hirdetés
hirdetés
hirdetés

Robotok

Érted van, nem ellened!

Robotok is köszöntöttek a Profession Humán vs Robot c. teltházas konferenciáján, ahol az izgalmas előadásokon kívül több, újfajta technológiával kifejlesztett toborzóeszközzel ismerkedhettek meg a résztvevők.  A téma rendkívül aktuális: mi várható a munkahelyekkel, ha a legtöbb munkakört már gépek helyettesíthetik?

 

 

A Profession. hu  Humán vs Robot c. konferenciáját Paróczay Balázs (Edlington - talent resourcing stratéga) nyitotta meg, aki nem titkolta, hogy az esemény célja egy rakat elgondolkodtató kérdés és gondolat elhelyezése a résztvevők fejében. Három szakértő által ez meg is valósult, nemcsak válaszokat kaptunk.

A robotok tényleg köztünk élnek?

Tüzes Imre (Profession.hu – üzletfejlesztési és termékmenedzsment vezető) előadása a fenti kérdést egyértelműen megválaszolta, előtte azonban álljunk meg egy szóra a robot szó jelentésénél. A robot a rabota szláv eredetű szóból ered, melynek jelentése: szolgamunka. A robotokat többféleképpen használhatjuk: vezérelhetjük velük távolról az otthoni dolgainkat, használhatják az orvosi iparban, illetve a szolgáltatások piacán is, úgymint például ügyfélszolgálati hívásoknál. Ami talán a legmeglepőbb, hogy manapság léteznek robotok, melyek nem csak a kutyánkat („Aibo”) de egy barátunkat és egyben munkatársunkat is („Pepper”) helyettesíthetik. Talán utóbbiak azok a tények, melyeket hallva sokan idegenkedünk a robotok fejlődésétől. 

A válasz tehát, hogy nagyon is köztünk élnek a robotok, de vajon tényleg elvehetik a munkánkat? A kérdéssel több kutatás is foglalkozott. A Frey-Osborne tanulmány alapján, akik leginkább veszélyeztetettek, azok a könyvelők, biztosítási ügynökök és pékek, biztonságban vannak viszont többek közt az erdészek és a mikrobiológusok, mivel az ilyen mértékű összetett gondolkozást és észlelést szinte lehetetlen robot fejébe átültetni.

A kutatás szerint az állások 47 százaléka szűnhet meg 20 éven belül. Megnyugtató, hogy az OECD felmérésében ez az arány csak 9 százalék.

Mindez hogyan hat hazánkra? Erre is született egy felmérés, melynek lényege, hogy 55 szakma lesz veszélyben és ennek nagy része az ipari szektorban van, ezek után következnek csak az irodai és a logisztikai munkák.

Egy német autóipari cég esetében arra is láthatunk példát, hogy amíg a robotok besegítettek az automatizálható folyamatokba, nem csak a termelékenység, de a foglalkoztatottság is 7 százalékkal növekedett, mivel az emberek más feladatköröket is el tudtak látni az addigiakon kívül. Ez pozitív példája annak, hogy együtt is tudnak velük dolgozni, nem csak helyettünk (ők az együttműködő robotok, vagyis a kobotok).

Mégis hogyan hat ez a toborzásra?

A robotok intelligens emberek? Oscar Magel (Evertalent – alapító) előadásában olyan toborzó eszközöknek lehettünk szemtanúi, melyek alapján egyértelmű a hatás a hr-esek munkakörére. 

Egyik meglepő példája ennek, amikor egy munkaközvetítő cég Facebookon keresztül, azon belül is messengeren (köszönhető ez a több mint 1,2 billió messenger használónak) kommunikál a jelölttel, megkérdezni, hogy milyen állást keres, melyik városban stb. Elgondolkoztató,  hogy mennyire „jó dolog”, ha a az egyébként barátokkal való kommunikációra használt felületen jelenik meg a jelöltkutatás. Ezen felül az sem lehetetlen, hogy az interjú folyamatát egy robottal tegyék meg, hiszen tökéletesen ki tudja elemezni a jelölt verbális és nonverbális viselkedését.

 

Az, hogy a hr-nek milyen feladatköreit érinthetik a változások, Jakobsen Petra (HR management tanácsadó és e-HR szakértő, coach) előadása is lényegretörően foglalta össsze.  

Miért tartunk a robotoktól?

„A robot válik okossá, vagy az ember válik robottá?” – tette fel kérdését az előadó. 

Petra előadása elején a régi időkre utalt vissza, miszerint az ember már régóta körül van véve hasonló változásokkal, amikhez eddig se volt akadály az alkalmazkodás; csupán a félelem és a kétségek teszik, hogy esetenként negatívan közelítjük meg a robotok kérdéskörét. 

Ugyan vannak veszélyeztetett szakmák, de akadnak még bőben olyan tulajdonságaink, amiket egyelőre lehetetlen gépekbe programozni. Ezek elsősorban az érzéseink: a szeretet, az empátia, a szenvedély, vagy épp a kreativitás és a humor. Az ehhez kötődő szakmák előreláthatólag felerősödnek; valószínűleg kevesen akarnak pszichológus személyében egy robotot felkeresni, és hiába sok helyen ma már a call centerekben robotokkal kommunikálunk, legtöbben a kezelő kapcsolását válasszuk.

Akkor hát mitől félhetnek a hr-esek? Az ő szerepük továbbra is lényeges lesz: ugyanis hiába tud egy robot adminisztrációs tevékenységet végezni vagy épp toborozni, a megtartásban igen erős szerepe lesz a törődésnek, és az emberi oldalnak.

A legjobb, amit tehetünk, ha nem szembe megyünk az árral, hanem alkalmazkodunk a változásokhoz, hiszen a robotok értünk vannak, meg is könnyíthetik a munkánkat, nemcsak elvehetik azt.

 

 

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Nap című konferenciát. A nap, amikor az employer branding szakma találkozik.

hirdetés