hirdetés
hirdetés

Óvatos visszatérés

Erre figyeljünk, ha járvány idején újra munkába állunk

Május folyamán Magyarország kormánya a járvány hazai terjedésének lassú sebességét figyelembe véve korlátozó intézkedései kapcsán fokozatos enyhítés bevezetését tervezi. Ennek keretén belül mindazon munkavállalók, akiknek az elmúlt időszakban otthon kellett tartózkodniuk, akár home office, akár fizetett, vagy fizetetlen távollét jogcímén, fokozatosan munkába fognak állni munkahelyeik helyszínén.

Ki kell emelni, hogy a járvány nem érte el a lecsengés, de valószínűleg a plató fázist sem, a fertőzés várhatóan továbbra is terjedni fog a lakosság körében. Ebből kifolyólag a fokozott higiénés és járványmegelőző magatartásformákra hangsúlyosan ügyelni kell, hiszen az enyhítések bevezetésével szinkronban a terjedés lehetőségének új útjai nyílnak meg.

A munkahelyre, illetve hazafelé történő utazáshoz lehetőség szerint kerülni kell a tömegközlekedési eszközök igénybevételét. Mérlegelni kell kisebb távokon a gyaloglás, közép- és hosszabb távon megfelelő kondíció és magabiztos tudás esetén a kerékpár használatának lehetőségét. Saját tulajdonú autóval történő utazás is megfelelő, hiszen elkülönülést biztosít a tömegtől, azonban várhatóan számottevően meg fog emelkedni az úton lévő járművek száma, így az utazási idő jelentős növekedése várható. A tömegközlekedési eszközökön mindig sebészi maszkot kell hordani, lehetőség szerint gumikesztyűvel. A frekventált felületek érintésének kerülése mellett egy páros ülésre egy ember üljön, illetve az álló utasok közt is 1,5-2m távolság tartása javasolt. Mindezekből következik, hogy a tömegközlekedési eszközök személyszállító képessége jelentősen, mintegy felére, harmadára csökken, így a tömegközlekedés utazási ideje is egyértelműen hosszabbodik.

A munkahelyen legalább sebészi maszk viselése javasolt, attól függően, hogy a munkavállaló milyen COVID-19 kockázati csoportba tartozik. A social distancing, azaz a 1,5-2 m távolságtartás a személyek között itt is rendkívül fontos, különösen ügyelve erre a szociális helységek (mosdó, étkező, öltözők) használata közben. Törekedni kell a frekventált helyek érintésének kerülésére, illetve azok munkáltató által történő takaríttatásától függetlenül, a munkavállalók által történő rendszeres felületfertőtlenítésére. Frekventáltan érintett területek például a kilincsek, az asztallapok, a székek karfái, a telefonok, a távirányítók, vagy a billentyűzetek. A munkahelyen törekedni kell a lehetőség szerinti legkevesebb munkatárssal való érintkezésre, a bejárt utat lehetőleg a bejárat-iroda/munkaállomás-szociális helység háromszögre kell korlátozni.

Ha a munkaköre és a munkáltatója megengedi, lehetőség szerint továbbra is home office-ban dolgozzon! Amennyiben Munkáltatóval való egyeztetés alapján egyes esetekben kikerülhetetlen, hogy a munkavégzés az irodában történjen, a munkáltató által előírt, tételesen megfogalmazott, a vírus terjedésének megelőzése érdekében bevezetett intézkedések, védő rendszabályok betartása kötelező!

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés