hirdetés
hirdetés

Olvasósarok

Ezt a 7 könyvet mindenképp el kell olvasnod Elon Musk szerint

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója a heti 120 munkaórája mellett talál időt még az olvasásra is, és állítása szerint egy sor olyan könyv van, amely nagyban hozzájárult a sikeréhez. Állítólag 9 éves korára kiolvasta az Encyclopedia Britannicát, és egész gyerekkorában napi tíz órákat töltött kedvenc tevékenységével: az olvasással. Ezzel a hobbijával egyébként messze nincs egyedül a nagyon sikeres vállalkozók között.

A Business Insider Musk különféle interjúi és nyilatkozatai alapján összegyűjtött 12 olyan könyvet, amelyeket a dollármilliárdos vállalkozó szerint mindenkinek el kellene olvasnia. A kicsit hosszabb listából a magyarul is elérhető könyveket válogattuk ki.

Nézzük tehát azt a magyarul is elérhető hét könyvet, amelyek elolvasása kicsit közelebb vihet minket ahhoz, hogy nagyon sikeres vállalkozók legyünk:

1. J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura

Musk bece(vagy inkább gúny-)neve az iskolában sokáig Pézsmapocok volt, mert egy tudálékos kis tökmagnak számított, aki a magányát rengeteg fantasy és sci-fi könyv olvasásával enyhítette. A The New Yorkernek adott interjújában azt nyilatkozta: „Az általam ekkoriban olvasott könyvek hősei (…) mindig kötelességüknek érezték, hogy megmentsék a világot”. Ezek az olvasmányok, és különösen Tolkien nagyszabású eposza az ő későbbi felnőttkori jellemére is formáló erővel bírtak.

2. Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Adams vicces-filozofikus sci-fi regényfolyamát Musk kiskamaszként olvasta Dél-Afrikában, és óriási hatással volt a gondolkodására. Olyannyira szerelmese lett ennek a könyvnek, hogy amikor kilőtte a Tesla Roadstert az űrbe, a könyvben szereplő híres „Don’t Panic” („Ne ess pánikba!”) mondatot írta ki a műszerfal közepére.

Tesla Roadster az űrben, műszerfalán a híres felirattal

Amikor egy 2015-ös interjúban megkérdezték tőle, hogy melyik sci-fi űrhajó a kedvence, azt válaszolta, hogy a Galaxis útikalauz-beli, mivel azt a Valószínűtlenségi Hajtómű hajtja. Ez a könyv tanította meg arra is, hogy "az igazán nehéz dolog a megfelelő kérdéseket feltenni" nyilatkozta egy alkalommal a regény egyik központi poénjára utalva, mely szerint a  "Mi az élet értelme?" kérdésre adott adekvát válasz a "42".

3. Walter Isaacson: Einstein – Egy zseni élete és világa

Elon egy 2012-es interjújában azt nyilatkozta erről a könyvről, hogy amikor elolvasta, teljesen az elméleti fizikus önéletrajzának hatása alá került. A könyv Einstein magánlevelezéséből indul ki, és azt meséli el, hogyan vált egy fiatal, frusztrált szabadalmi ügyintézőből Nobel-díjas fizikus. Ez a sztori erősen inspiráló hatással volt Muskra.

4. Nick Bostrom: Szuperintelligencia

Elon számos alkalommal figyelmeztetett az ellenőrizetlenül hagyott mesterséges intelligencia veszélyeire. Egy 2014-ben írott tweetjében egyenesen úgy fogalmazott, hogy „szuper elővigyázatosnak kell lennünk az MI-vel, ami jó eséllyel még az atomfegyvereknél is veszélyesebb”. Ugyanebben a tweetben ajánlja a fenti könyvet elolvasásra. Egy interjújában azt nyilatkozta: „Robogva haladunk előre a digitális szuperintelligencia irányába, ami messze meg fogja haladni az emberek képességeit." Ennek a kockázatainak felméréséhez pedig érdemesnek tartja elolvasni Nick Bostrom könyvét, amely egy vakmerő nyomozást ír le annak kiderítésére, hogy milyen kockázatokkal jár az, ha a számítógépek ténylegesen okosabbakká válnak az embereknél.

6. Peter Thiel: Nulláról az egyre

Ez a könyv, melynek elolvasása szintén nagy hatással volt Elonra, és a PayPal-társalapító Stanford Egyetemen tartott előadásaiból állították össze, azt járja körül, mi kell ahhoz, hogy az általunk alapított cég rendkívüli sikereket érjen el, és emellett a startupalapítók egyedi gondolkodását mutatja be.

7. Isaac Asimov: Az alapítvány trilógia

Ha hihetünk Musknak, a híres sci-fi trilógia hatalmas hatással volt a pályájának alakulására. Az Alapítvány-trilógia a Galaktikus Birodalomról, egy hatalmas űrbéli birodalomról szól, amelyet az összeomlás veszélye fenyeget. Egy 2013-as, a Guardiannek adott interjújában Musk a következőt nyilatkozta: „A történelem leckéi azt tanítják nekünk, hogy a civilizációk ciklikus fejlődési utat járnak be. Most nyilvánvalóan felfelé haladunk, és ez remélhetőleg így is marad – de az is lehet, hogy nem. Bekövetkezhet az eseményeknek egy olyan sorozata, amely a technológiai visszafejlődést eredményezhet.” „Tekintve, hogy az elmúlt 4,5 milliárd év során ez az első alkalom, amikor az emberiség túlterjeszkedik a Földön, bölcsen tesszük, ha addig cselekszünk, amíg még nyitva áll előttünk a lehetőség, és nem számítunk arra, hogy a lehetőség még sokáig megmarad.”

(Megj.: a Tesla-vezérigazgató legutóbbi időben tett kétes kijelentései vélhetően nem ezen olvasmányok hatásának köszönhetők – sokak véleménye szerint inkább az említett heti 120 munkaórához lehet közük.)

Érdekesség, hogy Muskhoz hasonlóan Bill Gates is imád olvasni. Átlagban évi 50 könyvet olvas el, ráadásul az olvasmányairól még blogot is vezet. Gates kedvenc olvasmányai közül sajnos (egyelőre) egyik sem jelent meg magyarul, de ha kifogytál az olvasmányokból, akkor ide kattintva megnézheted Bill Gates idén nyári videós könyvajánlóját!

(forrás: Business Insider, CNBC, Fotó: Wikimedia Commons)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés