hirdetés
hirdetés
hirdetés

Fontos!

Ennyi vizet muszáj meginni munka közben az orvos szerint

Gyakran fáj a fejed, nap végére enervált, fáradt vagy, nehezen koncentrálsz, esetleg visszatérő emésztési gondokkal is küzdesz? Ez a nem megfelelő folyadékbevitel jele is lehet. Gondold csak végig egy munkanapod: vajon iszol eleget munka közben? A HR Doktor tanácsai – azt ajánljuk, mindenki fogadja meg őket!

Az emberi test mintegy kétharmada víz, amelyből verejtékezéssel, ürítéssel, a kilélegzett levegő páratartalmával folyamatosan fogy, pótlásra szorul. Egy átlagos testtömegű, átlagos életvitelű felnőttnek naponta minimum kettő - két és fél liter vizet kell meginnia ahhoz, hogy a keringéséhez, emésztéséhez, anyagcseréjéhez létfontosságú és a szervezetének számos más funkcióját biztosító folyadékháztartása egyensúlyban legyen. Ráadásul bizonyos körülmények között – magas hőmérsékletű, száraz levegőjű helyen, fokozott fizikai igénybevétel esetén, illetve egyes gyógyszerek alkalmazása mellett, stb. – az emberi test folyadékigénye megnő. Mivel az ébren töltött időnk legnagyobb részében a munkahelyen vagyunk, nagyon fontos, hogy a munkaidő alatt is gondoskodjunk a napi folyadékbevitel arányos részéről, legalább 8-10 deciliter folyadék elfogyasztásáról.

Romló figyelem és döntésképesség, balesetek, infarktus

A nem megfelelő folyadékbevitel sokféle egészségi panaszt, tünetet okozhat. A leggyakoribb például a gyakori, visszatérő fejfájás, koncentrációzavar, ingerlékenység, fáradékonyság, teljesítménycsökkenés. Ennek oka, hogy a folyadékhiány miatt megemelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a pulzus, a vér besűrűsödik, kevesebb vér jut az agyba. Még az alkalmi – például hőség idején – átmeneti folyadékhiány is csökkenti a figyelmet, a döntésképességet, így munkahelyi vagy közlekedési balesetekhez vezet. A tartós folyadékhiány idővel keringési zavarokhoz, plakkok kialakulásához vezet, így megnövelheti az infarktus, stroke kockázatát is. Az emésztési zavarok, illetve az ürítési gondok, például a tartós székrekedés hátterében is állhat elégtelen folyadékbevitel.

Így segíthet a munkáltató: védőital, konyha, italautomata

A munkaegészségügyi szabályok meghatározzák, hogy az egyes munkakörökben, a különböző munkakörülményeknek megfelelően milyen mennyiségű és jellegű védőitalt kell biztosítani. Ez lehet hideg és meleg védőital, kávé, tea, gyümölcslé, üdítőital, palackozott vagy ballonos ásványvíz, ivóvíz is. Nemcsak melegüzemekben vagy szabadban végzett munka mellett, hanem például a száraz levegőjű irodában is fontos a megfelelő védőital, vagyis a megfelelő folyadékpótlás biztosítása. A munkáltatók dönthetnek úgy, hogy a munkahelyhez kis étkezőhelyiséget, konyhát alakítanak ki, ahol a tiszta csapvíz vagy palackos frissítők mellett meleg ital, kávé, tea főzésére is van lehetőség. Számos munkahelyen italautomatával biztosítják a változatos folyadékpótlásra a lehetőséget.

Így gondoskodhat magáról a munkavállaló: nyolc óra munka – minimum nyolc deci víz!

Legfontosabb, hogy figyelje meg a szokásait, legyen tisztában azzal, nem áll-e fenn nála a folyadékháztartás zavara, a folyadékhiány. A reggeli kávékat, esetleges energiaitalokat nem érdemes beleszámítani a napi bevitelbe, sőt, az erős teát és a kakaót sem igazán, mert ezek a koffeintartalmukkal erősen vízhajtó, dehidráló hatásúak. Ha kiderül, hogy a napi bevitel jelentősen elmarad a kívánatostól, akkor gondoskodni kell a pótlásról. A munkaidő tartama alatt legalább a napi ajánlott bevitel harmadát el kell fogyasztani, sőt, többet is, hiszen az éjszakai alvásidő alatt nyilván nem tudjuk arányosan az arra eső mennyiséget elfogyasztani. A legegészségesebb folyadék a víz, amiből érdemes egy flakonnal kézügyben, akár az íróasztalon tartani, hogy munka közben semmiképpen ne felejtkezhessünk el róla. Ha magában unalmas, ízetlen a víz, akkor előre elkészített, lehűtött tea, limonádé, vagy akár csak pár csepp citromlével ízesített víz is jó szolgálatot tehet.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés