hirdetés
hirdetés

Global Leadership Forecast 2018

Ez lesz a legfontosabb készség a holnap vezetője számára

Napjaink gazdasági környezetére jellemző az ingadozó, bizonytalan, komplex és zavaros (volatile, uncertain, complex, ambiguous), röviden VUCA-légkör. A sikeres vállalatvezető szerepköre napjainkra átalakul, kiegészül. A jövő megújuló, sikeres vállalatainak menedzsmentrendszereiben és struktúráiban megnövekszik az érett személyiségek szerepe – írja a Világgazdaság.

A személyes, csapat- és vállalati szinten jól kialakított kapcsolatok biztosítják a belső kohéziót ahhoz, hogy a szervezetek agilis módon legyenek képesek reagálni a körülmények gyors és folytonos változására.

Ennek megfelelően a tehetséges vezetők képzésére fókuszálva erősebb céges kultúrát építhetünk ki, amely kihozza az optimális pénzügyi eredményt a már a piacon lévő termékekből és szolgáltatásokból, mégis képes a jövőbe látni és innovációba is beruházni. Alkalmas arra, hogy akár egy érett szervezetben is (újra) megteremtse a kísérletezés iránti vágyat.

A tehetséges vezetők megtalálása jelenti a közeljövő egyik elsődleges kihívását

Az előttünk álló évtizedek egyik legfontosabb kihívása a vállalatok számára e vezetők megtalálása és megtartása. A Global Leadership Forecast 2018 elnevezésű kutatás során megkérdezett, több mint 25 ezer vezető és 2500 HR-szakember válaszában ez kétszer olyan gyakran jelent meg aggodalomként, mint például a fejlődő országok lassuló gazdasági növekedése vagy éppen a recesszió.

Kifizetődő befektetés a jövőbeli vezetők képzése

A cégek évente átlagosan négyezer dollárt és csaknem negyven órát szánnak egy potenciális vezető kiképzésére, a befektetés azonban látványosan kifizetődik. A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy azok a szervezetek, amelyek az irányítói készségek fejlesztését már a felső vezetői szint előtt megkezdik, pénzügyileg sikeresebbeknek bizonyulnak, és erősebb felső vezetőkkel rendelkeznek. Ugyanez vonatkozik a jövő technológiáinak elsajátítására is, mivel azon társaságok pénzügyi teljesítménye, amelyeknek döntéshozói már otthonosan mozognak a digitális megoldások világában, több mint 50 százalékkal jobb a területen kevésbé fejlett vállalatokénál.

A vezető egy olyan személy, aki...

Fontos hangsúlyozni, hogy a vezető nem egy pozíció, sokkal inkább egy olyan személy, aki:

– felismer egy új kihívást, és kreatív-innovatív választ ad rá,

– új utakat fedez fel, új termékeket talál ki, és visz piacra,

– másokat saját példájával arra ösztönöz, hogy értéket hozzanak létre, amiért érdemes áldozatot hozni,

– egy elkötelezett egyéniség, aki képes arra, hogy ezen célok elérése érdekében létrehozza a szükséges struktúrát, és képes megvalósítani törekvéseit.

Fókuszban a megújulási képesség

A tartósan kiszámíthatatlan és forráshiányos gazdasági környezet – amelybe beleértendő a jó szakemberekkel való el(nem)látottság is – megköveteli a vállalatoktól az új szemléletet, hogy másképp tekintsenek a tevékenységükre, a munkatársaikra. Az eddigi feladat-, teljesítmény- vagy eredményfókusz után egyre inkább a megújulási képesség kerül előtérbe. Azok a szervezetek lesznek tartósan versenyképesek, amelyek apró módosítások révén előtérben tudnak maradni.

A kérdés sok esetben az, miként lehet továbbadni az újra való nyitottságot, hogyan lehet az ellenállásból követőket, befogadó céges kultúrát teremteni. Ehhez tudatos vezetők kellenek, akik a célok mellett a munkatársaik érzelmi biztonságára is figyelnek.

Agilis vezetés

Az egyik bevált képzési megoldás az agilis vezetés elsajátítása, amelynek alapvetése, hogy az igazi kérdések akkor jönnek, amikor elkezdünk dolgozni. A learning by doing szemlélet keretében a különböző szakmák képviselőinek – legyen az az ügyvezető, a marketinges, a HR-es, a sales-es vagy az IT-s – meg kell tanulniuk együtt fejlődni, és hatékony megoldásokat találni a felmerülő problémákra. A jövő munkahelyei ennek a szinergiának a kihasználásával lehetnek sikeresek. Ennek megfelelően a képzéseknek nagy hangsúlyt kell fektetniük arra, hogyan lehet az inspiratív gondolatokat hatékonyan beemelni a mindennapi munkába, a cégek életébe. A holnap vezetőinek készségei csak erős piaci szereplők bevonásával, releváns, megélt tapasztalattal rendelkező oktatók segítségével fejleszthetők, akik személyre szabott visszajelzéssel támogatják a résztvevőket.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

hirdetés