hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szakértő válaszol

És a Tiéd mekkora?

Mert mi így szoktuk. Ismerősen cseng? Az, amit gondolunk nem megingathatatlan tény, pusztán egy vélemény. Még akkor is, ha ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Azonban a megszokott régiből, sosem fog új születni.

„Ez az egyetlen megoldás van!” – mondta a kollégám és eltökélten húzta elő a tervezetet, amelyet az „egyetlen megoldás” megvalósítására készített és már kezdett is bele a részletekbe. Én pedig ott álltam vezetőként, abban a már jól ismert helyzetben, amelyben egy beosztott kollégám szent és megingathatatlan hitét kellett megingatni, már a kiinduló gondolatában: „Ez az egyetlen megoldás van!”. No nem azért, hogy ebben az egy helyzetben jól döntsön, lássa a valós alternatívákat és ne essen abba a hibába, hogy a gondolatait megingathatatlan ténynek veszi. Azért, hogy egyre több ilyen helyzetet ismerjen fel és tudjon megoldani saját maga. Azért, hogy tetten érhesse magát a jövőben, amikor elhiszi, hogy amit gondol egy helyzetről, az nem csupán egy vélemény, hanem megingathatatlan tény. 2007-ben történt ez az eset. Azóta eltelt tizenegy év, és az, hogy a látókörünk milyen széles, csak egyre fontosabbá vált.

Hiszen mindannyian sokszor esünk abba a hibába, hogy azt hisszük az ablak, amelyet a valóságra, a világra nyitunk, valóban a világ egészét mutatja nekünk. Sokszor esünk abba a hibába, hogy a gondolatainkat összekeverjük a tényekkel és így már nem is tudjuk felismerni, ha tévedünk. Sokszor esünk abba a hibába, hogy nem megyünk tovább, nem hajolunk ki az ablakon, hogy tovább lássunk, nem bontunk le újabb téglasorokat és nem teszünk érte, hogy egyre szélesebb lehessen a látókörünk.

Márpedig a megszokás ablakából nem lehet látni a jövőt. A megszokás ablakába szorulva nem lehet hatni a jövőre.

Láttad a Google 2018-as konferenciáján lebonyolított hívást, amelyben egy mesterséges intelligencia foglal időpontot a fodrászatban? Olvastál mostanában olyan szakmai cikket, amely a megszokott felületeiden kívülről érkezett? Követed, hogy más iparágakban miként oldanak meg a Tiédhez hasonló problémákat egészen máshogy? Figyelemmel kísérsz újítókat, akik az eddigiektől jelentősen eltérő módon, szokatlanul és hatékonyan oldanak meg kérdéseket? Teszel érte, hogy rendszeresen kimozdítsd magad a megszokott gondolataidból?

Ha nem, akkor ne csodálkozz rajta, hogy egyre erősebben ragaszkodsz a módszereidhez, egyre szorosabban fog az „így szoktuk” érzése. Egyre hevesebb ellenérzéseket vált ki belőled, amikor más, másként lesz eredményes. Egyre frusztráltabb leszel. Mert a megszokottból, a régiből, az ismerősből nem tud új születni. Egy változás alapú világban, anélkül, hogy fejben is „mozgásban lennél”, nem fogsz tudni friss, hatékony és eredményes maradni. Előbb-utóbb végleg elhiszed, hogy a valóság egyenlő azzal, amit látsz és amit a látottakról gondolsz.

Térjünk vissza a konkrétumok talajára és nézzünk néhány konkrét történetet, nehogy azt hidd, csak Elon Musknak van esélye változtatni a világán. Nézzük most a mindennapok szintjén látókörünk szélességének hatását:

  • Egy pénzintézet HR folyamatainak átvizsgálásakor bukkantam rá egy bérszámfejtés ellenőrzési folyamatra. Havonta 2,5 napnyi munkát jelentett a kollégának ez a feladat, ami önmagában még nem is volna meglepő. De a bérszámfejtést egy külső szolgáltató látta el. Amikor mélyebbre mentünk kiderült, hogy rengeteg ponton pótolnak élőmunkával rendszerhiányosságokat. De az is kiderült, hogy nem csupán rendszerhiányosságokat pótoltak így, hanem tudásbeli hiányosságokat is a rendszerről, informatikai lehetőségekről. Nem kell, hogy minden HR szakember mély informatikai ismeretekkel rendelkezzen. De kell, hogy ismerje ennek a világnak a lehetőségeit, hogy „gyanússá válhasson” ez így túl bonyolult, kell, hogy létezzen egyszerűbb megoldás. Egy év alatt harminc munkanapot égetett el ebben a történetben az az alapállás, hogy „eszembe sem jutott, hogy ez lehetséges volna”. 
  • Egy gyártócég igazgatói tárgyalójában vagyunk, ahol a vezérigazgató egy a termeléshez közvetlenül kötődő mérnöki pozícióban személycserét hajt végre. A korábbi vezető más feladatot kap. Egy hónappal később már értetlenül áll régi területe fellendülése láttán. Az eredmények duplázódnak. A korábbi vezető pedig a főnöke által végzett mentorálásra és coach segítségére támaszkodva dolgozza fel az élményt, amelyet röviden talán úgy fogalmazhatnánk meg: „Én nem tudtam, hogy ilyen lépéseket meg lehet itt tenni.”. Az eredményeink felét veszítettük el abban az időszakban, amelyben a korábbi vezető és az őt irányító vezető próbálkoztak az együttműködéssel saját ablakaikon keresztül.

Nem sorolom tovább a példákat. Most érdemes visszalépned a nyílhoz és újraolvasni a kérdéseket, átgondolni a stratégiádat.

  1. Ne hagyd, hogy eljárjon feletted az idő! Kövesd aktív figyelemmel a változásokat, tárd szélesebbre az ablakodat, minden egyes nap.
  2. Ne hagyd, hogy a megszokás átvegye a hatalmat feletted. Kérdőjelezd meg korábbi módszereidet, szokásaidat, újíts bátran.
  3. Építsd fel, fejleszd ki a számodra legtökéletesebb megoldásokat! Élvezd a változás alapú világot!

Jó utat!

 

Nagy Andrea, A Parrish & Crawler International szakmai igazgatója
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés