hirdetés
hirdetés

MI a kiválasztásban

Ez itt a hr-szakma új Apple-je!

Két izraeli vállalkozó szerint az emberi szem, fül, agy és szív használata elavult interjútechnika már, és a tesztelés kora is lejárt. A személyiség mélyebb dimenzióit és a rejtett szándékokat a mesterséges intelligenciánál jobban senki nem tudja felfedni. 

Tudjuk, kb. hét másodperc alatt eldöntjük, hogy valaki szimpatikus-e nekünk egy állásinterjún, vagy sem (igen, a hozzánk hasonlókhoz jobban vonzódunk), és a beszélgetés maradék részében a döntésünk helyességét igyekszünk igazolni. De akkor is torzítunk, ha kívülről fújjuk ezt a tételt?

„Akkor is. Ha akarod, ha nem, ez a torzítás működik” – mondja Sharon Fisher pszichológus, aki azon kevesek közé tartozik, akiknek a kiválasztással kapcsolatos hibázásai emberéletekbe kerülhettek volna.

Nem az a legjobb, aki annak látszik

Sharon húsz évig volt az izraeli hadsereg vezető pszichológusa, és ez alatt a húsz év alatt több ezer fiatallal találkozott, akik bizakodón vagy épp remegve várták az ítéletet: hol fognak szolgálni az elkövetkezendő három (ha fiúról van szó) vagy két évükben (ha lányról beszélünk).

Hogy mi az a nagy tanulság, amit össze tudna foglalni a húsz év kiválasztási tapasztalatából? Az, hogy közel sem azok a legjobbak, akik a legjobban adják elő magukat. Nagyon meg kell kapargatni a felszínt. Ami pedig még érdekes, hogy húsz év alatt mennyit változtak a fiatalok. Sharon szerint továbbra is megvan a motivációjuk – hiszen Izraelben vállalhatatlannak számít, ha valaki ki akar bújni a katonaság terhe alól –, de már másképp fejezik ki magukat, kevésbé látszik rajtuk az elszántság, és nagyobbak a különbségek köztük, mert mindenki ki akarja fejezni az egyéniségét.

Na de hogy jönnek az izraeli, egyéniségüket kifejezni vágyó kiskatonák a mesterséges intelligenciához (MI)? Sharon és Jacky Hazan startupja, az Intervyo pont az előbb említett torzításnak tud ellenállni. Az MI algoritmusa mindent meglát, és mindent kiszűr egy interjún, amit az emberi elme nem. A verbális és nonverbális jelekből rajzol ki egy profilt, amelynek eredménye a személyiségtesztek eredményéhez hasonlít. Előre jelzi a vizsgált jellemvonások mértékét, de még a rejtett agressziót is felfedi, vagy épp azt, ha az illető nem is annyira szeretne az adott cégnél dolgozni.

Jóban volt a főnökével? Hát persze!

Tegyük fel, hogy megkérdezik egy jelölttől, milyen volt a kapcsolata az előző főnökével. Nyilván mindenkinek kiváló. Az a századmásodperc, ami alatt végigfut az ember idegrendszerén a valóság, és az ezután megszülető hamis válasz általában nem vehető le egy másik ember számára. A gép azonban kíméletlenül kiszúrja a hazugságot, amelyre aztán finoman rá lehet kérdezni egy interjún, és esetleg fel lehet tárni a rossz kapcsolat okait.

Jacky Hazan olyannyira bizakodó a saját ötlete jövőjével kapcsolatban, hogy szemrebbenés nélkül (legalábbis az én emberi képességeimnek érzékelhetően) nem kisebb kijelentést tesz, mint hogy a hr új Apple-jével állunk szemben. A startup a kritikus részen, a kísérletezési fázison túl van, a fejlesztés kész, jöhetnek a megrendelők. És jönnek is, Magyarországon is azért járt a két izraeli startupper, hogy ötletüket a HR Fest közönségével megosszák.

A páros most készül 25 embert felvenni, nem kérdés, hogy nem bízzák a véletlenre a kiválasztást. Jacky szerint az MI alkalmazása a kiválasztásban már egy ideje nem a jövő. Hanem a jelen. 

Üzlet és Pszichológia
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés