hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0 és duális képzés

Hipermodern oktatócsarnokban képzik a jövő járműipari szakembereit

8000 négyzetméteres képzési központ épült a Mercedes-Benz autógyár mellett korszerű környezetben, a legmodernebb technológiák felhasználásával, amelyek az ipar 4.0 világára készítik fel a jövő autóipari szakembereit. Az oktatási központ szakközépiskolás diákoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, jelenlegi és leendő Mercedes-Benz-dolgozóknak biztosít helyet a gyakorlatorientált képzésre.

Ünnepélyes keretek között átadták a kecskeméti Mercedes-Benz gyár alig egy év alatt felépült, új képzési központját. A Mercedes-Benz Academy Kecskemétet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója adta át. A 8000 négyzetméteres Mercedes-Benz Academy Kecskemét a Csillag Bölcsőde és Óvoda mellett kapott helyet, az autógyár telephelyének területén.

Az épület nagy részét, 6000 négyzetmétert egy modern felszerelésekkel berendezett oktatócsarnok foglalja el, emellett irodák, oktatótermek és egy 120 fő befogadására alkalmas multifunkcionális tér is várja a hallgatókat és diákokat. Az oktatási központ fogadóterében a diákok munkáit állítják ki, itt kapott helyet például egy egyedi építésű, a tanulók által épített autó is. A gyár meglévő telkén belüli 14 500 négyzetméteres területen 3500 négyzetméteres parkosított területet, autóparkolókat és kerékpártárolót is kialakítottak.

Multifunkciós helyszín: duális képzéstől a kiválasztásig minden itt zajlik majd

A Mercedes-Benz Academy Kecskemét modern oktatócsarnokában elsősorban a duális képzésben résztvevők fogják gyakorlatukat végezni, illetve az esetleges projektmunkáikon dolgozhatnak. Az oktatótermek belső képzéseknek, adminisztratív és gyártósori tréningeknek is helyet adnak majd, valamint a munkaerő-toborzási és -kiválasztási napokat, az új munkavállalók gyártósori betanítását is itt tartják majd. A Mercedes-Benz Academy Kecskemét emellett fontos szerepet kap a cég dolgozóinak továbbképzésében is.

A központ szakképzésben részt vevő tanulói a középiskolai szintű duális képzésben gépjármű-mechatronikus, szerszámkészítő, gépgyártástechnológiai technikus, járműkarosszéria-előkészítő és felületbevonó, illetve mechatronikus karbantartó képesítést szerezhetnek - ez utóbbi kiegészül egy egyéves ráépülő, automatikai berendezés-karbantartó képzéssel is.

Főiskolai szinten leendő logisztikai mérnökök, műszaki menedzserek, mérnökinformatikusok, gépész- és járműmérnökök tanulhatnak itt, de pénzügyi és számviteli oktatásnak is helyet ad az intézmény.

Szakember-utánpótlás hosszú távra, középpontban az ember

„Magyarország egyik legkorszerűbb oktatási központja nyitotta meg kapuit, ahol az elméleti tudást professzionális gyakorlati ismeretek teszik teljessé a jelen és a jövő generációi számára. Ez a példaértékű beruházás is jól mutatja, hogy az autógyártásban nélkülözhetetlen robottechnológia ellenére a Mercedes-Benz világában az ember áll a középpontban. Munkatársaink és leendő kollégáink képzése, továbbképzése kulcsfontosságú a legjobb minőségű termékek előállításához” – mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az akadémia segítségével a vállalat hosszú távon szeretné biztosítani a szakember-utánpótlást, ezért a Mercedes-Benz Academy Kecskemét a lehető legtöbb olyan végzett hallgatójának és tanulójának munkalehetőséget biztosít, aki a gyárban szeretne elhelyezkedni.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Mercedes-Benz Academy Kecskemét megnyitóján.

„2018 első nyolc hónapjában 6,3%-kal nőtt a járműgyártás termelése. Ehhez a teljesítményhez elengedhetetlen a korszerű tudással rendelkező szakemberek munkája. Ezért a legfontosabb feladatunk, hogy minél több tehetséges fiatalt tereljünk a szakképzés irányába” – mondta Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte: ma már minden harmadik szakképzésben érintett diák részt vesz valamilyen duális képzésben, célunk, hogy ez az arány is még tovább növekedjen. Mert ami a cégeknek a technológia, az a munkavállalóknak a tudás.

Úttörő szerep

A duális képzés hazai bevezetésében a kecskeméti gyár úttörő szerepet vállalt: a 2011 óta működő program sikerét az is mutatja, hogy a duális szakképzésre és duális főiskolai képzésre is túljelentkezés van évről évre. A program oktatási kínálata folyamatosan bővül. Míg 2011-ben három szakkal, a 2018-as tanévtől már 6 szakmával indult el a szakképzés, az országban elsőként indított főiskolai duális képzés pedig 5 szakra bővült. A 2018-as tanévben összesen 188 szakiskolai tanuló kezdte meg tanulmányait a Mercedes-Benz duális szakképzéseiben, míg a főiskolai szinten 62 hallgató. A vállalat a duális képzési programban szorosan együttműködik a kecskeméti Neumann János Egyetemmel, és több szakiskolával: a Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskolával, a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskolával, illetve a Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskolával.

(A borítóképen (balról jobbra): Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Lena Doll, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. HR-igazgatója és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója megnyitják a Mercedes-Benz Academy Kecskemétet 2018. október 26-án.)

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

hirdetés