hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kellogg School of Management kutatás

Hatékonyabb szeretnél lenni? Hallgasd meg ezt a 3 számot!

Ha úgy érzed, hogy elfogyott a lendületed a munkában, vagy szimplán csak egy kis önbizalom- és hatékonyságnövelőre vágysz, akkor dugd be a fülest és hallgasd meg ezt a 3 számot!

Azt már régóta tudjuk, hogy a zene nagy hatással van ránk. Számos kutatás kimutatta, hogy a zene – legyen szó hallgatásról vagy művelésről – számtalan pozitív hatással bír a mentális jóllétünkre. Elindít bennünk bizonyos biológiai folyamatokat néhány agyterület aktiválásával, valamint egyes hormonok termelésével. A zenehallgatás során oxitocin, vagyis a boldogsághormonként emlegetett hormon és szerotonin kezd el termelődni a szervezetünkben, amelyek jelentős szerepet játszanak az öröm- és boldogságérzet kialakításában. Az érzelmek szintjén örömet okoz, szórakoztat, valamint szorongáscsökkentő és relaxáló hatással bír.

Azonban egy kutatásban arra keresték a választ, hogy vajon a zenehallgatás hatására sokkal hatékonyabbnak is érezhetjük magunkat?

Sok esetben kell kihozni magunkból a maximumot, és a lehető legjobb énünket mutatni meg a nagyvilágnak, még akkor is, mikor belülről egyáltalán nem így érezzük magunkat. Lehet ez egy teljesítményértékelési helyzet, egy üzleti prezentáció vagy egy fontos találkozó. Ilyenkor a legjobb formánkat kéne hoznunk, de gyakran az izgalom és a szorongás hatására inkább csak önmagunk árnyékai vagyunk. Remegünk, habogunk, nem jönnek a nyelvünkre a szavak, és egyéb fiziológiai tünetek is jelentkeznek.

Milyen jó is lenne, ha lenne valami a kezünkben, ami azonnal önbizalommal tölt el alig néhány perc alatt. Úgy tűnik, hogy ha nem is a kezünkben, de a fülhallgatónkon keresztül akad valami, ami magabiztosabbá tehet.

A Kellogg School of Management kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a zene a hatékonyságérzésünkre. Abból a megfigyelésből indultak ki, hogy számos sportoló fülessel edz vagy versenyez, és sokszor emberfeletti teljesítményt produkálnak. Vajon van ehhez köze a zenéhez? Úgy tűnik, hogy igen.

A vizsgálatban résztvevőkkel meghallgattattak bizonyos számokat, majd ezt követően el kellett dönteniük, hogy mennyire érzik magukat tőle erőteljesnek. Ezenfelül szabad asszociációkat is kellett kötniük a zenékhez, amelyek jellemzően állapotok vagy érzések voltak.

Az eredményeik alapján bizonyos zeneszámok hatására sokkal erősebbnek, dominánsabbnak és eltökéltebbnek érezzük magunkat. Szerencsére a kutatók publikálták azt a listát, amely a három produktivitásnövelő zenét tartalmazza:

  1. Queen – We Will Rock You
  2. Unlimited – Get Ready for This
  3. 50 Cent – In Da Club

Ha te is szeretnéd meghallgatni ezeket, mert egy kis produktivitás boostra vágysz, akkor még sok más erőt sugárzó zene mellett, ezen a Spotify playlisten megteheted. 

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Inc.)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés