hirdetés
hirdetés

Minden héten hosszú hétvége!

Az osztrákok már heti 4 munkanapban gondolkodnak

Ausztriában terjed a négynapos munkahét, fizetéscsökkentés nélkül. Ha a kormány állandóan a rugalmas munkavégzés lehetőségét hangoztatja, akkor mi megragadnánk a lehetőséget – ezt mondta Helmut Köstinger, az osztrák posta dolgozóit tömörítő szakszervezet vezetője. Az érdekvédelmi szervezet azt szeretné elérni, hogy a postai dolgozók csak négy napot töltsenek munkában egy héten, de a fizetésük ne csökkenjen. Kisebb meglepetés, hogy a vállalat vezetése nyitottnak mutatkozik a felvetésre – számol be a G7.hu.

Georg Pölzl, a postavállalat vezérigazgatója pozitív kezdeményezésnek tartja a szakszervezet kérését, ugyanakkor kiemelte, hogy ez csak abban az esetben érvényes, ha mindkét fél ugyanazt érti rajta: például, hogy a négynapos rendszerben a posta jobban tudna alkalmazkodni azokhoz az esetekhez, amikor hirtelen több dolgozó munkájára van szüksége, illetve a járműparkját is hatékonyabban tudná menedzselni. Ezen kívül Pölzl rámutatott, hogy az elégedettebb munkavállalók jobban teljesítenek, és ez is kedvező a vállalatnak.

Ausztriában általánosnak mondható, hogy egy-egy szektorban kollektív szerződések szabályozzák a munkafeltételeket, és a szakszervezetek pozíciója kimondottan erős, ezért a négynapos munkahét bevezetése nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. A posta lenne az első igazán nagy cég, amely alkalmazza a módszert, és ezzel nagy lökést adhatna az elterjedésének. Az egyelőre nem világos, hogy a szakszervezet pontosan hogyan érti a négynapos munkahetet, és ez egyezik-e a vállalatvezetés szerint elfogadható elképzelésekkel. A négynapos munka ugyanis nem feltétlenül jelent kevesebb heti elfoglaltságot.

Eltérő elképzelések

A Der Standard egy felső-ausztriai hotelről ír, ahol például már egy ideje csak négy napot dolgoznak egy héten, de napi 10 órát vannak munkában, vagyis megmaradt a heti 40 órás teljesítményük. Ennek az a nagy előnye, hogy a munkatársaknak hetente három szabadnapjuk van. Egy online marketinggel foglalkozó osztrák cégnél azonban heti 30 órára csökkentették a munkaidőt: négy napig mennek be dolgozni, és naponta csak öt és fél órát töltenek munkával. Mindezt úgy, hogy a fizetést ott sem csökkentették.

A világ más tájain

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Új-Zélandon négynapos munkahétre vált egy cég, miután a kísérleti időszakot követően a dolgozók számos pozitív hatást tapasztaltak. A rövidített hét növelte a termelékenységet, miközben csökkent a dolgozók stressz-szintje. Magyarországon is várható, hogy osztrák mintára hamarosan a munkavállalói csoportok javasolják majd a munkáltatónak a munkaidő-beosztás megváltoztatását – számol be ugyanekkor a Népszava nyomán a HRCENTRUM. Azt még nem tudjuk, ez nálunk is jelentheti-e a négy napos munkahét elterjedését, de érdemes lenne tanulni a külföldi pozitív példákból.

(forrás: G7.hu, Fotó: Wikimedia Commons, Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés