hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kutatási eredmények

Ettől az 5 dologtól félnek legjobban a magyar munkavállalók

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mitől félnek leginkább a magyar dolgozók. Ez alapján a legtöbben a nyugdíjas évektől, az életszínvonal csökkenésétől és a munkahely egészségre gyakorolt negatív hatásaitól tartanak, azonban az iskolai végzettség és egyéb tényezők is befolyásolják, ki mennyire fél – írja a HRCENTRUM.

A Policy Agenda a Friedrich Ebert Stiftung támogatásával kutatást készített a magyar dolgozók félelmeiről. Ez alapján a legtöbben a nyugdíjas évektől, az életszínvonal csökkenésétől, és a munkahely egészségre gyakorolt negatív hatásaitól félnek.

Mitől félünk?

A félelem érzése génjeinkben van. Az egyik legerősebb félelmünk a munka világában az egzisztenciális kiszolgáltatottságtól és az el nem ismeréstől való félelem. Amikor dolgozunk, főként alkalmazottként, akkor munkaerőnket, tudásunkat, képességeinket, és legfőképpen időnket bocsátjuk áruba. Ezért cserébe fizetést kapunk, amely biztosítja megélhetésünket. Pénzért veszünk szolgáltatásokat, árukat. Ebből tudunk befektetni, és tartalékot képezni. Ez utóbbiak képezik az anyagi függetlenségünket. Ha ez nincsen, akkor instabillá válik helyzetünk.

A kutatás során úgy csoportosították az egyes félelem-faktorokat, hogy a mindennapi félelmeinket, jövőtől való félelmeket és a kiszolgáltatottságtól való félelmeket tartalmazza. A kutatást dolgozók körében végezték, és ezt a kategóriát szélesen értelmezték, nem csak alkalmazottakat értettek alattuk. Aki úgy tartotta magáról, hogy dolgozik, és ezért fizetést kap, még ha ez valójában valamilyen kényszervállalkozó lét is, akkor is a vizsgált célcsoportba sorolták.

Ez alapján a legfontosabb 5 félelme a magyar dolgozóknak a következő:

  • "Félek tőle, hogy nyugdíjas éveim alatt mindennapi megélhetési problémáim lesznek" – 40 százaléka a dolgozónak fél ettől;
  • "Félek tőle, hogy az elkövetkező években nem lesz elegendő a bérem a jelenlegi életszínvonalam fenntartására" – 31 százalék erősen, vagy nagyon erősen fél ettől;
  • "Félek, hogy a jelenlegi munkám, vagy munkahelyem veszélyezteti az egészségemet" – a dolgozók 24 százaléka mondta ezt;
  • "Félek, hogy a sok munkával töltött idő miatt konfliktusba kerülök családi/magánéletemmel" – 23 százaléka mondta ezt a dolgozóknak;
  • A dolgozói társadalom 21 százaléka tapasztalt már az elmúlt években negatív megkülönböztetést munkahelyén, ezért ez már nem csak félelem számára, hanem valóságérzékelés is. A legerősebben a gyermekneveléssel kapcsolatos negatív megkülönböztetés jelent meg, majd a politikai vélemény miatti.

Mennyire félünk? És ki fél jobban?

A félelem-faktorok alapján összeállították a dolgozói társadalom félelemstruktúráját. Ezen osztályozás alapján a dolgozók 15 százalékát sorolták abba a körbe, ahol nincsenek vagy egészen minimálisak a félelmek, 38 százaléka a dolgozóknak az enyhe félelmekkel rendelkező csoportba sorolható. Ők már több kérdés kapcsán is tartanak a jelen és a jövő kihívásaitól, vagy bizonyos szegmensekben erős félelmeik vannak. A harmadik körbe az erős félelmekkel rendelkezők tartoznak. Ők alkotják a dolgozói társadalom 41 százalékát, míg egy szűk réteg –mindössze 6 százalék –, aki a válaszok alapján a nagyon erős félelmek kategóriájába sorolandó. Ez a majd 300 ezer dolgozó a munka világának szorongója.

Azt látható az adatok alapján, hogy a nők erősebb félelmekkel rendelkeznek, mint a férfiak. A 40‒59 éves korosztály félelmei nagyobbak, mint az azt megelőzőké, vagy az őket követőké. Iskolai végzettség kapcsán is jelentős különbségeket láthatunk a diplomások és a maximum általános iskolát végzettek között. Míg ez utóbbi csoportnak 46 százaléka mondta, hogy nagyon enyhe félelmei vannak a munka világában, addig a főiskolai, vagy egyetemi diplomával rendelkezőknek 66 százaléka mondta ezt. Nem véletlen, hogy náluk szinten minimális azok aránya, akik nagyon erős félelmekkel bírnak. Azaz minél magasabb az iskolai végzettség, annál inkább csökkennek a félelmei a dolgozóknak.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés