hirdetés
hirdetés

Lájkolom a lájkod

Facebook-diplomácia: te miért lájkolsz?

Sok-sok évvel ezelőtt egy lájk tényleg csak egy lájk volt: szó szerint volt értendő, kifejezte, hogy az adott tartalom tetszik-e, vagy sem. Aztán ahogy teltek az évek, nőtt a Facebook-felhasználók és funkciók száma, bővült az ismerősök köre, és egyre távolibb, bonyolultabb kapcsolatok is rendszerbe kerültek egymással, úgy nőtt a lájkok komplexitása.

Ma már a legtöbb lájk túlmutat önmagán, már nem is a tartalmat, hanem magát a kapcsolatot lájkoljuk (vagy épp nem, a tartalom ellenére), és az sem ritka, amikor egy lájk nem a címzettnek, hanem a külvilágnak szól. Egy apró mozdulat az egérrel, aminek hatására kapcsolatok szökkenhetnek szárba, vagy dőlhetnek romba. Nálad melyik lájk a leggyakoribb? És vajon ráismersz egy-egy ismerősödre? 

Összeszedtük a 20 legtriviálisabb lájkolási motivációt, íme:

 1. Klasszik lájk: az őszinte, gondolkozás nélküli zsigeri reakció arra, ha valóban tetszett a tartalom.
 2. Diplomáciai lájk: sosem lehet tudni, jobb vele jóban lenni, ki tudja, mikor jön jól ez a gombnyomás...
 3. Lájkolom a lájkod!: mindegy, hogy mit teszel ki, de nagyon nyomulok, és mindenhez kommentet is nyomok, te is tudd, hogy nagyon jóban vagyunk!
 4. Csajozós/pasizós lájk: magáért beszél. Sok kapcsolat első lépése...
 5. Csukott szemmel is lájkollak: mert elég felszínes vagyok és egyszerűbb így az élet, biztos, ami biztos.
 6. Udvarias lájk: ő is állandóan lájkol, nekem is muszáj néha.
 7. Bűntudat lájk: legalább lájkolom...
 8. Kibékülős lájk: néha tényleg pont elég ennyi.
 9. Összeveszős/sorsfordító lájk – vagy épp annak hiánya: „Be merted őt/azt lájkolniiiii???!!” vs. „Komoly, hogy ezt nem lájkoltad?” (Főleg, miután minden mást igen.)
 10. Egyszerű szimpátia lájk: mindegy, milyen tartalmat teszel ki, szándékom finoman jelezni, hogy szimpatikus vagy, elfogadtalak, munkatársként, vezetőként támogatlak. 
 11. Antipátia (nem)lájk: illene, illene, még oké is a tartalom, de nem megy.
 12. Tudomásul vettem/egyetértek lájk.
 13. Gratulálok! lájk
 14. Praktikus lájkok: szavazok, részt veszek, jelentkezem.
 15. Hajrá, drukkolok! lájk.
 16. Dislájk helyetti lájk: összeszorított foggal, de lájkolom. Hidd el, megvan az oka.
 17. Több barátot szeretnék lájk: a barátkozás egy speciális, nyomulós formája. Bízva a viszonzásban lájkolok nyakra főre. 
 18. Úgynevezett influencer lájk: értesüljenek mások is az adott eseményről, dologról!
 19. Karitatív lájk: azért lájkolom, hogy segítsek vele.
 20. Külvilágnak szóló lájk – (és ennek sok alfaja): pl: lássátok, milyen jóban vagyok az illetővel, celebbel, milyen érdekes programokra megyek, milyen művelt vagyok, milyen okos vagyok stb.

 

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés