hirdetés
hirdetés

Amikor nehéz idők járnak

Hogyan birkózhatunk meg a nehéz időszakokkal?

Mindannyian átmegyünk olykor nehéz időszakokon, s szeretnénk ezeket a lehető legjobban átvészelni, általuk megerősödni. Mi a titka a nehézségek leküzdésének? 

Bár tökéletes recept nincs, vannak olyan szokások és tippek, melyeket betartva könnyebben boldogulunk:

1.     Ne féljünk támogatást kérni másoktól!

A nehézségek leküzdésében a szeretteink támogatása nagyon nagy erővel bír, hatásukra sokkal több erőforrásunk lesz megbirkózni az elénk gördülő akadályokkal. A támogatásnak különböző formái lehetnek: 

-érzelmi támogatás, melynek során éreztetik velünk, hogy szeretnek minket, törődnek velünk és kiállnak mellettünk,

-közreműködő támogatás, amikor valaki gyakorlati segítséget nyújt számunkra, amikor arra rászorulunk: pl., ha betegek vagyunk, főznek nekünk,

-információs támogatás, amikor valaki megosztja velünk tapasztalatait vagy tudását, hogy segítsen nekünk a felmerülő probléma megoldásában.

Vannak olyan helyzetek, amikor mind a három fajta támogatást egyszerre igényeljük.

2.     Szabályozzuk cselekedeteinket!

Amikor nehezebb időszakokon megyünk keresztül, érdemes saját magunk számára korlátokat felállítani. Például, ha tudjuk, hogy a főnökünkkel való beszélgetések után mindig negatív érzések halmozódnak fel bennünk, akkor egy-egy rosszabb napon jobb elkerülni ezeket a beszélgetéseket, persze, amikor van erre lehetőség. 

3.     Fejlesszük önismeretünket! 

... és legyünk tisztában azzal, hogyan reagálunk egy-egy nehezebb/fárasztóbb helyzetre vagy krízishelyzetre. Fedezzük fel, hogy mi az, ami ilyenkor segít nekünk ellazulni, kikapcsolni, jobb hangulatba kerülni, hisz a feltöltődés sokat segít a problémákkal való megküzdésben.

4.     Kovácsoljunk félelmeinkből erősséget!

Ha valamitől félünk, akkor az egyik legjobb és leghatásosabb megküzdési módszer, ha farkasszemet nézünk a félelmünkkel. Például, ha gyengék vagyunk valamiben, akkor elkezdhetjük magunkat fejleszteni, onnantól pedig nem fogjuk magunkat eltaposhatónak, gyengének érezni. Nézzünk magunkba és tudjunk meg minél többet a félelem tárgyáról! Ha valaminek a bekövetkezésétől félünk, dolgozzunk ki stratégiákat arra, hogy hogyan küzdünk meg az adott helyzettel, ha valósággá válik. A bizonytalanság és a tudatlanságunk okozzák a legtöbb félelmet és szorongást.

És végül, de nem utolsósorban: ne feledjük, hogy a nehézségeken való túljutás mindig egy önismereti utazás, a problémákon való túllendülés pedig megerősít minket. Bár amikor gyülekeznek a fejünk felett a szürke felhők, nem hisszük, hogy sütni fog még a nap, de visszatekintve láthatjuk, hogy eddig is mindig így alakult. Ne adjuk hát fel!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés