hirdetés
hirdetés

Evolúciós pszichológia

Bízzuk a szaglásunkra a párválasztást!

Egykor fontos érzékével a Föld legnépesebb gerinces állatfaja, a Homo sapiens rosszul sáfárkodik. Irigykedve olvasom, hogy némely gerinces élőlénytársunk kilométerekről is megérzi az illatüzeneteket. A bennünket körülvevő illat- és szagtengerben szaglásunkra mi már alig hagyatkozunk. Talán kevesebb házasság végződne válással, ha jobban támaszkodnánk rá.

Testünk illatát, szagát elsősorban három bőrmirigyünknek köszönhetjük. A verítékcseppeket termelő, a test minden részén megtalálható verítékmirigyek fő feladata, hogy testünket állandó hőmérsékleten tartsák. A faggyúmirigyek a bőrünk rugalmasságát és vízhatlanságát is biztosító, a bőr felszínét borító leheletvékony faggyúréteget termelik. Az illatmirigyekből bőven akad a hónaljakban, a szeméremdombon, mindkét nem külső nemi szervein, a végbélnyílás és a mellbimbók környékén, a külső hallójáratokban – kisebb számban az arcon, a hajas fejbőrben, a köldöknél. Csupa olyan helyen, amelyek még évezredekkel ezelőtt is fontos szerepet játszottak az egymáshoz tartozó egyének azonosításában, a nemek egymásra találásában, az alkalmas partnerek kiválasztásában. Van, akinek több illatmirigy jutott, van, akinek kevesebb. Több illatmiriggyel rendelkeznek a nők, rasszonként is nagyok az eltérések. Az illatmirigyek egyetlen feladata az egyénre jellemző illatanyag termelése,váladékuk a hőháztartásban nem játszik szerepet. 

Az illatmirigyek működéséről 

Az illatmirigyek működése olyan adrenerg ingerek hatására fokozódik mint a félelem, a fájdalom, a szexuális inger. Amikor a Homo sapiens illatérzékelése még jobb volt, az illatok fontos információkat szállítottak elődeinknek. A kutyaszakértők szerint a kutyák ma is képesek érzékelni az emberek érzelmeit, félelmét. 

A nők illatmirigyeinek aktivitása követi a havi ciklus ingadozásait. A menstruáció előtt erőteljesebben működnek. Beszámoltak arról, hogy a terhesség alatt és a szoptatás időszakában több illatanyag termelődik. Az anya és a gyermek bensőséges kapcsolatának kialakításában az anya szeretetteljes magatartásán kívül az illatmirigy által termelt illatoknak napjainkban is nagy szerepük van. Hacsak agresszív mesterséges illatokkal tönkre nem tesszük az örökletesen belénk táplált képességünket! Sajnos errefelé haladunk. 

 

Testillat és párválasztás 

A környezetünkben élő gerinces társaink szaglásukat veszik igénybe annak eldöntésére, hogy az előttük megjelenő, vagy a bokrokon illatnyomot hagyó társuk szimpatikus-e számukra. Sajnos az embernél a civilizációs tévutak miatt a testillat leértékelődött. A legkülönbözőbb ravasz illatszeripari készítmények gondoskodnak arról, hogy testünk sok mindent eláruló illata rejtve maradjon. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy azok, akik életük végéig együtt kívánnak élni, kölcsönösen megtudják, választottjuk illata számukra vonzó-e, vagy éppen taszító. Ismerek olyan párokat, akik a mézeshetek elmúltával egymás testillatát kellemetlennek találták. Ezek a kapcsolatok ellehetetlenültek. 

Érdekes lenne megtudni, hogy a valakik által büdösnek talált testillatot mások milyennek ítélik meg. Úgy sejtem, nincs olyan ember, akinek a mosdás utáni testillata, amit valaki kellemetlennek talált, más valakinek ne lenne vonzó. Ha módomban állna, a válóperes tárgyalások után is végeznék ilyen irányú felméréseket. Remélem, egyszer valakinek eszébe jut ezeknek a felméréseknek az elvégzése. 

Mesterem és példaképem, Melczer Miklós professzor, ha az illatmirigyek fontosságát kívánta érzékeltetni, mindig elmondta: egyes európai országokban a bálozó lányok egykoron hónaljukban tartották zsebkendőjüket. Ha tánc közben megtetszett nekik valaki, pajkos mozdulattal arcába dobták a zsebkendőt. Így a lányok között válogató ifjú a zsebkendő illatából pillanatok alatt el tudta dönteni, táncpartnere illik-e hozzá, vagy sem. Sajnos a zsebkendőpróba már elavult. Napjaink fiataljaiban tudatosítani kellene, hogy tánc, beszélgetés, séta közben ragadják meg az alkalmat, és végezzék el ezt a „vizsgálatot”. 

A hazai válási statisztikákat szemlélve szomorúan állapítom meg, hogy a házastársak megválasztása terén valami nincs rendben. A baj egyik okát abban látom, hogy a párválasztás számtalan módszere közül szinte mindig kimarad a biológiailag, genetikailag belénk ültetett elem: a majdan egy életen át velünk együtt élő társ testillatának „megkóstolása”. Ezért jó szívvel ajánlom, az életük párját keresők érdeklődjenek jelöltjük testillata iránt is. Kutatóorvosként és párját megtaláló egyénként állítom, hogy a házasságon belüli viták kimenetelét, sőt házasságok sorsát is eldönthetik az egymást vonzó vagy taszító illatok!

Dr. Cseplák György, Ny. bőrgyógyász főorvos, Salgótarján
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés