karrieredben. Az állás, ami már csak egy karnyújtásnyira volt… de aztán valahogy kicsúszott a kezed közül.

Mindannyian átéltünk már ilyet – én legalábbis biztosan. Egy ilyen tapasztalat csüggesztően hathat, és beárnyékolhatja az ember önbizalmát. De mi lenne, ha kicsit más szemszögből is rátekintenénk ezekre az elszalasztott lehetőségekre?

Tim Herrera, a The New York Times Smarter Living rovatának alapító-szerkesztője a Twitteren tette fel a következő kérdést: Melyik volt az a visszautasítás, ami hosszú távon a legjobb hatással volt az életedre? A válaszokat és a tanulságokat egy cikkben foglalta össze.

Ha sokáig emészted magad, felemészt a probléma

A fenti kérdés megválaszolásához szükséges nézőpontváltást nem könnyű megtenni, de megéri az erőfeszítéseket. Dr. Jenny Taitz pszichológus és szerző egy másik The Times-cikkben rámutat: „Kutatók arra jutottak, hogy az elmulasztott lehetőségek feletti bánkódás eluralkodása negatív kihatással van a hangulatra és az alvási szokásokra, megnövelheti az impulzivitást, és rizikótényező lehet az étkezési zavarok és az alkoholfüggőség kialakulásának tekintetében.”

De hogyan érhetjük el, hogy ezek a gondolatok ne uralkodjanak el rajtunk, miután elszalasztottunk egy lehetőséget, és láthatjuk meg a jót azokban a helyzetekben is, amik első, második, de még sokadik ránézésre is borzalmas kudarcoknak vagy bosszantó balszerencsének tűnnek?

Mollie West Duffy szervezettervező és Liz Fosslien marketingkonzultáns-illusztrátor, az érzelmeink munkahelyi életünkre való kihatását tárgyaló No Hard Feelings című könyv szerzői szerint az első lépés ebbe az irányba az, hogy hagynunk kell, hogy a sajnálkozás érzése átjárjon minket.

„Hagynunk kell, hogy az érzelem dolgozzon bennünk, egész míg fel nem dolgozzuk, ez nagyon fontos” – mondják. „Túl gyakran gondoljuk azt, hogy: oké, ezt most inkább csak eltemetem magamban”.

Tudom, hogy mit is szeretnék igazából?

Ez egy olyan érzés, amit West Duffy nagyon jól ismer: elmeséli, hogy amikor annak idején üzleti iskolába jelentkezett, nem jutott be oda, ahová leginkább szeretett volna – ennek eredményeként pedig újraértékelte, egyáltalán akar-e ezen a területen tanulmányokat folytatni.

„Nem kaptam meg, amit szerettem volna, de elkezdett dolgozni bennem ez a mély önreflexió, ami rámutatott, hogy mi is az, ami valójában motivál engem, és hogy mihez szeretnék kezdeni az életemmel a továbbiakban” – mondta. „Ahogy végiggondoltam, milyen szerepeket kellett volna magamra vállalnom a későbbiekben, ha az üzleti iskolába megyek, ráébredtem: nem hiszem, hogy ezek a szerepek boldoggá tettek volna”.

Ezek után fontos, hogy azonosítsuk: igazából nem azért sajnáljuk-e a dolgot, mert a jelenlegi élethelyzetünkben valami nem működik jól. Ha azon pörgünk, hogy nem kaptunk meg egy állást, amit nagyon akartunk, akkor érdemes egy kicsit megállni, és átgondolni: nem csak azért érzünk-e így, mert a jelenlegi munkahelyünkön nem kaptunk meg egy remélt előléptetést, vagy mert a munkatársaink az utóbbi időben az agyunkra mentek. Ez segíthet felismernünk, hogy esetleg nem is azért nem bírjuk túltenni magunkat az elszalasztott lehetőségen, mert annyira akartuk, hogy sikerüljön, hanem mert nehézségekkel küzdünk az aktuális élethelyzetünkben.

Így mássz ki a „mi lett volna, ha” spiráljából!

Ilyenkor érdemes arra koncentrálnunk, hogy mi az, ami jelenleg sínen van, jól működik az életünkben (a munkánkban), és aztán visszagondolva kielemezni, hogy ez miért lehet így – ajánlják a szakértők. Azt javasolják, próbálkozzunk meg ezzel a gyakorlattal legközelebb, amikor beleesünk a „mi lett volna, ha”-spirálba: írjuk le egy papírra azokat a dolgokat, amik az utóbbi időben jól mentek az életünkben, és jegyezzük fel azt is, kinek vagy minek köszönhetjük ezeket. Ez segít abban, hogy a pozitívra koncentráljunk, miközben egyúttal azokat a múltbéli lépéseinket is áttekintjük, amelyek elvezettek a jelenlegi helyzetünkbe.

Összességében azon múlik, hogyan keretezzük az elszalasztott lehetőségeket, hogy felismerjük-e: az élet tele van kanyarokkal és kitérőkkel, és hogy a változás – vagy a változás hiánya – nem minden esetben egyértelműen jó vagy egyértelműen rossz. A fekete és a fehér mellett ott vannak az árnyalatok is, és ezek az árnyalatok változhatnak attól függően, hogyan váltogatjuk a szemszögünket, amelyből szemléljük őket.

„Nem tudhatod, mi a szenvedélyed, amíg nem próbáltál ki egy bizonyos számú dolgot” – mondják a szerzők. – „Így ha nem jutsz hozzá valamihez, amire mindig is vágytál, ez mindig csak egy újabb lehetőséget nyújt arra, hogy kipróbálj valami teljesen mást.”

És előttetek milyen ajtó zárult be az életetekben, amiből végül sokat profitáltatok?

(forrás: The New York Times)
hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés