hirdetés
hirdetés

Tervezés kontra megvalósítás

Ezt a lépést soha ne hagyd ki, ha sikeres projektre vágysz

Rengeteg időt eltöltünk egy projekt során a részletek kidolgozásával, a tervezéssel, majd tűkön ülve várjuk, hogy a terv működésbe lépjen... Ám a várva várt siker elmarad. Mi lehet az oka?

A túltervezés azt jelenti, hogy szélsőségekbe menően, túl sok részletet megtervezünk, többet, mint amennyire szükségünk lenne. Előfordulhat azonban, hogy olyannyira belemerülünk a folyamatok tervezésébe, hogy a végén a megvalósításról szinte el is feledkezünk.

Fontos a tervezés, de mértékkel...

Minden új feladat vagy projekt kapcsán érdemes az alábbi pontokon végighaladni:

  • Becsüljük meg a feladatok nehézségét és hosszát!
  • Tűzzünk ki célokat és határozzuk meg, hogy hova szeretnénk eljutni!
  • Bontsuk lépésekre a folyamatot!
  • Osszuk fel a feladatrészeket a csapaton belül!
  • Vizsgáljuk meg, hogy milyen akadályokba ütközhetünk a feladatvégzés során!
  • Becsüljük meg, hogy milyen eredményekre juthatunk!

Mi történik akkor, ha túltervezünk? Előfordulhat, hogy túlságosan ragaszkodunk az előírt szabályokhoz, struktúrához, így nehézkessé válik a rugalmas gondolkodás és a gyors változtatások. Ha igazán hatékonyak szeretnénk lenni, akkor képesnek kell lennünk arra, hogy időről-időre felülvizsgáljuk a folyamatokat. Egy másik gyakori probléma, hogy a túltervezés következtében elfeledkezünk az emberi tényezőkről és túlságosan a számokra és a végeredmény megvalósítására törekszünk.

Amikor a terv nem lép működésbe

Gyakran beleeshet az ember abba a hibába, hogy rengeteg időt eltölt egy-egy projekt megtervezésével, ám amikor be kellene izzítani a rakétákat, akkor valahogy az a sok gonddal összerakott terv nem lép működésbe... Mi lehet ennek az oka?

A tervezési fázis során elengedhetetlen, hogy időnként megálljunk és ”ellenőrizzük” a valósággal való kapcsolatot. Mérjük fel, hogy valóban azokat az igényeket valósítjuk-e meg, amire a célközönségünknek szüksége van. Végezzünk már a tervezéskor is teszteket, felméréseket, kérjük ki laikusok véleményét és az eredmények mentén folytassuk a munkánkat. Ha ezt a lépést nem hagyjuk ki, akkor nagyobb eséllyel fog sikert aratni a tervünk.

Egy ház megrajzolása nem egyenlő a megépítésével

Valószínűleg azért fektetünk ekkora hangsúlyt a tervezésre, mert úgy gondoljuk, hogy minél több részletet végig gondolunk, annál hatékonyabban bejósolhatjuk a jövőt. Ez azokban az esetekben tud jól működni, ha egy-egy helyzet hasonlít egy közelmúltbeli szituációra. Manapság azonban annyira gyorsan változik a munkaerőpiac, hogy ha azzal töltjük az időt, hogy folyamatosan tervezünk, akkor mire elkészül a tökéletes terv, addigra könnyen lehet, hogy a világ elhalad mellettünk. Érdemes tehát minél előbb cselekedni, mert tervezni jó dolog, de mire való a tervünk, ha nem tudjuk megvalósítani?!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: workplacepsychology.net)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés