hirdetés
hirdetés

Könyvajánló

Fejben dől el - sportpszichológia mindenkinek!

A legtöbb élsportoló megfelelően felkészült technikailag, mi több, még a mentális háttérrel is foglalkoznak már, mégis mindig mindenki arra hivatkozik egy kudarc kapcsán, hogy „fejben” hogy zajlott a történet. Mit is jelent ez valójában? 

„Már megint nem voltál ott fejben!” Nincs olyan sportoló, aki életében legalább egyszer ne találkozott volna ezzel a mondattal. De pontosan mit is jelent ez? Többnyire azt, hogy az adott sportoló nem a képessége és a tudása legjavát nyújtotta egy megmérettetés közben, vagy egy apró hibát vétett, aminek súlyos következményei voltak. Fejben jelen lenni bizony komoly megterhelés, ami nehéz ebben, hogy minden zavaró tényezőt, a kételyeket, félelmeket kizárjuk. Pedig nagyon sok mindenre kell egyszerre figyelni: technikailag felkészültségre, hatékony csapatmunkára, a társakkal, edzőkkel kialakított jó kapcsolatra, megfelelő kommunikációs stílusra. A könyv célja az, hogy betekintést nyújtson abba, hogy mennyire törékeny ez az egyensúly és irányt mutasson a problémák lehetséges megoldásaira.

„Ezt elizgultad”

Még a profikat is megzavarhatja egy nagyobb tétverseny okozta stressz, ami valójában nem meglepő, hiszen néhány percen múlhat az elmúlt évek felkészülésének értelme vagy akár a jövőbeli anyagi biztonság megalapozása. Ráadásul az ellenfelet nem a sportoló kontrollálja, akármennyire tudatos is valaki. Az izgalom önmagában nem okozhat gondot, de ha ez túlzott mértékű, máris hatással lehet a teljesítményre. Természetesen vannak egyéni különbségek: nem mindenki ugyanolyan mértékben és formában éli át ezt az érzést, valamint létezik jó stressz is, ami serkenti a teljesítményt. A szorongás hatékony kezeléséhez először fontos megismerni annak működését, és ezután megtalálni azt a módszert, amivel képesek lehetünk azt kordában tartani.

„Higgy már egy kicsit magadban!”

Akármilyen meglepő, sok sportoló nem attól fél, hogy túl kevés az önbizalma, inkább attól, hogy „elszállnak” maguktól, és a túlburjánzó önmagukba vetett hit okozhat számukra problémát. Éppen ezért még mindig értékesebbnek tartják a negatív vagy fejlődésre utaló visszajelzéseket, mint a pozitívokat, önmagukat viszont úgy jellemzik, hogy az önbizalmuk „helyzetfüggő” – azaz akkor bíznak a képességeikben, ha minden rendben van és nincs semmi, ami veszélyeztetné a teljesítményüket. Ellenben, ha az ellenfél erős, a helyzet veszélyes és a végkimenetel kétséges, akkor érzésben és gondolatokban inkább jelennek meg a kételyek. A tapasztalat is alátámasztja azt a mondást, hogy akár hisz magában a sportoló, akár kételkedik a képességeiben, végül mindenképp igaza lesz, és csak annyit fog tudni teljesíteni, amennyit lát önmagában. Az önbizalom képessége viszont nem egy velünk született képesség, hanem egy olyan tényező, amivel lehet dolgozni és fejleszteni!

„Nem figyeltél eléggé”

Nem létezik olyan ember, aki ne hallotta volna ezt a mondatot legalább egyszer életében. Ez a felettébb bosszantó visszajelzés azért nagyon zavaró, mert nem ad megoldást! Nem közli velünk, hogy mire kellett volna koncentrálnunk, milyen hosszan és mekkora mértékben, ahogy azt se veszi figyelembe, hogy a bennünket érő számos inger közül mi az, amit figyelmen kívül kellett volna hagynunk. A koncentrációra hatással van az, hogy mennyire vagyunk tapasztaltak az adott tevékenységet illetően, vagy, hogy mekkora stressz ér minket, és éppen milyen a fizikai állapotunk, mennyire vagyunk például fáradtak. Mindezek tükrében érezhető, hogy a megfelelő figyelem kialakítása függhet a helyzettől (büntetőpárbaj vagy a meccs 75. perce), a sportoló állapotától (első menet vagy az utolsó) vagy éppen a kockázat mértékétől (utolsó szett utolsó labdája vagy az első poén megütése). Erre a megfelelő visszajelzés egy jól megfogalmazott célkitűzés.

 „Nem akartad eléggé”

Napi szinten több órát eltölteni ugyanazzal a tevékenységgel, embert próbáló. Nemcsak a monotóniatűrésünkre van szükség, hanem a kitartásunkra is. Mindig ugyanazok az emberek vesznek körül, ugyanazokon a helyszíneken, ugyanazt a tevékenységet űzve… Mégis, ha meghallgatunk egy-egy sikeres sportolóval készített riportot, arra lehetünk figyelmesek, hogy őket ez a napi rutin feltölti, el sem tudnák képzelni az életüket az adott sportág nélkül. Elismerésre méltó, hogy a motivációjukat és az eltökéltségüket ilyen szinten fenn tudják tartani, és mindezek ellenére hallják néha azt, hogy „Nem akartad eléggé”!

„Ebben nem volt semmi csapatmunka!”

A csapat mindig több, mint az egyének összessége – kezdhetném a felvezetést a klasszikus pszichológiai bölcselettel, és tény, hogy egy jól összeállított csoport sokszor hatékonyabban működhet együtt, mint egy sztárjátékosokból kialakított gárda. Számos amerikai film szól arról, hogy egy lelkes, motivált, szívvel játszó együttes milyen sikereket érhet el együtt. A valóság néha nem ennyire pozitív, egy szezonon keresztül fenntartani a jó formát hatalmas kihívást jelent mind a vezetőknek, mind a csapatnak. Egy alacsonyabb szintű csapat ellen játszani lélektanilag is teljesen más, mintha egy hasonló vagy magasabb szinten játszó ellenfelekkel néznének szembe. Természetesen a csapattagok között annak ellenére is lehetnek motivációs különbségek, ha a végső cél közös. Egy idősebb játékos számára jelentheti a célt az, hogy egyenletes teljesítményt nyújtson, míg egy fiatalabb játékos számára a kitűnési lehetőség adhatja meg azt, amiért meccsről meccsre küzd. Amennyiben ezek a célok nem tisztázódnak, könnyen félreértéshez vezethetnek, ez pedig ronthatja a légkört. Mind a játékosok, mind a vezetők felelőssége, hogy ápolják és gondozzák a csapategységet, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a csoportdinamika természetes folyamatával.

A könyv a fentieken kívül kitér még a vezetés lélektanára, így nyújtva segítséget és hasznos tanácsokat az edzők számára is, továbbá bemutatja az utánpótlás-nevelés területének pszichológiai alapjait is, segítve a szülőket és a fiatal sportolók felkészítőit is. Az étkezési zavarokat is részletesebben megismerhetjük Menczel Zsuzsanna szakmai közreműködésével, míg a szexualitás és a sport kapcsolatát Dr. Hevesi Krisztina taglalja. A könyv kitér a sportsérülések lélektanára is, ahogy arra is, mire érdemes a rehabilitáció kapcsán figyelni.


Ajánlott könyv:

Gyömbér Noémi - Kovács Krisztina: Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek
Noran Libro Kiadó

 

 

Kovács Krisztina Tünde
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés