hirdetés

Könyvajánló

Hevesi Kriszta: Szex - A psziché labirintusában

A munkahelyi szex, avagy a házinyúl motivációja. A férj azt szeretné, ha üzleti útjain olyan jól szórakozna, mint ahogy azt a felesége hiszi róla.

Freud minden cselekedetünk motorjának, mozgatórugójának tartotta a libidót, amely az életösztön energiáját is adja – nem véletlenül tekintették gyakran a történelem során a szexuális vágyat az életkedv, életöröm szinonimájának. És hogy mennyire fontos része személyiségünknek, jelzi, hogy férfiaknál az erekciós zavar nem csupán a párkapcsolatra nehezedik rá nagy súllyal (az intimitás kerülése mellett folyamatos viták és gyanakvás forrásává válik, hisz gyakran szeretőt feltételez a „titok mögött” a szexuálisan elhanyagolt fél), hanem a többi életterület – munka, sport, szabadidő – teljesítményére is rávetül, további kudarcokat generálva. Az életminőség, az öröm és a boldogságérzés hanyatlása mellett a megjelenő kétségbeesés, düh és frusztráció folytán általánosságban több agresszív megnyilvánulás sújtja a partnert, a családot, sőt a gyerekeket is.  Nők esetében a gyakori szexuális együttlét magasabb párkapcsolati elégedettséggel, érzelmi stabilitással és önértékeléssel jár. Emellett azok a párok bizonyulnak a leginkább elégedettnek a házasságukkal, akik hűségesek, szabadon tudnak beszélni a szexualitásról egymással, valamint átlag heti két-három alkalommal szeretkeznek. Továbbá még egy fontos prediktora a házassággal való elégedettségnek: a szeretkezés-veszekedés arány.

Freud híres definíciója a mentálisan egészséges személyről: „Tudjon szeretni és dolgozni” – de vajon miért gubancolódik gyakran össze e két roppant fontos életterület?

A klinikai pszichológus Cindy Meston és a neves evolúciós kutató David Buss közös könyve, a Miért szexelnek a nők? kétszázharminchét különböző okot sorol fel, amiért a nők szexuális aktusba bocsátkoznak egy férfival. A skála széles, egyik végpontján altruista, önfeláldozó motívumok jelennek meg – így a másik öröme –, míg az ellenkező véglet akár olyan „ördögi” célokat is szolgálhat, mint például tönkretenni más házasságát kizárólag nős férfiakat elcsábítva, és amint sikerült behálózni vagy megszerezni, menten unalmassá is válik a „játékszer”. Mottója: „Csak be akartam bizonyítani, hogy jobb nő vagyok nála!”  

A szex tehát az örömforrás, a gyermekáldás, a szeretet kifejezése és intimitás mellett még számos mögöttes motívumot szolgálhat: a partner megtartását, dominanciát és birtoklást, agressziót és anyagi előnyt, kihívást, kalandot és újdonságot a skalpvadászat, izgalomforrást és játékot a kockázat és a lebukás lehetősége. Feszültségoldó, stresszlevezető hatása közismert, azonban önértékelésünknek is fontos pillére, hisz nőiességünk, férfiasságunk itt kerül leginkább előtérbe. Így szinte kijelenthető: a világon minden a szexről szól, kivéve a szex, mert az minden másról

Mi motiválja tehát a „házinyulat”? A fentebb felsoroltak közül szinte bármelyik motiváció megjelenhet a munkahelyi flörtben – amely természetesen torkollhat akár szerelembe is. A tartósabb érzelmek kialakulását szolgálja a közös érdeklődés, a másik jobb megismerésének lehetősége, így kiváltképp az egyébként nehezebben ismerkedők lehetnek hajlamosak a munkahelyi szerelembeesésre. A szerelem tudományos kutatói szerint egy közösen átélt kihívást és megküzdést igénylő szituációban könnyebben is ébred fel az egymás iránti vonzalom az eleve magasabb izgalmi szint jelenléte, valamint az összetartozási szükséglet következtében. Íme a lista a legjellemzőbb vonzalomaktiváló körülményekről:

  • Életkrízisben
  • Megterhelő munkahelyi időszakban
  • Idegenek között
  • Záróvizsgák idején
  • Új vagy szokatlan környezetben, újdonságot átélve
  • Veszélyes szituációban
  • Misztikus élményekkor

Emellett azonban a másik véglet, az unalom is előcsalogathatja a vágyat arra, hogy egy kis színt vigyünk a munkahely monoton világába, amit a tilosban járás és lebukás izgalma kellőképpen fűszerez. Talán ennek is köszönhető azon pikírt kijelentés igazsága, hogy a munkahelyünkön gyakran olyan emberekkel keveredünk intim viszonyba, akik mellett normális esetben unottan elsétálnánk az utcán. A hétköznapok szürkesége miatt aztán új kalandok után nézünk, és a jelentős pluszizgalom a titka a tiltott gyümölcs varázsának. Emellett persze alkalom szüli a tolvajt, a felkínálkozó lehetőség és a versengés egy új kolléganő kegyeiért (az általa átélhető diadal a kollégák felett, valamint az önbizalom növekedése) éppúgy motiválhatnak, mint az otthon lankadó, megfakult vagy hiányzó erotika.

Kérdés persze, hogy miképp hat egy belső viszony a munkavégzésre. Egy titkos vagy akár egy felvállalt kapcsolat fokozhatja is a munkakedvet – de legalábbis a munkába menet örömét. A legnagyobb veszély azonban egyrészt a szexuális partnerek más kollégákkal szemben alkalmazott negatív diszkriminációja (párjának kedvez), másrészről pedig, ha vége szakad a kapcsolatnak, az elmérgesedő viszony és puskaporossá váló hangulat a munkahelyi légkör, valamint a munka rovására mehet. Speciális helyzet a főnök–beosztott-szexkapcsolat, amely a kezdeti kiváltságok után kiszolgáltatottá is teheti az alkalmazottat, megalázóvá válhat a viszony, a dolgozó elszigetelődhet a többiektől, emellett örökös pletykák forrásául is szolgál.

És hogy mit tehetünk, ha féltékennyé válunk párunk egyik kollégájára vagy kolléganőjére?  A veszekedés – mint láttuk a házastársi elégedettség kritériumainál – inkább csak tovább rontja a helyzetet, így a nagymama tanácsaiból idézve: ilyenkor légy kitartóan még sokkal kedvesebb, mint a felbukkanó harmadik – hisz minden csoda három napig tart.

Továbbá, érdemes megkérdezni magunktól, hogy mit kaphat meg az ő társaságában, amit tőlünk esetleg nem? Milyennek élheti meg önmagát? Így például, míg mellette egy jó kiállású, szórakoztató és izgalmas macsónak érezheti magát, addig otthon már csak a lomha és pocakos „Mackókám”, akinek bármely megnyilvánulására az általános „Tudom, drágám, már kétszer elmesélted!” reakció érkezik, és aki még a szemetet sem képes kivinni soha.

Azonban lássuk a legfontosabb csodafegyvert: az oxitocinegy olyan biokémiai vegyület, amely az egész agyat motiválja, születéskor, szoptatáskor illetve az orgazmus élményében szabadul fel legnagyobb mennyiségben. Az oxitocin olyan ragasztó szerepet tölt be, mely a csecsemőket anyjukhoz, a szerelmeseket pedig egymáshoz láncolja: így a kötődés, a ragaszkodás, a szeretett személy le nem cserélhetősége, valamint az emberi bizalom biológiai hátterét nyújtja. Olyannyira működik a hatása, hogy német kutatók oxitocin orrsprayt alkalmazva házas férfiaknál feleségük iránti hűséget és a csinos nőkkel szembeni távolságtartást értek el, ezért „monogámia spray”-nek keresztelték. Nem kell azonban rögtön a patikába rohannunk, egy kis házi varázslással ugyanígy kiválthatjuk a hatását: az érintés, az ölelés és leginkább a boldog, kiegyensúlyozott szexuális élet eredményezi e vegyület magas szintjét a szervezetben – így védve ki a munkahelyi „baleseteket”!

 

Hevesi Kriszta: Szex - A psziché labirintusában
Kulcslyuk Kiadó, 2013

 

Hevesi Krisztina
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés