hirdetés
hirdetés
hirdetés

Grit jellem

Élni és dolgozni csak szenvedéllyel érdemes

Otthagyva jól menő tanácsadói állását, Angela Lee Duckworth hetedikeseknek kezdett matematikát tanítani New York állami iskoláiban. Hamar ráeszmélt, hogy az IQ nem az egyetlen tényező, mely megkülönbözteti a jól teljesítő diákokat a küszködőktől. TED előadásában megismerteti elméletét, mely szerint a kitartás és a szenvedély a siker kulcsa.

Azok a dolgok, amik kihívást állítanak elénk az életben, például amiket hetedikesként meg kell tanulnunk matekból, legtöbbször nehezek: arányok, tizedes törtek, a parallelogramma területe. De ezek nem lehetetlen dolgok.

A tanulás nem minden

Jó pár évnyi tanítási tapasztalat után Duckworth arra jutott, hogy az oktatás területén nagyon fontos, hogy jobban megismerjük a diákokat, valamint megértsük a motivációikat és a lélektanukat. Az oktatásban, amit a legjobban tudunk mérni az az IQ, de mi van akkor, ha az iskolai és magánéleti teljesítmény sokkal többtől függ, mint a gyors és könnyű tanulás képessége?

Ki lesz sikeres, és miért?

A tanítói tapasztalatok után, Duckworth érdeklődése a pszichológia felé fordult. A tanulmányai során kiképzés előtt álló katonákat, betűző versenyen résztvevő gyermekeket, pályakezdő tanárokat, nagyvállalati üzletkötőket vizsgált. Azt próbálta bejósolni, ki válik be a legjobban, ki éri el a legjobb helyezést, ki lesz képes végigcsinálni a kiképzést és ki az, aki lemorzsolódik. Mindezekben a különböző helyzetekben egy jellemvonás tűnt ki, mely nagyban befolyásolta a sikert. Ez nem volt más mint a kitartás.

Az életed egy maraton, nem pedig egy sprint

A pszichológiában ezt „grit” jellemként írhatjuk le, amely a kitartáson és a szenvedélyen alapul. Ez a kitartó erőfeszítés egyrészt előremozdítja az utunkban álló akadályok és kihívások leküzdését, másrészt hajtóerőként szolgál a cél megvalósításában.

Magában foglalja a kitartást, a szenvedélyt és az állhatatosságot a nagyon hosszú távú tervek iránt. A grit szívósságot jelent. Ragaszkodást a jövőhöz, napról napra, nemcsak egy hétig, nemcsak egy hónapig, hanem évekig, és keményen dolgozni, hogy ezt a jövőt valóra váltsuk. A grit azt jelenti, hogy az életed egy maraton, nem pedig egy sprint.

Hogyan fejleszthető?

A kitartás képessége kevesek veleszületett kiváltsága, sőt még az ő esetükben is érdemes fejleszteni már iskoláskorban. Legnagyobb jelentősége azonban azoknál van, akiknek nagy valószínűséggel megvan az esélyük a kibukásra.

Az egyik legjobb módszer a „growth mindset” kialakítása, amit magyarul fejlődő gondolkodásként fordíthatnánk. Ennek elsajátításában hatalmas szerepe van a társas közegünknek: elsősorban a szülőknek és a pedagógusoknak. Lényege, hogy a tanulás képessége nem állandó, hanem igyekezettel módosítható. A kudarcokból tanulni érdemes, nem pedig hagyni, hogy megállítsanak minket. 

Ezen túl még számos ötletet össze kell gyűjtenünk és tesztelnünk kell őket. Meg kell vizsgálnunk, sikeresek voltunk-e, és képesnek kell lennünk tévedni, hibázni, hogy újra kezdhessük több tapasztalattal. Más szóval, kitartóaknak kell lennünk, hogy a gyerekeinket kitartóbbakká tegyük.

A siker és a kudarc kérdéseit boncolgatjuk a legfrissebb Üzlet és Pszichológiában, amit péntektől lehet az újságárusoknál keresni, vagy itt előfizetni rá. 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés