hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tiszta lappal az új évbe

Ezt az 3 dolgot kerüld el, és ezt az 4 dolgot tedd meg 2019-ben

Még pont időben vagy ahhoz, hogy rendezhesd a soraidat! A Karrier Plusz és a HR Blog gyűjtéséből  szemezgetve bemutatjuk, mi az az 3+4 dolog, amit recruiterként, illetve HR-esként már az év elején érdemes megfogadni, hogy az előttünk álló év sikeres legyen. Na persze az újévi fogadalmakkal nem árt vigyázni, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a gyakorlatban sokszor egy január első hetére szorítkozó to-do listként manifesztálódnak, de megfelelő rákészüléssel elérhetjük, hogy az ilyenkor megtett fogadalmaink egész évre kitartsanak.

Ne feledjük, most hintjük el mindazt, ami majd megalapozza az elkövetkező hónapokat, ezért kerüljük el azokat a hibákat, amelyeket a sikertelen emberek ilyenkor elkövetnek. Íme néhány fő hiba a Karrier Plusz szerint:

1. Nem reflektálsz a teljesítményedre

Számos vállalat végez év elején teljesítmény-értékelést, amely az alkalmazottak teljesítményének javítását, képességeinek teljesebb kibontását szolgálja, és lehetőséget ad arra, hogy egyénileg – nem másokhoz mérten – fejlődjenek bizonyos teljesítménykritériumok mentén. Ha a cégednél ez az értékelési mód nem bevett gyakorlat, akkor sem árt elgondolkodnod azon, hogy milyen évet tudsz a hátad mögött, melyek azok a hibák és nehézségek, amelyek korrigálásra szorulnak, illetve, hogy miként tudnád elért teljesítményedet túlszárnyalni vagy újakat elérni.

2. Elfelejtesz célokat kitűzni

Fontos, hogy elgondolkozz azon, milyen hosszú és rövid távú céljaid vannak az új évben. Nem lehetünk sikeresek, ha semmiféle utat nem vázolunk fel magunk előtt, vagy ahogy Seneca mondaná: „Semmilyen szél nem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart”. A célmeghatározás az úgynevezett SMART módszer is segítheti.

3. Elhanyagolod a kapcsolataidat

Akár hozzátartozókkal, akár szakmai kapcsolatokról beszélünk, fontos, hogy fenntartsd ezeket, és energiát fektess a kapcsolattartásba. A sikertelen emberek elhanyagolják a kapcsolataikat. Ha karácsonykor elmulasztottad, az újév még mindig remek lehetőséget kínál arra, hogy üdvözlő kártyákat küldj mindazoknak, akikkel már régóta beszéltél. Sosem tudhatod ugyanis, mikor lesz szükségetek egymásra…

Olvasd el az eredeti cikket, ahol további tippeket olvashatsz arra vonatkozóan, hogy mit kell elkerülni!

A HR Blog némileg specifikusabban azt írja le, milyen tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha sikeresen szeretnénk toborozni 2019-ben. Nézzünk ezek közül is néhányat!

1. Minden jelentkezőnek adj visszajelzést!

Még akkor is, ha nem hívod fel telefonon vagy nem jut be személyes interjúra.  E-mail-es elutasítás esetén érdemes megköszönni az érdeklődést és valamilyen általános, a jelentkezőtől független indokot adni. Ha visszavonták a pozíciót vagy belső jelentkező került kiválasztásra, ezeket bátran írd meg.

2. Akivel valamilyen formában személyes kapcsolatba kerültél, annak adj minőségi feedbacket az elutasítás okáról.

Bármennyire is keresletvezérelt a munkaerőpiac, ha valaki szeretne egy pozíciót, kudarc lesz egy visszautasítás. Kevés plusz energiával segítheted valakinek az elhelyezkedését, és magadat is profi színben tűnteted fel.

3. Mielőtt meghirdetsz egy pozíciót, ülj le a vezetővel, akinek a csapatába keresni fogsz (azaz a hiring managerrel)!

Ne hagyd, hogy annyival lerázzon, hogy átküldte a munkakörit, innentől oldd meg. Az úgynevezett intake session során lehetőséged van több részletet megtudni a pozícióról, a csapatról, az elvárásokról, tisztázni tudod a kiválasztás menetét, és át tudod beszélni a vezetővel, ő mire számíthat a kiválasztás során – mennyi idő alatt kap profilokat, várhatóan hány jelentkezővel tud találkozni, megoszthatod, mik a korábbi, párhuzamosan futó kiválasztási folyamatok tapasztalatai.

4. Ha még nem tetted volna, kezdd el mérni a toborzási csatornáid hatékonyságát és költségét!

A legtöbb cégnek nincs korlátlan büdzséje a toborzásra, ezért érdemes megnézni, honnan jönnek a jelentkezők, milyen forrásból érkező jelentkezőket vesztek fel nagy számban, és ezekre a csatornákra összpontosítani a költéseiteket.

Mindenkinek sikeres munkát kívánunk 2019-re!

(forrás: Karrier Plusz, HRBlog.hu)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

hirdetés