hirdetés
hirdetés

Tanácsadás

Azonos munka más fizetésért?

Kérdés:

Tisztelt szakértő!

Két kollégával azonos munkáért, más fizetésben állapodtunk meg, és tudom, hogy ez bármikor szóba kerülhet köztük. Kellemetlen lenne, ha kiderülne, ugyanakkor azt gondolom, jogom van egyedileg megállapodni fizetésekben. Ez most így helytelen vagy sem?

Tisztelt kérdező!

Ha elvileg azonos a feladat és a munkakör, emellett azonos a két kolléga teljesítménye is, akkor az eltér

Torma Kálmán
Torma Kálmán

ő megállapodás sérteni fogja a kollégák igazságérzetét és lehet, hogy Ön, mint vezető kényelmetlenül fogja magát érezni. Egyáltalán előfordulhat ilyen eset? Sajnos, igen, mert ha a munkaerő-piaci helyzet megváltozik azaz, a két kollégával két különböző időpontban állapodik meg a vezető, akkor előfordulhat, hogy adott munkakör keresleti viszonyai megváltoznak. Az eredmény jól ismert: bérfeszültség keletkezik. Ez igen romboló hatással van a szervezetek belső kohéziójára, mert a fizetések a munkatársak szemében nemcsak egzisztenciális eszközként léteznek, hanem a csoportrangsorban betöltött hely egyik jellemzője is. Ennek háttere a szociális összehasonlítás folyamata. Ezt mindannyian megtesszük, és érzékeny módon kalkuláljuk, hogy egy adott emberi, társas környezetben, a csoportrangsorban körülbelül hol foglalhatunk helyet. Sok igazságtalannak ítélt helyzet mögött ilyen folyamatok rejlenek. Mindez nemcsak pénzben kifejezett mértékben jöhet létre, hanem más eszközökkel is: munkaeszközök mennyiségében és minőségében, döntési lehetőségekben, perspektívák biztosításában, munkafeladatok jelentőségében.

További probléma, hogy ha nincs a cégben megfelelő munkakör-értékelési rendszer, amely megkísérli üzleti értéke szerint sorba rendezni a munkaköröket. Enélkül igen kiterjedtté és nehezen kezelhetővé válnak a fenti folyamatok, a megoldásuk pedig igen drága lehet. A bérfeszültség probléma nem is egy szervezeti egységen belül szokott lenni, hanem szervezeti egységek között, amikor hasonló munkakörök egyik helyen lényegesen kedvezőbben vagy rosszabbul értékeltek.

A feltett kérdés azonban egy szervezet egy vezetőjére vonatkozik. Ha valóban teljesen egyelőek a munkavégzés jellemzői, a munkavégzők kompetenciái és teljesítményük, akkor bizony célszerű, hogy azonos juttatásban részesüljenek, még akkor is, ha az egyik jobb munkaerő keresleti viszonyok miatt eltérő fizetéssel rendelkezik, mint a másik. De mi van akkor, ha ezt az eltérést a vezető hibája okozta? Például rosszul döntött, vagy gyenge volt a döntés pillanatában és valamilyen személyes vonzerőnek nem tudott ellenállni? A helyzet megoldásához válaszolni kell arra a kérdésre, hogy ezzel a döntéssel hiteles tud-e maradni a munkatársak szemében, elegendő vezetői erőt fognak-e neki tulajdonítani a többiek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a vezető nem tud szembenézni ezzel a hibájával és nem hozza helyre, akkor nagymértékben romlik a vezetőképessége. Valamelyik dolgozó szinte biztosan elmegy a kettő közül, de rosszabb eshetőségek is előfordulhatnak. Ráadásul van egy nagy gond, ezt a hibát bevallani embert próbáló feladat, ezért sok vezető manipulálni próbálja a munkatársakat, csak hogy elmeneküljön a szembenézés elől, vagy a nyers erőhöz folyamodik, vagy – és ez sem ritka – nem tesz semmit.

Torma Kálmán, vezetői tanácsadó, szervezetpszichológus, TMT Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés