hirdetés
hirdetés
hirdetés

Dolgozz otthonról! Vagy mégse?

Bűntudat és mentális problémák – Ezt tenné velünk a home office?

Hazánkban jelenleg alig több mint 100 ezer olyan munkavállaló van, aki otthonról, azaz homeoffice-ból tevékenykedik, miközben tőlünk nyugatabbra ez a szám sokkal magasabb – számol be a HRCENTRUM. Ugyanakkor bűntudatot és mentális problémákat is okozhat az otthoni munkavégzés a hrdoktor szerint. Mi is a helyzet akkor valójában a home office-szal?

A 15 és 64 év közötti EU-s munkavállalók mindössze 5 százaléka dolgozott általában otthonról 2017-ben – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A legnagyobb arányban a holland, luxemburgi és finn, míg legkisebb arányban a bolgár, illetve román melósok dolgoztak otthonról. Mindez számokban kifejezve azt jelenti, hogy az első helyen végzett hollandoknál a 15‒64 év közöttiek 13,7, míg a románoknál csupán 0,4 százaléka végezte otthonról a munkáját. Ez az eltérés több mint 34-szeres.

Sereghajtók vagyunk az otthoni munkavégzésben

Bár az állandóan otthonról dolgozók száma alacsony, a jelentés kitér arra is, hogy azok aránya, akik csak néha dolgoznak otthonról, növekszik. A jelentés ezen kívül kitér arra is, hogy az otthoni munkavégzés gyakorisága növekszik az életkorral: míg a 15‒24 évesek mindössze 1,6 százaléka dolgozott általában otthonról, addig a 25‒49 évesnél már 4,7, az 50‒64 éveseknél pedig már 6,4 százalék volt ez az arány.

Magyarország a maga 2,5 százalékos eredményével arányaiban éppen feleannyi otthoni munkavállalót tud felmutatni, mint az EU-s átlag, és ezzel az eredménnyel egyébként az összes országot felvonultató listán  a hátsó fertályban szerepelünk. A törés azonban már csak azért is nagyon szembetűnő mert Ausztriában még az európai átlaghoz képest is rengetegen, a 15‒64 év közöttiek 9,5 százaléka dolgozott otthonról. A statisztikából kiolvasható tehát, hogy minél keletebbre haladunk, annál kevesebb lesz azok aránya, akik otthonról dolgoznak.

Jó-e otthonról dolgozni?

Mindeközben a hrdoktor blog szerint az otthoni munkavégzés nemcsak előnyökkel, hanem jelentős hátrányokkal is jár, akár a mentális egészségre is hatással lehet. Azt írják: vannak, akiknek már a mentális egészségét veszélyezteti a rendszeres szociális interakció és a munkatársakkal való kapcsolat hiánya, az otthoni munka miatti izoláció, a kívülállóság érzése. Ugyanakkor a cikk szerzője kiemeli: munkakörtől is függ, kinek mennyire hiányzik a munkakörnyezet visszajelzése és ösztönzése. Mindemellett rámutat, hogy az elszigeteltség mellett más gondok is adódhatnak az otthoni munkavégzésből, az is előfordulhat, hogy a magánélet vagy az alvásidő rovására vesz el időt a munkára. A cikk állítása szerint amennyi stresszt el lehet kerülni az otthoni munkával, közel annyit generálhat is, például azzal, hogy az egyedül végzett távmunka fokozza a szorongást, a stresszt. A munkavállaló egy idő után úgy érezheti, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lennie online vagy telefonon, és ez fokozott függést alakít ki benne: bűntudatot érez, ha nem azonnal reagál egy megkeresésre. Mindez abból a szorongásból fakad, hogy úgy érzi, folyamatosan bizonyítania kell, nehogy a munkahelyén megkérdőjelezhessék munkavégzésének teljes értékűségét.

Különösen fontosként említi a cikk a mentális egészség szempontjait: ha például valaki depresszióval küzd, a munkavégzés miatt fokozódhat benne az elszigetelődés érzése. Lehetnek olyan helyzetek is, említik meg, amikor épp a munkába járás, az ingázás vagy a munkakörnyezet, netán a munkatársak közötti konfliktus mérgezi mentálisan a munkavállalót, elmélyítve benne a szorongást vagy a depressziót. Végül azt ajánlják: mindenki mérlegelje saját élethelyzetét, egészségi állapotát, személyiségét, szokásait és az elvégzendő feladatait, mielőtt belevágna a home office munkavágzésbe. A munkavállaló gondolja végig, mit szeretne jobban: függetlenül, szabadon, önállóan dolgozni, vagy igényli a munkahelyi emberi kapcsolatokat. Ha szükséges, beszéljen egy mentális egészségügyi tanácsadóval, hogy segítsen mérlegelni a lehetőségeit – tanácsolja a hrdoktor.

De mi is akkor az igazság?

Mi azt gondoljuk, hogy a home office sokkal nagyobb szabadságot ad a munkavállalónak, mint az irodai környezet  (lásd James Chapman vicces illusztrációit ), azonban ezzel együtt kihívásokkal is jár. Épp ezért vannak bizonyos szabályok, amelyek betartására vezetőként érdemes odafigyelnünk  ahhoz, hogy a munkavállalóink valóban hatékonyak lehessenek home office munkavégzésben is. Végül pedig olyan helyzet is előfordul, amikor éppen az irodák alkalmatlanok a valódi munkavégzésre...

(forrás: Pénzcentrum, HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés