hirdetés

Könyvajánló: A nő helye

Ha fejlődni akarunk, legelőször a nők elnyomását kell megszüntetni

Melinda Gates, a világ egyik leggazdagabb üzletemberének felesége, korábban maga is a Microsoft egyik középvezetője, több mint két évtizede végez humanitárius munkát a Gates Alapítvány égisze alatt, amelynek kiemelt célja a nők felemelése; az oktatáshoz, az önrendelkezéshez, a családtervezéshez, a vállalkozáshoz, az egyenlőségen alapuló kapcsolatokhoz való joguk elérésének elősegítése. Most megjelent könyve ennek az elkötelezett munkának a lenyomata – kiáltvány a társadalmi változásért, az egyenjogúság megteremtéséért.

Az utóbbi húsz évben Melinda Gates üzletasszony, jogvédő, a nők felszabadításának érdekében munkálkodó aktivista a Bill & Melinda Gates Alapítvány társelnökeként a világ legtávolabbi pontjain élő, súlyosan nélkülöző emberek megsegítésének szentelte életét. Munkája során egyre világosabbá vált számára, hogy ha elő akarjuk segíteni a társadalmi fejlődést, mindenekelőtt a nők elnyomását kell megszüntetnünk.

Megindító, mozgósító erejű könyvében együttérzéssel, tapintatosan, mégis őszintén és elfogulatlanul mutatja be azokat a rendkívüli asszonyokat, akiknek a történetei egytől egyig a közös akarat és az összefogás hatalmas erejét bizonyítják. Ezt emeli ki Barack Obama is a könyvvel kapcsolatban. Mint írja: „Melinda a könyvében elmeséli azoknak az inspiráló embereknek a történetét, akikkel a munkája során világszerte találkozott, az adatok és statisztikák mélyére ás, és hatalmas láttató erővel ábrázolja mindazokat a jelenségeket, amelyekre oda kell figyelnünk – a gyerekházasságtól a nemek közötti egyenlőtlenségig a munkahelyeken.”

A nő helye című kötet – amely a Nobel-békedíjas Malala Juszufzai szerint nem más, mint kiáltvány az egyenlőségen alapuló társadalomért – a legégetőbb problémákra irányítja figyelmünket a csecsemőhalandóságtól kezdve a fogamzásgátláson, az oktatáson és a szabad vállalkozáshoz való hozzáférés akadályain át a munkahelyi diszkrimináció számos jelenségéig.

Melinda Gates a világ egyik legbefolyásosabb üzletemberének feleségeként most először vall saját életéről is: leírja, milyen út vezetett a házasságán belül az egyenlőségen alapuló kapcsolatig, és bemutatja, milyen változatos lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a világot – és önmagunkat.

„Módomban állt megtapasztalni, mi minden múlhat a nők felszabadításán, és szeretném, ha mások is osztoznának ebben a tapasztalatban. Megtanultam, mit tehetünk, hogy hatást gyakoroljunk a környezetünkre, és szeretném, hogy mindenki tisztában legyen a lehetőségeivel. Emiatt írtam meg ezt a könyvet: szerettem volna megosztani azoknak az embereknek a történetét, akik felnyitották a szememet, és kijelölték számomra a célt az életben. Szeretném, ha mindannyian látnánk, hogyan segíthetjük elő egymás boldogulását, kibontakozását. Manapság már rendelkezünk kellő tudással, energiával és erkölcsi belátással ahhoz, hogy újjáépítsük a történelem elavult építményeit. Senkit sem szabad az út szélén hagynunk, senkit sem szabad kirekesztenünk. A célunk az, hogy elősegítsük a nők felemelkedését. Ha sikerül összefognunk e cél érdekében, mi magunk leszünk az az erő, amely a magasba emel bennünket. (…) Ha az emberiség sorsán akarunk javítani, fel kell szabadítanunk a nőket! Ez a legátfogóbb, leghatékonyabb, legjobban megtérülő befektetés” – fogalmaz Melinda Gates.

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés