hirdetés

Amikor sötét felhők gyülekeznek

Fog még sütni a nap: hogyan lendüljünk át a nehéz időszakokon?

Mindannyian átmegyünk olykor nehéz időszakokon, s szeretnénk ezeket a lehető legjobban átvészelni, általuk megerősödni. Mi a titka a nehézségek leküzdésének? 

Bár tökéletes recept nincs, vannak olyan szokások és tippek, melyeket betartva könnyebben boldogulunk:

1.     Ne féljünk támogatást kérni másoktól!

A nehézségek leküzdésében a szeretteink támogatása nagyon nagy erővel bír, hatásukra sokkal több erőforrásunk lesz megbirkózni az elénk gördülő akadályokkal. A támogatásnak különböző formái lehetnek: 

-érzelmi támogatás, melynek során éreztetik velünk, hogy szeretnek minket, törődnek velünk és kiállnak mellettünk,

-közreműködő támogatás, amikor valaki gyakorlati segítséget nyújt számunkra, amikor arra rászorulunk: pl., ha betegek vagyunk, főznek nekünk,

-információs támogatás, amikor valaki megosztja velünk tapasztalatait vagy tudását, hogy segítsen nekünk a felmerülő probléma megoldásában.

Vannak olyan helyzetek, amikor mind a három fajta támogatást egyszerre igényeljük.

2.     Szabályozzuk cselekedeteinket!

Amikor nehezebb időszakokon megyünk keresztül, érdemes saját magunk számára korlátokat felállítani. Például, ha tudjuk, hogy a főnökünkkel való beszélgetések után mindig negatív érzések halmozódnak fel bennünk, akkor egy-egy rosszabb napon jobb elkerülni ezeket a beszélgetéseket, persze, amikor van erre lehetőség. 

3.     Fejlesszük önismeretünket! 

... és legyünk tisztában azzal, hogyan reagálunk egy-egy nehezebb/fárasztóbb helyzetre vagy krízishelyzetre. Fedezzük fel, hogy mi az, ami ilyenkor segít nekünk ellazulni, kikapcsolni, jobb hangulatba kerülni, hisz a feltöltődés sokat segít a problémákkal való megküzdésben.

4.     Kovácsoljunk félelmeinkből erősséget!

Ha valamitől félünk, akkor az egyik legjobb és leghatásosabb megküzdési módszer, ha farkasszemet nézünk a félelmünkkel. Például, ha gyengék vagyunk valamiben, akkor elkezdhetjük magunkat fejleszteni, onnantól pedig nem fogjuk magunkat eltaposhatónak, gyengének érezni. Nézzünk magunkba és tudjunk meg minél többet a félelem tárgyáról! Ha valaminek a bekövetkezésétől félünk, dolgozzunk ki stratégiákat arra, hogy hogyan küzdünk meg az adott helyzettel, ha valósággá válik. A bizonytalanság és a tudatlanságunk okozzák a legtöbb félelmet és szorongást.

És végül, de nem utolsósorban: ne feledjük, hogy a nehézségeken való túljutás mindig egy önismereti utazás, a problémákon való túllendülés pedig megerősít minket. Bár amikor gyülekeznek a fejünk felett a szürke felhők, nem hisszük, hogy sütni fog még a nap, de visszatekintve láthatjuk, hogy eddig is mindig így alakult. Ne adjuk hát fel!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés