hirdetés

Néha túl sok, néha túl kevés a lehetőség

Ha te is nehezen hozol döntéseket, íme három hatékony módszer

Charlotte Housden (Sheridan) pszichológus-coach nemrég közzétett LinkedIn-bejegyzésében több hasznos technikát szedett össze arra az esetre, amikor megakadunk egy döntésben, vagy azért, mert túl sok a lehetőség – vagy éppen mert túl kevés.

Renata Saleci pszichológusprofesszor az előbbi állapotot a következőképpen fogalmazta meg híres előadásában: „egyfajta döntésképtelenség állapotába dermedünk, mert túl sok a lehetőség, ami közül választhatunk”. Ez nem a mi hibánk, hiszen az egész társadalmunk úgy épül fel, hogy lépten-nyomon döntések elé kerülünk, látszólag millió lehetőséggel. Igyekszünk a „legjobb”, az „ideális” döntést meghozni, és ezért váltogatjuk folyton a telefonszolgáltatónkat vagy éppen a munkahelyeinket – és ezért érezzük magunkat végül mindig csalódottnak. Mert ideális döntés nincs. Viszont minden döntéshelyzet a veszteség érzetét hozza magával, hiszen amikor döntünk valamelyik lehetőség mellett, ezzel egyidejűleg el kell engednünk több más lehetőséget. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy teljes mértékben mi felelünk az életünk alakulásáért, ezért minden döntés nyomasztó súllyal nehezedik ránk. És akkor még nem is beszéltünk az olyan helyzetekről, amikor úgy érezzük, csak rossz lehetőségek közül választhatunk – vagy hogy egyáltalán nincsenek is lehetőségeink.

Tehát a helyzet korántsem egyszerű. De hogyan dönthetnénk könnyebben? Housden száz karrierváltáson keresztül menő emberrel beszélt a számukra nagyon is aktuális témáról, és az ő tapasztalataikból szűrte le következtetéseit és fogalmazta meg tanácsait. Azt mondja: rendszerint azt akarjuk, amink nincs. Ha nincs választási lehetőségünk, akkor azt kívánjuk, bárcsak szabadok lennénk, és rengeteg lehetőség sorakozna előttünk. Ha túl sok választási lehetőségünk van, akkor pedig csak egyszerűségre vágyunk. Tehát mi a megoldás?

Változtassunk mindsetet! Ha nincs is választási lehetőségünk, akkor is választhatjuk azt, hogy átkeretezzük a problémát. Kérdezzük meg magunktól – a karrierpéldánál maradva, ha például úgy érezzük, nincsenek lehetőségeink a továbblépésre, beleragadtunk egy munkakörbe –: mit nyújt nekem ez a szerepkör? Például:

 • Biztonságban érzem magam? Vannak jó barátaim a munkahelyen?
 • Tanulok valamit a helyzetből, akár csak annyit is, hogy mi az, amit nem szeretek?
 • Milyen képességekre tettem szert – kitartóbb, türelmesebb, empatikusabb lettem?
 • Tudok-e fejlődni, például jelentkezhetek-e továbbképzésekre, kurzusokra?
 • Vannak-e olyan juttatások a munkahelyemen, amelyeket nem használok ki?

Erdő és fák: Olykor nem hisszük, hogy lenne választási lehetőségünk egy adott helyzetben, pedig van. Néha azért nem látjuk a fától az erdőt, mert a tulajdon gondolkodásunk akadályozza meg, hogy észrevegyük a lehetőségeket.

 • Próbáljunk meg gondolattérképet (mind mapet) készíteni az elérhető összes lehetőségről! Hagyjuk, hogy szárnyaljon a képzeletünk, ne fogjuk vissza magunkat. Írjuk le a legvadabb lehetőségeket is.
 • Minden lehetőséghez rendeljünk egy személyt, aki segíthetne minket az ötlet megvalósításában.
 • Válasszunk ki egy ötletet, és beszéljünk azzal a személlyel, akiről úgy gondoltuk, hogy segíthetne megvalósítani! Ne féljünk, mert az emberek legtöbbször szeretnek másoknak segíteni. Hallgattassuk el a fejünkben felbukkanó negatív hangokat erre az időre.
 • Nézzük meg, jutunk-e valamire az ötlet megvalósításával. Haladjunk lépésről lépésre! Ne akarjunk egyszerre túl sokat elérni. Ha nem működik, fogjuk fel kísérletként: kockázat nélkül nincs siker.

Űzzük el a dilemmákat! A választással gyakran az a probléma, hogy néha olyan, mintha alma és körte közül kellene választanunk.

 • Ha két vagy több nagyon különböző dolog közül készülünk választani, akkor gyakran arra jutunk, hogy mindegyik választás előnyökkel járna számunkra. Az egyik munkakörben például nagyszerű fizetést kapnánk, viszont utálnánk a munkát. Míg a másik munkakört kielégítőnek találnánk, viszont nem tudnánk kijönni belőle a hónap végére.
 • Ruth Chang filozófus 2014-es TED talkjában úgy fogalmazott: „a nehéz döntések azért nehezek, mert nincs köztük legjobb döntés”. Az egyik lehetőség néhány szempontból jobb, a másik lehetőség szintén, de összességében egyik sem jobb a másiknál.
 • Chang azt ajánlja, hagyjuk a racionális méricskélést, és ehelyett „legyünk a saját életünk szerzői”. Tudatában kell lennünk, miért is akarunk egyáltalán döntést hozni (és ne abból induljunk ki, hogy döntést kell hoznunk). Nem kívül kell keresnünk az okokat, hanem magunkban.
 • Ha nem így teszünk, akkor olyan választásokba fogunk belesodródni, amelyeken keresztül „hagyjuk, hogy a világ írja meg az életünk történetét helyettünk”; hagyjuk, hogy a jutalmazás és a büntetés, a vállon veregetések, a félelem vagy egy választás könnyűsége határozzák meg, hogy milyen döntést hozunk. A nehéz döntések tanulsága az, hogy mivel a könnyű döntésekkel ellentétben itt nincs objektívan "jobb" választás, ezért azt kell választanunk, ami mögé igazán oda tudjuk tenni magunkat, ami mellett ki tudunk állni. Itt, a nehéz választások világában van meg a hatalmunk a saját indokaink megteremtésére, arra hogy azokká a személyiségekké váljunk, akik valójában vagyunk. Éppen ezért a nehéz döntés nem átok, hanem áldás – fogalmaz Chang.

(forrás: LinkedIn Pulse)
hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

hirdetés