hirdetés
hirdetés

Jelen = jövő

Dolgozz az irodában 10 hónapig, aztán járd a világot, és dolgozz, ahonnan csak akarsz!

Nemrég megírtuk, hogy 2019 kulcsfontosságú HR-trendjei közt az egyik a home office tovább terjedése lesz. Az világosan látszik, hogy a távmunka jövője már elkezdődött (csak erre sokan még nem ébredtek rá), sőt: előrejelzések szerint a hagyományos irodai munka, ahogyan eddig ismertük, hamarosan teljesen el is tűnik. De hogyan is néz ki közelebbről ez a trend, csakugyan igaz-e, hogy eltűnhet a hagyományos irodai munka, és mire kell odafigyelnünk HR-esként, vezetőként mindezzel kapcsolatban?

Változik a munkavégzés struktúrája, és a cégek kénytelenek ehhez gyorsan alkalmazkodni. Egyre nagyobb teret hódít a távmunka, legyen szó olyan munkatársról, aki állandóan otthonról dolgozik, vagy heti pár napot bejár az irodába, pár napot pedig változatos helyeken tölt, esetleg coworking térben alkot, nem is beszélve a teljesen szabad digitális nomádokról. A Karrier Plusz összeszedte a jelen e trendjét érintő előrejelzéseket, felméréseket és hasznos tanácsokat.

Előrejelzések: átmeneti bázissá válnak az irodák, az agilitás normává válik

A szabadúszók közvetítésével foglalkozó amerikai Upwork nemrég izgalmas felmérést tett közzé. Több mint 1000 döntéshozó körében végeztek felmérést, melynek eredményeiből többek közt a következő adatokra derült fény:

1. a tengerentúlon a cégek 63 százaléka foglalkoztat távmunkásokat, de a cégek 57 százalékának nincs kidolgozott távmunka-politikája;

2. hatszor annyi HR-szakember gondolja úgy tavalyhoz képest, hogy az agilis csapatstruktúra lesz a norma;

3. háromszor annyian gondolják, hogy az iroda átmeneti bázissá válik, és a munkavállalók különféle helyekről fognak dolgozni.

A HR-szakemberek szerint a távmunka sokkal inkább átalakítja majd a munkavégzést, mint a mesterséges intelligencia.

A virtuális coworking és a digitális nomádok 2 típusa

A távmunka gyorsan egyre újabb formákat növeszt. Például a Selina nevű, digitális nomádokat kiszolgáló cég egy óriási virtuális coworking térnek tekinthető, ahol a munkavégzés a legkülönfélébb helyeken történik a világban: menő szállodákban, vendéglátóipari egységekben, kulturális terekben. A digitális nomádok ezeken a helyeken mindent megtalálnak, amire szükségük van: van wifi, ingyen kávé, tárgyalószobák és csöndes zugok, ahol elmélyülten lehet dolgozni vagy akár meditálni, ha valaki pihenni szeretne.
Yoav Geri, a Selina vezérigazgatója így mutatja be a céget: „Kétfajta digitális nomáddal van dolgunk. Az egyik típusba azok tartoznak, akik utazni szeretnek és közben dolgoznak is, a másikba pedig azok, akik hagyományosabb munkát végeznek (bankár, ügyvéd, dizájner), és komolyabb célkitűzéseik vannak az életben. A cégek így csábítják a millenniumi generáció tagjai: gyere, dolgozz az irodánkban tíz hónapig, aztán két hónapig járd a világot, és ott dolgozhatsz, ahol akarsz. Szerződésünk van a Selinával.”

Való igaz, vannak nagy presztízsű cégek, amelyek leszámoltak a távmunkával, és visszahívták a dolgozóikat az irodába. Ilyen a Yahoo, a Bank of America vagy az IBM. De valószínűleg felül kell majd vizsgálniuk álláspontjukat. A 2018-as Távmunka Jelentés szerint a távmunkások kilencven százaléka így szeretne dolgozni a karrierje hátralévő részében is. Ez nem meglepő, ha sorra vesszük a távmunka előnyeit, például: rugalmas az időbeosztás, több időt lehet a családdal tölteni, és nincs irodai intrika.
A rugalmasság vezet a szempontok között, de azért van itt más érdekes dolog is.

Vigyázat: a rugalmasság is vezethet kiégéshez!

A Gallup kutatása szerint 43 százalékkal kisebb a kiégés esélye, ha a dolgozó maga döntheti el, hol és mikor végzi el a feladatait. Ugyanakkor van egy paradoxon is. A rugalmasság is vezethet kiégéshez, mert a munkavállaló lekötelezve érezheti magát a céggel szemben a rugalmasságért, és hálából agyondolgozza magát.

A rugalmasságot ügyesen be kell építeni a céges kultúrába, ami azzal jár, hogy le kell számolni néhány régi hiedelemmel, mint például: "Aki későn jön és korán megy, az nem elkötelezett dolgozó";  "A fontos beszélgetések az irodában vagy a folyosón zajlanak, és nem otthon".

A fentiek elfelejtése érdekében a menedzsereknek két egyszerű szabályt kell figyelembe venniük:

1. Nem a gazda szeme hizlalja a jószágot.
Vagyis a menedzsernek nem muszáj személyesen felügyelni a munkatársakat.

2. Tisztázni kell a célokat és elvárásokat!
A Gallup már idézett kutatása szerint a dolgozók meghökkentően magas aránya, 50 százaléka nincs tisztában azzal, pontosan mit várnak el tőle. Ezen a téren tisztázni kell, merre hány méter. Ennyi. A távmunkások látótávon kívül vannak, és ha nem tudják, mi a dolguk, meghiúsul az együttműködés.

További kutatási eredményekért és megfontolandó szempontokért olvasd el a teljes cikket az eredeti oldalon!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

hirdetés