hirdetés
hirdetés

Tanácsadás

Coaching a döntésben

Kérdés:

Ön tanácsadóként sok felső vezető döntéseinek körülményeibe lát bele. Érdekelne, hogy van-e Önnek olyan coachingeszköze vagy sokszor használt coachingkérdése, amivel egy nehéz helyzetben meg tudja könnyíteni a döntést az ügyfele számára, vagy ez teljesen helyzettől függ?

Torma Kálmán
Torma Kálmán

Valóban sokszor találkozom vezetők döntési szorongásával, a döntés előtti magas feszültségi szinttel. És bizony sokszor nem is tudok segíteni. Hiába próbáljuk elemezni a döntés célfüggvényeit, hiába próbálunk ki különböző szcenáriókat, döntéstámogatási eszközöket a legjobb (?) döntés elérésére, nem vezet eredményre. Mert mi is lenne az eredmény? Mikor nyugodnának meg a nehéz döntési helyzetben lévők? Gondoljunk csak magunkra: mindannyian voltunk már ilyen helyzetben. Nyugalmat csak az jelentene, ha biztosan tudnánk, milyen kimenetele van egy döntésnek, ám ilyen csak ritkán, nem túlságosan fontos vagy talán tragikusan leegyszerűsített helyzetben fordul elő, ahol nincs választási lehetőségünk. Talán éppen itt van a döntési szorongás kulcsa, hogy miként éljük meg a választással együtt járó bizonytalanságot.

A döntési helyzeteket lehet osztályozni összetettségük, kockázati szintjük szerint, de jelen esetben inkább arra helyeznénk a hangsúlyt, hogy aki dönt, milyen érzelmi viszonyban van az adott döntési helyzettel. A tapasztalat, a hasonló döntési helyzetek átélése, sikeres vagy sikertelen megoldása tanulási folyamatokat jelent, amelyek könnyíthetik a már ismert szerkezetű helyzetek megoldását.

A választással együtt járó bizonytalanság rendkívüli módon megterhelhet valakit, különösen, ha attól sok ember sorsa, lehetőségei függnek. Amikor klienseimmel nehéz döntési helyzetekről beszélgetünk, igyekszem arra terelni a beszélgetést, hogy neki miért annyira fontos az adott döntés. A vezető ebben az esetben csak annyiban különbözik bárkitől, hogy döntései nagyobb értéket, több embert, hosszabb időtávot befolyásolnak, valamint esetleg nagyobb a bizonytalanság. Ugyanakkor nem tér el a többi embertől abban, hogy miként értékeli a döntési helyzet szubjektív fontosságát. Azaz, ha coachingkérdésben kellene megfogalmaznom ezt, azt kérdezném: Miért ennyire szorongató, feszültségkeltő éppen ez a döntési helyzet, hiszen hasonló jellegű helyzeteket már több esetben is sikerrel megoldott? Vagyis mi az a belső viszony, ami blokkolja a belső elhatározást? Ha ez a belső elhatározás megszületik, a blokk oldódik, akkor hirtelen megváltozik a helyzet számos elemének értékelése.

A választást nem szeretjük igazán, mert kudarcok érhetnek, de a legnagyobb kudarc az, ha nem vállaljuk fel a kudarc lehetőségét. A nehéz döntés megszenvedésének több oka lehet: Az egyik, amikor valamilyen összetevő miatt túlértékeljük a döntés fontosságát. Sokszor irreális vágyak húzódnak meg a háttérben, olyanok, amelyek értékelésével nem tudunk szembenézni, mert rombolná önértékelésünket, vagy át kellene azt alakítanunk. Esetleg egy döntéstől teszünk mindent függővé. Külön döntési csapdát jelenthet, ha mindig jól akarunk járni, vagy ellentmondásos vágyakat akarunk elérni. Belső értékrendszerünk, emocionális viszonyrendszerünk alapjait szokta megrázni, amikor két ellentétes lehetőség áll előttünk, és egyikről sem tudunk lemondani, vagy nincs jó megoldási lehetőségünk.

A nehéz döntési helyzetnek komoly lélektani veszélyei vannak. A stressz és a kapcsolati zavarok stb. mellett arra gondolok, hogy többször találkoztam azzal, amikor a feszültségben keletkező agresszió önmagunk ellen fordul, és megoldás helyett önleértékelés indul el. A nagy feszültségszint sokszor váratlan cselekedeteket indíthat el, impulzív döntést, amit később megbánunk. A megoldás útját jelentheti, ha a lehető legőszintébben próbálunk megfogalmazni különböző belső alapértékeket, normákat, vágyakat, hogy legalább mi magunk tisztán lássuk, mi bénít meg. Persze ez nehéz dolog, nagy bátorságot kíván, és sokszor nem is megy támogató segítség nélkül.

Torma Kálmán, vezetői tanácsadó, szervezetpszichológus, TMT Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!

hirdetés