hirdetés
hirdetés

8 tanács, mely segít a jó kapcsolat kialakításában

Ezek a mai fiatalok! Mégis hogyan találhatjuk meg velük a közös hangot?

Bernschütz Mária, a BME egyetemi adjunktusa és generációkutató a Nagy Employer Branding Napon elhangzott előadásában arról beszélt, hogy milyen is a Z generáció felfogása, hogyan érthetjük meg őket, és hogyan jöhetünk ki velük jól.

Minden generációt összekapcsolnak a közösen átélt élmények, a Z generáció pedig az első globális nemzedéknek is tekinthető, hiszen szinte a világ minden táján ugyanazokat a sorozatokat nézik, ugyanazoknak a márkáknak a ruháit viselik. Éppen ezért az is fontos, hogy bárhova is mennek, hasonló értékeket kell kapniuk, lehetőleg olyanokat, amik őket is lázba hozzák. 

Az első 10 év minden generáció szempontjából nagyon meghatározó. Míg az Y generációnak volt offline élete, „igazi gyermekkora”, addig ez a Z generációról már nem mondható el. Egy felgyorsult, ingerekkel telített világban nőttek fel, ez a fajta azonnaliság és hálózatiság pedig meghatározza a felfogásukat és az értékrendjüket is. Kim John Payne pszichológus egy szemléletes példával mutatja be azt, hogy hogyan is kerültünk be az online világba. Ha beleteszünk egy békát egy tál forró vízbe, akkor kiugrik, ám ha hideg vízbe tesszük bele, és folyamatosan alámelegítünk, akkor nem fog kiugrani. Nos, velünk is éppen ez történt, mi is így csöppentünk bele az internet világába! 

Nézzünk néhány jó tanácsot, melyek segítenek megérteni a fiatalokat és megtalálni velük a közös hangot!

  1. A hiteles személy az, aki megtapasztalta azt, amit én. Egy problémahelyzetben nem feltétlen a tanárhoz vagy a tekintélyszemélyhez fognak fordulni a legifjabbak, hanem ahhoz, aki átélte azt, amit ők. Hiszen csak ők érthetik igazán...
  2. Ha valamit el akarsz adni nekik, tedd azt a kortársaik által! Hasonlóan az előző ponthoz, egy velük egyidős, hasonló helyzetben lévő személyre fognak releváns forrásként, referenciaszemélyként tekinteni.
  3. Tiszteld az idejüket! Ahogy már fentebb említettük, az azonnaliság világában élnek, így nagyon fontos számukra, hogy az idejüket ne pazarolják el.
  4. Légy a partnerük! Mellérendeltként lépj fel, ne próbálj felsőbbrendűen viselkedni és akkor tiszteletet fognak mutatni feléd!
  5. Tisztázd előre a szabályokat! És légy következetes...
  6. Légy igazságos!
  7. Hallgasd meg őket! A kommunikáció lehetővé teszi a kapcsolódást és ezáltal te is új dolgokat tanulhatsz tőlük. Többek között ezért is érdemes megtalálni velük a közös hangot!
  8. Értsd meg a motivációjukat! Miért úgy gondolkodtak, tettek valamit, ahogy? Miért úgy közölték veled, ahogy azt tették? Ha ezekre a kérdésekre megpróbálod megtalálni a választ, akkor közelebb kerülhetsz hozzájuk és közvetlenebb viszonyt leszel képes kialakítani velük.
Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés