hirdetés
hirdetés

Produktivitás stresszmentesen

Ha ezt az 5 lépést megfogadod, búcsút inthetsz az időgazdálkodási problémáidnak!

Megint elsiklottál egy határidő felett? Azt sem tudod minek kezdj neki? Úgy érzed sosem elegendő a napod ahhoz, hogy minden feladatot elvégezz? Nyugi, nem vagy ezzel a problémával egyedül. Én is átéltem a fenti helyzeteket, ám megismertem egy módszert, ami a mai napig segít, hogy produktívabb, hatékonyabb és elégedettebb legyek.

A megoldás: GTD. Ez a három betű a Getting Things Done rövidítése, mely David Allen nevéhez köthető. Könyve, a Hatékonyságnövelés stresszmentesen az egész világon elsöprő sikert aratott és emberek millióinak változtatta meg az időhöz való hozzáállását. Nézzük, mik a módszer fő sarokkövei, melyeket követve életünket rendszerezettebbé és hatékonyabbá tehetjük:

1.     Ha eszedbe jut egy feladat, jegyezd fel!

Az első és legfontosabb lépés, hogy bármikor eszedbe jut egy tennivaló, írd fel! Az a te személyes preferenciádon múlik, hogy ezt elektronikus formában teszed meg vagy papír alapon. A lényeg, hogy olyan eszközt válassz, ami mindig elérhető, bárhova is mész. Vegyünk csak egy példát: hazafelé tartva eszembe jut, hogy vennem kell mosószert, így hát felírom, hogy ne kelljen folyamatosan emlékezetben tartanom. Vagy a munka során egy projekt közben beugrik egy másik elvégzendő feladat: ezt is feljegyzem, így mentálisan energiát spórolok, hiszen nem kell fejben tartanom az információt, ráadásul nem kell attól sem tartanom, hogy elfelejtem. A rögzítéshez ajánlott a Wunderlist vagy a Todoist nevű alkalmazás.

 2.     Tedd a feladatokat átláthatóbbá!

Fontos, hogy a nagyobb projekteket kezelhetővé tedd: azaz bontsd le őket kisebb egységekre, melyeket könnyebben el is tudsz végezni. Ez a lépés gyakran képes azt a mentális gátat átszakítani, hogy egy feladatnak azért nem állunk neki, mert túl hosszúnak látjuk. Hozz létre tehát egy-egy nagyobb projekt során alfeladatokat. Így akkor is nekiállhatsz egy feladatnak, ha nincs időd az egészre, de egy alegységre igen. Ennél a pontnál kell azt is megvizsgálnod, hogy melyik feladat az, amit neked kell elvégezni és melyik az, amit esetlegesen delegálnod kell (pl. egy munkahelyi projektben). 

 3.     Rendszerezd a listádat!

A rögzítés után persze rendszerezni is kell a feladatokat. Életünk különböző területein vannak feladataink, így jobb, ha például a munkahelyi feladatokat és az otthoni feladatokat nem egy helyen látjuk felsorolva. Nem is beszélve arról, hogy vannak olyan tennivalók, melyeket a közeljövőben végeznénk el, és olyanok is, amelyeket csak később. Ennek a legkönnyebb módja, ha különböző listákat hozol létre (az előbb említett alkalmazások nagyszerűen képesek erre). Érdemes legalább a különböző életterületeket külön listákon kezelned (pl. személyes, szakmai stb.), de az, hogy mennyi listát hozol létre, az a saját igényeiden múlik.

Ezután pedig a feladatokat priorizálnod is kell, azaz fontossági sorrendbe kell rendezned őket. Mindig adj határidőt a feladatoknak és állíts be hozzájuk emlékeztetőt! Ha van segédanyag, amit csatolni tudsz a projektekhez, tedd meg, annyival könnyebb lesz majd nekilátni később.

 4.     Reflektálj!

Hetente egyszer érdemes átnézned a listáidat, azzal a céllal, hogy a rendszer mindig friss legyen. Ha vannak olyan feladatok, amiket nem pipáltál ki, de elvégezted, akkor tedd meg. Ha egy-egy projekt kibővült, akkor azt is egészítsd ki. Ha eszedbe jutnak új feladatok, jegyezd be.

 5.     Hajtsd végre! 

Amikor felállt a rendszer, akkor elkezdheted kiválasztani az első elemet a listádról és végrehajtani azt. Adottak hozzá az alapok: apróbb lépésekre való lebontás, megfelelő időbeosztás és talán még a hozzácsatolt anyagok is. 

Érdemes nekilátni a módszer használatához, mert az életünk tehermentesebb lesz és sokkal fókuszáltabban tudunk dolgozni. A rendszer elkészítéséhez felhasznált idő sokszorosan megtérül, a karbantartás pedig nem vesz el többet heti maximum egy óránál. 

Mikor vágsz bele?

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Getting Things Done)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés