hirdetés
hirdetés

Cégek Éjszakája

Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet az életkezdési vagy életközepi válságból?

Munkaügyi szakemberek számára nem ismeretlen az életkezdési és az életközépi válság kifejezése: az emberek többsége felteszi magának a kérdést a 20-as évei elején, 40-es évei végén, hogy mit is kezdjen magával. A fejvadász szerint érdemes a lehető legtöbbet kihozni ezekből az időszakokból, arra is ad tippet, hogy ezt miként tegyük.

Teljesen átalakult az elmúlt években a piac, a cégek versenyeznek a jó munkaerőért, a munkavállalók pedig kreatív, modern módszerekkel próbálják megtalálni a számukra ideális környezetet. Ebben segít a Cégek Éjszakája nevű kezdeményezés is: április 2-án kitárulnak a vállalatok kapui, a leendő kollégák átérezhetik, mit adhat az adott munkahely az életükhöz. A vállalatok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák, mit képviselnek, milyen körülményeket, értékrendet és perspektívát, fejlődési lehetőséget biztosítanak leendő munkatársaiknak. Deák Andrea, a Greensearch (a Cégek Éjszakája szakmai partnere) ügyvezetője, fejvadász mindkét életszakaszban lévő érdeklődők számára ad tippeket a sikeres kereséshez.  

Életkezdeti válságnak azt nevezzük, amikor egy fiatalra hirtelen rászakad az élet, és nehezen tudja, hogy melyik irányba induljon. A szakértő tanácsai a számukra:

- Egy mai fiatal az első öt munkában töltött évében átlagosan 2-3 munkahelyen fordul meg. A pályájuk kezdetén ne zárjanak ki egyetlen iparágat sem, ezek a rendezvények pont arra jók, hogy a fiatalok belelássanak teljesen különböző profilú cégek életébe. Sztereotípiák dőlhetnek le ilyenkor, lehet, hogy olyan területet éreznek majd magukénak, amire eredetileg nem is gondoltak.  

- Divat a multikat támadni, de a valóság az, hogy olyan képzéseket és jövőképet adhatnak egy fiatalnak, amelyre magyar kkv-k ritkán képesek. Ne féljünk ezektől a nagyvállalatoktól!

- Írjuk le előre, hogy melyek azok a tényezők, amelyek számunkra igazán fontosak. Ilyen szempont lehet a könnyű megközelítés, a környezettudatos cégpolitika, a gyakori utazás, vagy nemzetközi karrier lehetősége, a rugalmas munkaidő. Vezessünk róla listát, hogy a kiszemelt cégek mennyire felelnek meg az elvárásainknak.

- Sok fiatal magányosan nőtt fel, mert szüleik a '90-es évek piacán éjt nappallá téve dolgoztak. Ezen fiatalok többsége szeretné megtalálni az ideális élet/munka egyensúlyt, hogy ne kövessék szüleik példáját. Az ilyen találkozások a cégekkel jó alkalmak arra, hogy kiderítsük, mennyire lehetséges ez az adott vállalatnál. 

Életközépi válságnak nevezzük, amikor a munkavállaló a 40-es 50-es éveiben felszabadul a gyereknevelés napi teendői alól és energiával telve szeretne valami újat, "hasznosat" tenni. A fejvadásznak számukra is van tanácsa.

- Sokan szeretnének teljesen új dologba vágni, ám az én tanácsom az, hogy csináljuk azt, amihez értünk. Ha egy új karrierről álmodozunk, érdemes azt előre felépíteni, rááldozni a hétvégéket, estéket és lassanként beletanulni, mert bizony 8-10 év kell mire az új hivatásunk is olyan pénzt hoz, amit az előzőben megszoktunk.

- Mielőtt váltunk, érdemes elmennünk egy önismereti tréningre, vagy alaposan végiggondolnunk, hogy mik tesznek bennünket boldoggá. Illetve vajon melyek azok a gyenge pontjaink, amelyeket azonosítani tudunk és hajlandóak vagyunk tenni is azért, hogy változtassunk rajtuk? 

- Ha elmegyünk a Cégek Éjszakájára, készüljünk fel egy kicsit az adott vállalatokból, és ne féljünk kérdezni. Járjunk utána minden olyan szempontnak, amely bennünket érdekel - javasolta a szakértő.

Április 2-án 16 óra és éjfél között kitárulnak a legnagyobb vállalatok kapui, az érdeklődőket buszok szállítják a helyszínek között. A munkáltatóknak lehetőségük nyílik bemutatni, mitől vonzó náluk dolgozni.

UPDATE:

Most kaptuk a hírt, hogy az egészségügyi helyzet miatt szeptemberre halasztják a Cégek Éjszakáját. Az új dátum szeptember 24.

 "Nehezen hoztuk meg a döntést, de mindannyian egyetértettünk abban, hogy a mostani egészségügyi helyzet nem kedvez egy ilyen jellegű nagyszabású, több helyszínen zajló eseménynek. A Cégek Éjszakája lényege az, hogy emberek ismerkedjenek egymással és a vállalatok kultúrájával. Úgy érezzük, hogy ősszel nyugodtabb körülmények között, biztonságban tarthatjuk meg a rendezvényt. Ez segített, hogy még időben felelős döntést hozzunk” - mondta el Deák-Nagy Csilla, a rendezvény főszervezője.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés