hirdetés
hirdetés
hirdetés

Felelős hr

Gondoskodj a munkavállalóidról és ott maradnak!

Számos felmérésben találkozhatunk azzal a problémával, amit ma a pénzügyi ismeretek hiányosságai jelentenek. Riasztóan sokan nem birkóznak meg az egyszerű műveletekkel sem, a kamatos-kamat pedig az emberek 80 százalékán kifog. A munkáltatók és hr-vezetők is nagyon sokat tehetnek, és ezzel nem csak a munkavállaló, de a szervezet is jól jár.

A munkaadók számára egyre inkább kulcsfontosságú kérdés a munkavállalók pénzügyi elégedettsége és tudatossága. A cégvezetők, hr-vezetők feladata ezzel kapcsolatosan természetesen nem a pénzügyi tanácsadás, hanem a pénzügyi oktatás, érzékenyítés területén jelentkezhet. Nem kell komoly s költséges képzésekre gondolni. Ha egy munkáltató tudatosan és felelősen gondolkodik, rengeteg információt tud átadni olyan témákban, mint a költségvetés, az egészségmegőrzés vagy a nyugdíjazás tervezése, egyszerűen azáltal, hogy elérhetővé teszi az alkalmazottak számára az információkat. Az eszközöket, juttatási formákat, amelyeknek elérhetőek ezen célokhoz. Ez segít a munkavállalóknak abban, hogy eldöntsék, hogyan akarnak haladni. Minden munkavállaló pénzügyi helyzete más, ezért fontos, hogy a munkáltatók, hr-vezetők, ha tehetik, ösztönözzék őket a tudatos pénzügyi tervezésre és előtakarékosságra.

Senki nem gondol a nyugdíjára

 „A nyugdíjakra és a megtakarításokra vonatkozó bármiféle munkáltatói útmutatás szükségszerűen a pénzügyi oktatás más aspektusaira is kiterjed. Annak megítéléséhez, hogy mennyi jövedelemre lehet szükségünk a nyugdíjba vonulásnál, hogy hogyan tegyünk félre a bevételeinkből saját céljainkra, hogyan használjuk ki a számunkra elérhető lehetőségeket, komoly pénzügyi háttértudást igényel. Emiatt a nyugdíjtudatosság a szélesebb körű pénzügyi oktatás egyik lépcsőjeként is tekinthető” – mondja erről Dr. Kravalik Gábor az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke.

A pénzügyi oktatás közben a munkáltatók kiemelhetik az általuk kínált egyes juttatási elemeket, például az önkéntes nyugdíjpénztári, vagy egészség-és önsegélyező pénztári juttatást. Ha ugyanis a munkavállalók nem ismerik, vagy netán túlságosan bonyolultnak tartják a valójában egyszerű és rugalmas megtakarítási formákat, kevésbé valószínű, hogy kihasználják a nekik járó előnyöket. Nem véletlen, hogy ma tízből négy dolgozó nem tud róla, hogy 20 százalék-os, akár 150 ezer forintos adókedvezménnyel fizethet be pénztári megtakarításaiba. Vélhetően ők azok, akik még nem találkoztak munkáltatójuk révén ezekkel a megoldásokkal. Az információátadás viszont az elérhető előnyök fokozott kihasználásához vezethet.

Ma már a munkáltatók gyakran helyezik a hosszú távú megtakarítások ösztönzését a legmagasabb szintre mondva: „úgy érezzük, felelősségünk a nyugdíj és egészség célú juttatási lehetőségek megismertetése és az dolgozók pénzügyi műveltségének, biztonságának erősítése." 

Üzletileg is megéri

A juttatásokkal történő érzékenyítésen, az öngondoskodás megismertetésén keresztül történő segítségnyújtás egyértelműen jó a dolgozóknak, hiszen a munkavállalók zöme a leghasznosabb juttatások közé sorolja a nyugdíj és egészségpénztári hozzájárulásokat, de emellett üzleti értelemben is megéri. 

Az önkéntes pénztári juttatások a pénztárakkal kapcsolatban álló hazai munkaadók véleménye alapján egyértelműen segítenek az alkalmazottak megtartásában is. Az ÖPOSZ friss felmérése szerint a munkáltatók 61 százaléka van ezen a véleményen. A megkérdezett multinacionális és nagy cégek, szervezetek pedig kiemelkedő 74 százalékos arányban vélik úgy, hogy a pénztári juttatásoknak munkaerő-megtartó szerepük van.

A pénzügyeink miatt stresszelünk

A pénzügyi aggodalmak közmondásosan is az egyik leggyakoribb okai annak, ha valaki álmatlanul forgolódik. A pénzügyi kompetencia, a megtakarítások léte viszont csökkenti a pénzügyi problémák jelentkezésének kockázatát, és így a stressz csökkentésével bizonyítottan hozzájárulhat a nagyobb termelékenységhez is. A Warwick Egyetem kutatása például kimutatta, hogy a boldog alkalmazottak 12 százalékk produktívabbak, mint boldogtalan kollegáik.

A munkavállalók pénzügyi biztonságának támogatása tehát a stressz alapvető forrásának kezelésére is szolgál, így fontos lehetőséget kínál, hogy vezetőként megértsük és enyhítsük aggodalmaikat, ezzel segítve a munkavállalók elkötelezettségét és építve a céges brandet is.

Az alkalmazottak ugyanis egyértelműen azt akarják érezni, hogy a vezetőség gondoskodik róluk. Az ÖPOSZ felmérése szerint a munkavállalók 25 százaléka a munkáltatótól vár segítséget ahhoz, hogy többet tudjon félretenni. Egy felmérésben pedig a pénztárakkal már kapcsolatban álló dolgozók 75 százaléka nevezte fontosnak, hogy számíthat ebben munkaadójára.

Fókuszban a felelős munkáltatók és HR-vezetők

A juttatási rendszerek kialakítása során tízből négy vállalatnál vannak a vezetőség által meghatározott – nem választható – juttatások. Nem meglepő ez, hiszen a vezetés mellett a hagyományos hr is átalakult az utóbbi években és egyre inkább létszükséglet, hogy egyaránt hozzájáruljon a modern gondolkodáshoz és a vállalat jövedelmezőségének növeléséhez. A sikeres szervezetek hr-szakemberei a vezetők stratégiai partnerei és az alkalmazottak támogatói egy személyben, akik tudják hogyan lehet – például a juttatási rendszeren keresztül is - olyan munkakörnyezetet létrehozni , amelyben az emberek motiváltnak és boldogok lesznek. 

Nem árt tudni
2018-tól a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adókulcsa, a terhelés 40,71 százalékra csökken a jelenlegi közel 44 százalékos szintről.
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Vedd kezedbe (akár magán, akár szervezeti) céljaidat és dolgozz velük! Vágyakból célok! Változásmenedzsment workshop Limpár Imrével május 14-én

Az MPRSZ tavaly negyedik alkalommal hirdette az Employer Branding Awardot. Május 14-én ezeket a díjnyertes megoldásokat ismerhetik meg a résztvevők.

Ne róluk, hanem velük beszélgessünk! Kékgallérosoktól , IT-soktól, Y-os tehetségektől, kismamáktól lehet kérdezni egy nyitott kerekasztal-beszélgetés keretében május 22-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

hirdetés