hirdetés
hirdetés

Rocketwerkz

Egy munkahely, ahol korlátlan szabi és jelentős részesedés is jár a dolgozóknak

Az új-zélandi Rocketwerkz nevű játékfejlesztő startup rendhagyó módon vonzza magához a fiatal tehetségeket. Többek között korlátlan fizetett szabadság, részesedés a profitból és rugalmas munkaórák szerepelnek a csábító faktorok között. A nem mindennapi munkafeltételeknek meg is van az eredménye: a világ minden tájáról, napi többszáz üzenet érkezik a cég alapító-ügyvezetőjéhez.

És persze ez nem véletlen. A cég számára kiemelten fontosak a dolgozók: Hall, a vállalat ügyvezetője azzal érvel a meglepő újítások és a korlátlan szabadság kapcsán, hogy egy vezető számára a legnagyobb érték az emberei. Így minden jó főnöknek biztosítania kell azokat a körülményeket, amiben a dolgozói igazán jól érzik magukat. Hall ezt olyannyira küldetésének tekinti, hogy a startup születésének idején még kiscicákat is hozatott rendszeresen az irodába, hogy így csökkentse a dolgozói stressz-szintjét. Kiscicákat! Továbbá, minden péntek délután biztosított lehetőséget sportolásra és különféle játékokra, hogy a hét lezárása mindenkinek egy kellemes élmény legyen.

Üres íróasztalok helyett motivált dolgozók

Annak ellenére, hogy ez a szervezeti kultúra úgy hangozhat, mint ami linkeskedő és folyton hiányzó dolgozókat és üres íróasztalokat eredményez, pont az ellenkező hatást váltja ki. Azáltal, hogy a dolgozók nagymértékű autonómiát kapnak, sokkal jobban össze tudják hangolni a szakmai- és magánéletüket. Ha éppen úgy van, akkor elintézhetik az ügyeiket, elmehetnek postára, bankba, orvoshoz vagy akár csak otthon tölthetnek egy napot, ha szükségét érzik. Nem kell az értékes szabit arra pazarolni, hogy az ügyes-bajos dolgaikat elintézzék, és a főnöknél sem kell kuncsorogni, hogy hagy menjenek el kicsit előbb, mivel ez teljesen rájuk van bízva.

„Mivel az alkalmazottak bármikor elmehetnek szabadságra, így amikor bejönnek dolgozni, akkor csak a munkára fókuszálnak, és sokkal hatékonyabban dolgoznak, mert nincs, ami elterelje a figyelmüket” – emelte ki Hall. A dolgozók egyébként a nyereségből is részesednek, vallamint a CEO alig tíz százalékkal keres többet, mint a legmagasabb jövedelemmel dolgozó alkalmazott a cégnél.

A startup csapata. Forrás: theguardian.com

Emily Lampitt Nagy-Britanniából 3D junior artistként helyezkedett el a cégnél másfél éve. „A döntésemet, hogy a naygvárosból Új-Zéland egyik legeldugottabb sarkába költözzek nagymértékben befolyásolta a párját ritkítóan rugalmas szervezeti kultúra. Így van lehetőségem a családomat vagy a barátaimat meglátogatni, ha éppen úgy tartja kedvem” – mondta Emily. „A korábbi, hagyományos hierarchiára épülő munkahelyemre sokszor gyomorgyörccsel mentem be, azonban az itteni rugalmasság sokkal kiegyensúlyozottabbá tesz. Erre a helyre tényleg akkor jövök be, amikor kellően motivált vagyok, hogy dolgozzam. És ez érződik a teljesítményemen, mivel ilyenkor sokkal szenvedélyesebben dolgozom, nem pedig azért mert a főnököm szúró szemei lesnek rám."

Mi azért kíváncsiak lennénk, hogy nem okoz hatalmas káoszt egy-egy határidős munka kapcsán, ha az egész csapat éppen egyszerre vesz ki szabadságot. Mindenesetre a cég számára ez bőven elég employer branding, más trükökkre nem is szorulnak. Az oldalukon például semmi infót nem találunk, mindösszesen a brand logóját és egy e-mail címet, ahova küldhetjük a cv-nket. Úgy tűnik, hogy aki ezek után felkeresi a weboldalt, már semmilyen más márkabemutatásra nem szorul, mivel ezek a tényezők eléggé meggyőzőek.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: The Guardian)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

hirdetés