hirdetés
hirdetés

Megtartási tippek

Ez az 5 oka annak, hogy nem tudod megtartani az embereidet

Csapatbővülés, munkaerőhiány, fluktuáció, húzónevek, onboarding és megtartás – a versenyt az tudja megnyerni, aki először lép a strukturális változás szintjére.

Miért vándorolnak el az emberek a cégtől, és mit tehetünk ez ellen? Egyáltalán: kinek is kellene tennie érte?... A megtartás az új toborzás: tervezzünk együtt a meglévő kollégáinkkal, és biztosítsuk a maradásukat!

Mik a valós okai, hogy nem tudjuk megtartani az embereinket?

  1. Nincs meg a vízió, misszió, stratégia és értékek mesternégyese, vagy nincs jól kommunikálva. A munkatársak nem tudják, hogy miért járnak be nap mint nap, és hogy hol kristályosodik ki a cégnél az általuk beletett energia.
  2. Túl repetitívek a feladatok vagy minimális gondolkodási, alkotói teret adnak a munkatársaknak.
  3. Úgy érzik, hogy évekre be vannak ragadva egy pozícióba, mert az előrelépés a cégnél még mindig kihalásos alapon történik, és az oldalirányú mozgás is falakba ütközik.
  4. Nem tartunk lépést a piaccal: az irodában és az iroda felszereltségében, a technológiákban, az eszközökben, a bérekben, a rugalmas munkavégzésben.
  5. Megszerezzük az új kollégát, de a belépésekor már hátra dőlünk, és kevesebbet foglalkozunk vele.

Mik a lehetséges megoldások?

  • Adjunk folyamatos (nem éves, nem féléves, hanem napi, de legalább heti) visszajelzést a közvetlen csapattársainknak, menedzserünknek, csapatunknak. Visszajelzésnek nem az számít, hogy szép munka volt, hanem az, ha konstruktívan összefoglaljuk a pozitív és a fejlesztendő területeket. Mutassuk ki, ismerjük el a kiemelkedő teljesítményeket az egész csapat/cég előtt.
  • Projektes működésben átjárás a projektek és szerepkörök között. Aki az egyik projektben projektmenedzser, lehet, hogy a másikban témaszakértő. Szabadidő támogatása (pl. péntekenként), amikor a kollégák a munkájukhoz kapcsolódóan behozhatnak új ötleteket, eszközöket, módszertanokat a cég projektjeibe – kérni kell őket, hogy állítsanak össze megvalósítási és költségtervet, tegyék mellé a hosszú és rövid távú előnyöket.
  • Fontos megvizsgálni az eddigi eredményeket a pozíciók közötti átjárásban: van-e ilyen, milyen gyakran, honnan hova. A Grade rendszert érdemes legalább félévente megnézni, szükség esetén felülvizsgálni. Bérben, ahogy a Google-nél is mondják: „az igazságtalan az igazságos” – teljesítmény alapú.
  • A legjobb megoldás a rugalmasság és az egyedi esetek mérlegelése, külön elbírálása. Így nem szorulsz be abba a csapdába, hogy kétévente a legjobb kollégáid a frissebb technológiákért, az álló munkához tervezett asztalért  és jobb bérért elvándorolnak egy másik céghez.
  • Profi onboarding, automatizált eszközökkel támogatva, spórolva az adminisztráción és időt hagyva az olyan valós megbecsülést eredményező feladatoknak, mint a szakmai mentorálás. Az előzetes felkészülés a kolléga érkezésére azt jelenti, hogy amikor leülnek az asztalukhoz, már van gépük/munkához szükséges egyéb eszközük/hozzáférésük, bemutatják őket a többieknek, elmondják, hogy ki mivel foglalkozik, és a legfontosabb dolgokat. Hihetetlenül megkönnyíti a dolgunkat, ha pozíciónként össze van gyűjtve, hogy mi kell ahhoz, hogy mire ideér a kolléga, legyen mire ideérnie!

Egyáltalán kinek a feladata a megtartás?

Mindenkinek. A kulcs az, hogy erős kooperáció alakuljon ki nem csak a csapatokon belül, hanem a csapatok között is (pl. HR és IT, marketing és üzlet, projektmenedzsment és gyártás, fejlesztés és üzleti elemzés).

(forrás: HRBlog.hu)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés