hirdetés
hirdetés

Mindfulness

Ha sokszor vagy dühös, tanulj meg meditálni

Bemutatunk egy meditációs gyakorlatsort, amivel a stresszel járó indulatainkat is meg tudjuk fékezni. 

Horváth Ágnes mindfulness oktató és alvástréner legutóbbi cikkében a „nincs időm semmire” típusú stresszjelek hátteret mutatta be, amelyeket megfelelő meditációs gyakorlatokkal nemcsak időben észre lehet venni, hanem az azzal járó indulatainkat is meg tudjuk fékezni. Most egy ilyen, könnyen megtanulható gyakorlatsort ismertet.

Mindfulness meditáció – tudatos légzés

1. Helyezkedjünk el kényelmesen egy széken vagy meditációs párnán. Ha széken ülünk, fontos, hogy az első harmadára üljünk, a hátunkkal ne dőljünk neki a támlának. Ezáltal a gerinc egyenes marad, ami biztosítja az éberséget a feladat alatt.

Meditációs párnán keresztbe tett lábbal üljünk, karunk a térdünkön vagy az ölünkben nyugszik, gerincünk szintén egyenes.

Behunyhatjuk, de nyitva is tarthatjuk a szemünket.

2. Gyűjtsük össze a figyelmünket! Engedjük el a nap történéseit, a ránk váró feladatokat, a tervezgetést, és érkezzünk meg lélekben is a jelen pillanatba. Ezt úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha megfigyeljük, hogy mi van körülöttünk. Mit látunk magunk körül? Milyen hangok szűrődnek be hozzánk? Milyen illatokat, szagokat érzünk? Érezzük a ruhánkat vagy a szék támláját?

Érdemes benyomásainkhoz, tapasztalatainkhoz ítélkezésmentesen hozzáállni. Nem minősítjük azt, amit tapasztalunk, pusztán megfigyeljük úgy, ahogy van.

3. Ha úgy érezzük, hogy megérkeztünk, vehetünk néhány, mondjuk, tíz tudatosan nagy lélegzetet. Azaz követjük a figyelmünkkel a test légzését, végig a légzésen vagy a légzés okozta testérzeteken tartva a figyelmünket. Figyelhetjük ilyenkor a levegő ki-be áramlását az orrlyukainkon, vagy a hasfal emelkedését-süllyedését. 

4. Ha úgy érezzük, elkalandozott a figyelmünk, semmi gond. Az elme természetéhez tartozik, hogy nem figyel, minősít, a jövőt tervezgeti, vagy a múlton rágódik, mihelyt nincs lekötve a figyelem valami újdonsággal. Ilyenkor pusztán annyi a dolgunk, hogy visszairányítjuk a figyelmünket a légzésünkre. Segíthet, ha számolunk: belégzés-kilégzés 1, belégzés-kilégzés 2 stb.

Megjegyzés: A meditáció segítségével kiszabadulhatunk a folyamatos feladatmegoldásból és az állandó pörgésből. Maga a meditáció – kis gyakorlás után – lelassít, és egyfajta teret képez köztünk és az érzéseink, gondolataink között. Így a minket ért eseményeknek és a saját aggodalmainknak már nem lesz akkora érzelmi töltetük, tehát már nem lesznek olyan erőteljes hatással ránk. Nem biztos, hogy épp zaklatott állapotban kell leülni meditálni, az elején érdemes akkor gyakorolni, amikor amúgy is nyugodtak vagyunk.

Tehát senki ne érezze rosszul magát, ha nem tud lézerpontossággal figyelni hosszú perceken át, ez keveseknek megy. A meditáció végén pedig megkérdezhetjük magunktól: Mire lenne most szükségem? Mi az, ami a nap további részében a leginkább energetizálna?

 

Ha Ön is szívesen használná a hétköznapokban a Mindfulness módszert, jöjjön el workshopunkra és sajátítja el az alapokat! 

Horváth Ágnes, mindfulness oktató, alvástréner, TEDx előadó
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés