hirdetés
hirdetés

Coaching eszköz

Életcél. Van?

Ügyfeleim is gyakran számolnak be olyan élethelyzetről, amikor azt érzik, nem jó irányba halad az életük. Ez természetes belső folyamat napjaink változékony világában. Vajon hogyan tudunk az ilyen holtpontokon önerőből túljutni? Mit tehetünk, ha úgy érezzük, nem vagyunk a helyünkön?

Belső magabiztosságunkat segít megalapozni az alábbi coachingeszköz, amelyet Sir John Whitmore budapesti workshopján tanultam néhány éve. A hetvenes éveiben járó Whitmore a coachingszakma egyik létrehozója, a tudatos és felelősségteljes élet evangelistája.

Ezzel a célkereső eszközzel Ön is megtalálhatja élete fő céljait.

Gyakorlat

1. Értékek. Írjon le három dolgot, elvi értéket, amit nagyra tart a saját életében. Mi az, ami nélkül nem tudná elképzelni az életét? Itt már fel lehet tenni egyszerű coachingkérdéseket, például: Lát nyilvánvaló összefüggést a három érték között?

2. Szenvedély. Találjon három olyan dolgot az életében, amire úgy emlékszik, hogy igazán szenvedéllyel végezte, és nagyon boldog volt a tevékenység közben. Ezek lehetnek visszatérő tevékenységek vagy egyszeri élmények. Ne csak az utóbbi éveket vegye figyelembe, gondoljon vissza a gyerekkorára, iskolás éveire is. Mi az, ami lelkesítette, amitől igazán csillogott a szeme?

3. Készségek. Írjon le három olyan dolgot, amiben tehetségesnek, ügyesnek tartja magát. Mi az, amihez nagyon jól ért? Nem csak a munkában, hanem a szabadidejében, a szerettei körében is lehet ilyen erőssége. Mi az, amivel kapcsolatban sok dicséretet kap?

4. Példaképek. Nevezzen meg három embert, akikre felnéz (ebből kettő történelmi személy legyen). Mi az, amit igazán tisztel bennünk? (1-1 szó)

 

 

Ezután írja be a feltárt gondolatokat az alábbi ábrán a megfelelő körökbe:

(Values) Értékek
(Passion) Szenvedély
(Skills) Készség
(Role model) Példakép
(Purpose) Cél

 

A négy halmaz metszetében található a személyes cél. Ennek megtalálásához tegyen fel magának coachingkérdéseket a leírtakkal kapcsolatban:

→ Mi mivel és hogyan kapcsolódik?

→ Mi az, ami fontos nekem?

→ Mi az, amit megtehetnék még, hogy ezek a dolgok az életemben jelen legyenek?

→ Mi lesz jobb, amikor tartósan megjelennek az életemben ezek a dolgok?

→ Hogyan fog változni az életem, ha a céljaim szerint élek?

→ Mi lesz a jele annak, hogy jó irányba haladok?

→ Kire lesz hatással körülöttem a változás?

A gyakorlat segít abban, hogy elkezdjük feltárni életcélunkat. Rájöhetünk, hogyan hozhatjuk be az életünkbe azt a többletet, amit mindig is kerestünk, amit ösztönösen követünk. Ha önismeretünk és tudatosságunk fejlődik, könnyebben hozzuk meg döntéseinket. A következő kérdés pedig az lesz: Mit tehetünk azért, hogy a céljaink megvalósuljanak?

Szabados Andrea
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

FMCG Trafik Workshop, avagy hogyan adj el többet FMCG márkádból a Nemzeti Dohányboltokban? Az Élelmiszer és a Tobacco magazin közös rendezvénye az FMCG szektor számára augusztus 29-én.

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a Pr Toplistán! Nevezési határidő: augusztus 31.

A Kreatív szaklap ismét meghirdette a business to business kommunikációs versenyt, melyre az elmúlt év legjobb B2B kommunikációs megoldásaival jelentkezhetnek ügynökségek, a megbízói oldal képviselői, szolgáltatók és médiumok. Nevezési határidő:09.07.

Ismét HR konferencia: ez alkalommal a kékgalléros kihívásokat vesszük górcső alá. Save the date: szeptember 20.

Részletes program hamarosan! SAVE THE DATE: 2018. november 15.

hirdetés