hirdetés
hirdetés

Tanácsadás

Hogyan jutalmazzunk vezetőként?

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Vezetőként többször szembesültem már azzal a dilemmával, hogy hogyan jutalmazzam beosztottjaimat. Közepes méretű cég lévén, viszonylag baráti a hangulat, az információk könnyen jönnek-mennek. Nem szeretnék senkit sem megbántani azzal, ha jutalmat kap tőlem, azonban azt is sajnálnám, ha nem ismerhetném el egy-egy ember kiemelkedő munkáját. Általában ezek nem pénzjutalmak, hanem például egy továbbképzés lehetősége, tehát mindenképp kiderül, hogy ki kapta. Jó lenne, ha látnám, mások, hogyan oldják fel magukban ezt a dilemmát. Válaszukat köszönöm!

 

Tisztelt Kérdező!

Koránt sem baj, ha nem jutalmaznak mindenkit. A jutalmak eredetileg annak szólnak, aki jól teljesít, és nem

Torma Kálmán
Torma Kálmán

mindenkinek. Van olyan, hogy a teljes csapat kap jutalmat, ha az együttes teljesítés kiváló szintű volt, illetve a vezető együttes célkitűzést helyezett kilátásba. Az egyéni jutalom motiváló erővel bír a csapat egésze számára, ha ez igazságos, és egyben jelzi a vezető normáit a kiváló munkavégzésről alkotott elképzeléseiről. A jutalmat célszerű úgy kezelni, mint egy ritka jószágot, amihez komoly erőfeszítéssel lehet hozzájutni, a vezető személyes kitüntetését jelenti, és elég értékesnek kell lennie, bár nem biztos, hogy drágának.

Az ilyen jutalmakat kommunikálni érdemes, hiszen ezzel üzen a vezető a csapatnak, hogy kit tart követendőnek a munka során. Ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy ez összhangban legyen a meghirdetett elvekkel, értékekkel. A nyilvánosságra kerülés, kommunikálás okozhat ellenérzéseket még akkor is, ha igazságos módon került kiosztásra a jutalom, mert lehet, hogy kevés a jó teljesítés, vagy olyan csoporthangulat van jelen, mely nem a teljesítéssel, hanem a rivalizációval van elfoglalva, esetleg elutasítja a vezetőt. Sajnos ilyen esetekben a jutalmat kapó kollégát lélektani agresszió érheti (kiközösítés, elhúzódás), ami akár nyílt ellenállásban is megjelenhet. Viszont azt se feledjük el, hogy ilyen viszonyok nem egyik percről a másikra alakulnak ki, ehhez mindkét félnek sokat kell dolgoznia. Az ilyen viszonyok megváltoztatásához vezető egyik út lehet, ha egy vezető felvállalja a jutalmazási döntéseken keresztül a csoporthangulat megváltoztatását. Ez vezetői feladata.

 

Torma Kálmán, vezetői tanácsadó, szervezetpszichológus, TMT Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására január 25-én.

A HRKOMM Award 2017 győztes pályázatainak bemutatása. Időpont: 2018. február 13.

Toborzásaink kiegészítése LinkedIn kampányokkal. Mire jó, hogyan használható, kinek érdemes, kinek nem? Március 6., 08:30

Gyakorlati Facebook útmutató: Recrutiment branding a gyakorlatban, eszközök és lépések több és releváns jelentkezőért. Március 6., 13:00

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 09.

hirdetés