hirdetés
hirdetés

2021 a people management éve

Az inspiráló és törődő vezetői attitűd elengedhetetlen 2021-ben

A 2020-as évre kemény próbatételként fogunk emlékezni, aminek tükrében megláttuk, milyen vezetők is vagyunk valójában. Ugyanis akkor válik el a főnök / a felettes a valódi vezetőtől, amikor eltűnnek azok a fogódzkodók, amikbe kapaszkodva menedzseltük a csapatunkat. Ha az eszköztárunk csak olyan kapaszkodókból állt, mint például a bónuszok, a mikromenedzsment és tekintélyelvű kommunikáció, akkor a home office időszak alatt izgalmas önismereti utazásra nyílt lehetőségünk.

Felértékelődtek a humán (soft) tényezők, mint például az érzelmi intelligencia, a kommunikáció, az együttműködés, a motiváció és a kapcsolatrendszerek. A humánus szemléletmód már nem személyes beállítódás kérdése, hanem az eredményesség alapja.

A munkavállalók az utóbbi időben egyre inkább az olyan cégeket és vezetőket részesítik előnyben, akik felismerték az emberi értékekben rejlő erőt és azzal a szemlélettel vezetik csapataikat, hogy a bennük dolgozó emberek egyéniségek – vagyis mindenki kicsit különbözik a másiktól, más erősségek, más gyengeségek jellemzik, és ezek összessége adja ki magát a CSAPATOT.

Az uniformizált munkavállalók világa végérvényesen megszűnt. Valójában azelőtt sem létezett, csak az elfojtott egyéniségek adta illúzió volt látható.

Ebben a gyorsan változó világban pedig a csapatvezetőknek, a tőlük eddig elvárt kompetenciákon túl, újakra is szükségük lesz. Azok a csapatok fognak egyben maradni, és azoknál lesz fenntartható az eredményesség a hibrid működésben, akik példamutató, agilis és inspiráló vezetővel dolgoznak.

Na de, akkor mik azok a vezetői eszközök és kompetenciák, amikre idén (is) szükségünk lesz ahhoz, hogy eredményesen és hitelesen tudjuk kormányozni a csapat hajóját ezeken az új, ismeretlen vizeken?

  • •Őszinteség és integritás tanúsítása
  • •Magas érzelmi intelligencia és kapcsolódási képesség
  • •Bizalomra épülő, felhatalmazó és elismerő vezetés és kommunikáció
  • •Nyitottság az új ismeretek elsajátítására és a csapat fejlesztésére is
  • •Együttműködést és csapatmunkát elősegítő és szorgalmazó vezetés
  • •A különbözőségekben és ezek befogadásában rejlő lehetőségek kiaknázása

Az IBM Institute for Business Value 2021* elején több, mint 3000 felsővezetővel (26 országban, 30 különböző iparágból) készített alapos interjút, ahol arra keresték a választ, hogyan lehet a járványt követő üzleti életben megfelelően érvényesülni. A tanulmány egyik legizgalmasabb része az, ahol összehasonlították a “felülteljesítő” szervezeteket az “alulteljesítőkkel”.

A “felülteljesítők” 5 kulcs stratégiában bizonyultak érezhetően progresszívebbnek a versenytársaikhoz képest. Fontos szerepet játszik a(z)

•tudatos technológiai és digitális átállásra való képesség,

•üzleti együttműködések erősítése,

•vezetői felkészültség,

•ám a legtanulságosabb faktor a munkavállalókhoz való hozzáállásban mutatkozott.

Míg az alulteljesítők mindössze 39%-a, addig a felülteljesítő szervezetek 77%-a (tehát kétszer annyi) támogatja kiemelten a munkavállalói jólléti intézkedéseket, megnyitva a szervezeti forrásokat a testi-lelki töltődések előtt, még akár a rövid távú profit beáldozása árán is. A számok pedig őket igazolták!

A jó vezető tehát kiemelt figyelmet szentel a csapatának tagjaira, az azt alkotó egyéniségekre, önálló személyiségekre. De hogyan érhető el ez a fajta tudatosság a vezetői eszköztárban, és hogyan fejleszthető egy igazán hatékony szintre?

Hát úgy, hogy a csapatot és a vezetőjét is együtt gondozzuk.

A személyiség szerepe a csapatfejlesztésben

A fejlesztési folyamat szerves részét kell képezze egy felmérés, hogy elősegítse a csapat kultúrájának megértését, és megfelelő alapokat adjon a leginkább hasznos eszközök és irányok kijelöléséhez. A felmérés eredményének összefoglalója segíthet a vezetőknek is jobban megérteni, hogy milyen az adott csapatkörnyezetben dolgozni, mennyire kötődik egymáshoz a csapat, és mi befolyásolja a csapat döntéshozatalát.

A csapat egy élő, dinamikus entitás, amelynek saját személyisége, kimondott és kimondatlan szabályai, látása, vakfoltjai, sőt hangulatai vannak. 

A kezdő lépés tehát, hogy felmérjük a személyiségeket, és a csapat kollektív értékrendszerének koordinátarendszerébe helyezzük őket.

Mivel az egyéni értékrendszer tudat alatt működteti a viselkedést és a döntéshozatalt, sokszor a felszínen már csak a tüneteket tapasztaljuk, mint például széthúzás és klikkesedés, de a problémákat kiváltó gyökérokokra nincs rálátásunk. 

Pedig az, hogy a csapattagok alapértékei mennyire illeszkednek egymáshoz, nagyban befolyásolja a produktivitást és az elköteleződést. Azok a csapatok képesek jól együttműködni, ahol az egyes tagoknak tiszta képük van a viselkedési sémáikról, megoldási stratégiájukról, különösen olyan időkben, amikor nagy rajtuk a nyomás.

Ki csendesül el, ha stresszel?

Ki marad stabil?

Ki áll elő különc ötletekkel?

Ki válik túl magabiztossá, és becsüli túl a csapat képességét a tervek megvalósítására?

Ezek a viselkedési sémák erősségként szolgálhatnak, de nyomás alatt felerősödhetnek és túljátszottá válhatnak. Ha nem foglalkozunk velük és nem kezeljük, akkor akadályozzák a csapat fejlődését és sikerét.

Hasonló cikkekért látogass el az Eureka Games oldalára!

Bódi Gabi, Szervezetfejlesztési vezető, EUREKA GAMES
a szerző cikkei

Kalmár Péter, Eureka Games alapító
a szerző cikkei

(forrás: Eureka games)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

hirdetés